Ερντογάν- Ιμάμογλου: Αυστηρή παρέμβαση Ε.Ε. και Η.Π.Α.

16.12.2022 / 8:00
FkCFUHOXEAIBk56

Την ίδια ώρα που στην Τουρκία εντείνεται το κύμα υποστήριξης προς τον δήμαρχο Κωσνταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών για εξύβριξη του Εκλογικού Συμβουλίου το 2019, ο εισαγγελέας Φουρκάν Οκουντάν δηλώνει πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση επειδή θεωρεί «λίγη» την ποινή που επιβλήθηκε.Όπως έγινε γνωστό ο Οκουντάγ θα ασκηθεί έφεση για την αναίρεση της προαναφερθείσας απόφασης, επειδή -σύμφωνα με τον ίδιο- «υπάρχουν ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση προς τη διαδικασία και το νόμο».

Αναλυτές στην Τουρκία, φωτογραφίζοντας παρέμβαση της κυβέρνησης, θεωρούν πως με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται πως έχει επιλέξει να τραβήξει επιπλέον το σχοινί απέναντι στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και την αντιπολίτευση, εντείνοντας την πολιτική κρίση.

Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες

Η εξέλιξη αυτή φουντώνει το κλίμα διαμαρτυρίας, που γιγαντώνεται και στρέφεται ευθέως κατά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. Την Πέμπτη χιλιάδες κόσμου διαμαρτυρήθηκαν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με τους επικεφαλείς των έξι κομμάτων της ενωμένης αντιπολίτευσης να συμπαρατάσσονται στο πλευρό του Ιμάμογλου, καταγγέλοντας για «τυραννία» τον Ερντογάν.

«Διέγραψαν τις ψήφους σας» βροντοφώναξε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στο συγκεντρωμένο πλήθος, που αψήφησε την βροχή και συγκεντρώθηκε μπροστά από το δημοτικό μέγαρο, τονίζοντας : «Αυτή δεν είναι η δική μου δίκη αλλά η δίκη της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας». Ο ίδιος επανέλαβε πως: «δεν φοβάται καθόλου αυτήν την παράνομη απόφαση», «δείχνοντας» και πάλι τον Τούρκο πρόεδρο πως κρύβεται πίσω από την δικαστική ετυμηγορία που του επιβάλλει ποινή φυλάκισης και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

«Ελπίζω σε μία Τουρκία, όπου κανείς δεν θα τολμά να χρησιμοποιήσει το δικαστικό σώμα ως όπλο, όπου όλοι στα δικαστήρια θα πιστεύουν ότι θα δικαιωθούν», θέτοντας το δίλημμα πως ο λαός θα πρέπει να επιλέξει «ανάμεσα σε εκείνους που σέβονται την κυριαρχία του έθνους κι εκείνους που την εκμεταλλεύονται» εννοώντας τον Ερντογάν.

Εκτός από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, η συμπαράσταση στο πρόσωπο του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης φουντώνει και στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να μιλούν ευθέως για παραβίαση βασικών ελευθεριών και του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll δείχνει πως και ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αγγίζει το 28%, πιστεύει πως καταδικαστική απόφαση του Ιμάμογλου έχει «πολιτική χροιά».

Οργή της αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν που τηρεί… σιγή ιχθύος

Οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν την υποστήριξη τους στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο ηγέτης του του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μίλησε ευθέως για «πλήγμα της δικαιοσύνης στο έθνος», δίνοντας την υπόσχεση πως «δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό».

Στο ίδιο μήκος και η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ η οποία δήλωσε, έχοντας δίπλα της τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, «Ζήτω η ελευθερία, κάτω η τυραννία», ενώ στο μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα σχολίασε: «Είμαστε στο πλευρό σας και κατά της τυραννίας».

Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση τόσο για την καταδικαστική απόφαση, όσο και για τις μαζικές ς διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο ο στενός σύμμαχός του, ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε από όλους : «να σεβαστούν την απόφαση της δικαιοσύνης, είτε τους συμφωνούν είτε όχι».

Ανησυχία και προβληματισμός από Η.Π.Α. και Ε.Ε.

Την ανησυχία τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, εξέφρασαν Ε.Ε. και Η.Π.Α. «Η Τουρκία πρέπει να αναστρέψει τη συνεχή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο, επισημαίνοντας πως η καταδικαστική απόφαση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης είναι «δυσανάλογη και επιβεβαιώνει τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την αδικαιολόγητη πολιτική πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς στην Τουρκία».

Αυστηρό μήνυμα κατά της Τουρκία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου Βεντάντ Πατέλ, να δηλώνει σε αυστηρό ύφος -μεταξύ άλλων- πως η απόφαση : «δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό των βασικών ελευθεριών ή το κράτος δικαίου» στην Τουρκία.

Ο δημοφιλής Ιμάμογλου και η κόντρα με τον Ερτογάν

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, και ένα από τα πλέον δημοφιλή στελέχη της αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου, σχεδόν έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες Προεδρικές Εκλογές του Ιουνίου. Μετά την άσκηση έφεσης ο Ιμάμογλου θα παραμείνει στη θέση του, καθώς έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Εάν καταδικαστεί και στο εφετείο η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα του επιτρέψει να τεθεί επικεφαλής της αντιπολίτευσης στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η «κόντρα» Ιμάμογλογου – Ερντογάν ξεκίνησε το 2019 όταν ο 52χρονος πολιτικός, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) κέρδισε την δημαρχία Κωνσταντινούπολης, οδηγώντας τον Τούρκο πρόεδρο και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) στην πλέον ταπεινωτική τους ήττα. Ο Ιμάμογλου επικράτησε άνετα του αντιπάλου του Μπιναλί Γιλντιρίμ και στις επαναληπτικές εκλογές που μεθόδευσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, με παρότρυνση του κυβερνώντος κόμματος.

Τότε ο Ιμάμογλου είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής για την ακύρωση των αποτελεσμάτων της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Αυτή είναι η βασική κατηγορία που τον κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με τον εισαγγελέα να ζητάει ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα για «εξύβριση» των μελών της Εκλογικής Επιτροπής. «Το μόνο που έκανα ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντάς του τους δικούς του όρους, στον υπουργό Εσωτερικών που με είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο», υποστήριξε κατά την ακροαματική διαδικασία ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.


Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα