Παρασκευή, 1.07.2022, 4:42 πμ

Έρχεται στην Ελλάδα το 5G, στις αρχές του 2021 θα είναι διαθέσιμο στα μεγάλα αστικά κέντρα

06.11.2020 / 22:54
gko 9

Στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, από τους οποίους τουλάχιστον το 20% αφορούν την ψηφιακή σφαίρα, αλλά και στο δίκτυο 5G που έρχεται από την αρχή του νέου έτους στα αστικά κέντρα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός Ψηφιακής Δικυβέρνησης έκανε τη σχετική τοποθέτηση στο «Thessaloniki Summit 2020», που διοργάνωσε -διαδικτυακά φέτος- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Λόγω αυτών των χρημάτων είμαστε στη θέση να κάνουμε σχεδόν όλα τα πράγματα που πιστεύουμε ότι μπορούν να αλλάξουν την ποιοτική θέση της χώρας», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι τα έργα που θα υλοποιηθούν να ανακοινωθούν άμεσα, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ήδη υπό συζήτηση όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το 5G ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή τους γιατί «είναι από τα ελάχιστα κομμάτια της στρατηγικής μας στα οποία δεν πάμε να καλύψουμε χαμένο έδαφος» και «αυτό που πετύχαμε στο 5G αντανακλάται στον νόμο που ψηφίστηκε σε κλίμα μεγάλης συναίνεσης στη Βουλή προσφάτως», καθώς «έχουμε διαμορφώσει ένα μοντέλο δικό μας, εξαγώγιμο» και «εκεί τα περισσότερα άλλα κράτη δεν κατάφεραν να δημοπρατήσουν και τις 4 μπάντες του 5G μαζί».

Όμως, όπως σημείωσε, «εμείς το πετύχαμε μέσα από δεκάδες ενέργειες που έγιναν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πιάσαμε το χρονοδιάγραμμα» και «η δημοπρασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και 5G θα ξεκινήσουμε να έχουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας στις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπου κάθε πάροχος θα ανακοινώσει το δικό του χρονοδιάγραμμα».

Αναφερόμενος στην καινοτομία της δημοπρασίας, που αφορά τη σύνδεση του 25% των εσόδων της με τη δημιουργία του εξειδικευμένου ταμείου «Φαιστός», ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «θα είναι ένα venture capital στο υπερταμείο, θα σηκώσει χρήματα και από τον ιδιωτικό τομέα πέρα από τα κρατικά χρήματα, για να αποκτήσει και ένα πιο ιδιωτικό DNA», και «το ταμείο αυτό θα επενδύσει σε start up επιχειρήσεις και όχι μόνο, θα επενδύσει σε επιχειρήσεις οι οποίες θα αναπτύξουν προϊόντα σε σχέση με το 5G».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα