Έρχονται πρόστιμα για αισχροκέρδεια σε πρατήρια – Ξεπερνά τα 2,20 η βενζίνη στην Αχαϊα – Πληροφορίες για την επιδότηση 

17.05.2022 / 12:24
281110488_1020237065519928_4040582272942478192_n-ink

Με φόντο τα νεώτερα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Καυσίµων, που δείχνουν ότι σε 34 νοµούς της χώρας, μεταξύ αυτών και η Αχαΐα, η µέση τιµή της βενζίνης έχει σπάσει το «φράγµα» των 2,20 ευρώ, το ζητούµενο είναι τι πρόκειται να γίνει από τις 30 Ιουνίου και µετά, όταν δηλαδή εκπνέει η οριζόντια επιδότηση στα καύσιμα, στο πετρέλαιο κίνησης και η στοχευµένη επιδότηση στην αµόλυβδη.  

«Αυτή τη στιγµή δεν υπάρχουν άλλα µέτρα», σηµειώνουν αρµόδιες πηγές, επιχειρώντας να «φρενάρουν» σενάρια κι αιτήµατα για διεύρυνση της επιδότησης. «∆εν υπάρχει χώρος τώρα», τονίζουν. 

Αυτό σηµαίνει πρακτικά ότι αν δεν αλλάξουν τα έως τώρα δεδοµένα, από την 1η Ιουλίου τελειώνει η επιδότηση των καυσίµων. Υπάρχει έστω ένα «παράθυρο» για αλλαγή πλεύσης; Υπάρχουν δύο βαρόµετρα. Το πρώτο έχει να κάνει µε το Μηχανισµό για το ρεύµα, που στηρίζεται στην παραδοχή ότι η τιµή του φυσικού αερίου θα κινείται στα 100 ευρώ. Αν η τιµή είναι µικρότερη, τότε το κόστος των επιδοτήσεων από τον Προϋπολογισµό για τη χρηµατοδότηση του πλαφόν, θα είναι µικρότερο άρα θα υπάρχει χώρος για άλλες παρεµβάσεις στα καύσιµα. Ωστόσο, τα δεδοµένα για το φυσικό αέριο δεν µπορούν να εξάγονται µε ασφάλεια ανά µήνα, κάτι που σηµαίνει ότι ασφαλής εκτίµηση για την ύπαρξη δηµοσιονοµικού χώρου εξ αυτού του λόγου δεν µπορεί να γίνει νωρίτερα από το Φθινόπωρο.  

Το δεύτερο και πιο ασφαλές βαρόµετρο είναι τα έσοδα από τον Τουρισµό. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιµήσεις ότι πάµε για εισπράξεις 2019, τότε αυτοµάτως ανοίγει διάπλατα η πόρτα για τη χρηµατοδότηση νέων µέτρων στήριξης απέναντι στο αυξηµένο κόστος καυσίµων.  

Α. Γεωργιάδης: «Έρχονται πρόστιμα» 

«Αυτή τη βδοµάδα θα ανακοινωθούν πρόστιµα σε πρατήρια καύσιµων για αισχροκέρδεια», τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι έχουν βρεθεί αρκετές παραβάσεις. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 επεσήµανε ότι όποιος επιχειρήσει να βγάλει παραπάνω χρήµατα, «θα του πάρουµε το κέρδος επί δυο». Ανέφερε µάλιστα ότι οι έλεγχοι, από το διυλιστήριο µέχρι τον πρατηριούχο καύσιµων, θα ενταθούν ως προς το περιθώριο του κέρδους. Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι όσο ανεβαίνει η διεθνής τιµή και πέφτει το ευρώ, τόσο ανεβαίνουν τα καύσιµα. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά υψηλούς φόρους στα καύσιµα και επί κυβέρνησης Τσίπρα αυξήθηκαν περισσότερο, ενώ παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει ψηλές τιµές, ωστόσο δεν είναι η ακριβότερη στην Ευρωζώνη αλλά βρίσκεται στην 4η-5η θέση. Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να µην προχωρήσει σε ορίζονται µείωση, αλλά στην επιδότηση µε εισοδηµατικά κριτήρια. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα