ΕΟΠΥΥ: Αποκαλυπτικοί διάλογοι μελών της σπείρας με τις «μαϊμού» συνταγογραφήσεις

03.07.2021 / 19:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
eopyy

Αποκαλυπτικούς διαλόγους μεταξύ μελών της σπείρας που προκάλεσε ζημιά άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ με συνταγογραφήσεις “μαϊμού” δημοσιεύει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. 

Χθες (02.07.2021) με απόφαση ανακριτή οικονομικού εγκλήματος και εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 13 κατηγορούμενοι. Σε τρεις από τους 13 που φέρονται ως ηγετικά στελέχη επεβλήθησαν περιοριστικοί όροι και οι υπόλοιποι 10 αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους.

Στην κορυφή του κυκλώματος βρισκόταν ένα ανδρόγυνο – ιδιοκτήτες γνωστής αλυσίδας καταστημάτων που διαθέτει ιατρικά προϊόντα, αλλά και ο αδερφός του ιδιοκτήτη.

Από το 2015 και έπειτα είχαν στήσει μια δαιδαλώδη επιχείρηση, προκειμένου να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του νόμου, αλλά και να μην δίνουν αφορμές για ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η εγκληματική οργάνωση κατάφερε να εκδίδει ψευδείς συνταγές σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν εξετασθεί καν ή να συνταγογραφούν σε άλλα άτομα γνωματεύσεις με διαφορετικό υγειονομικό υλικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση τους. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό είχαν στρατολογήσει 54 γιατρούς αλλά και μια ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων που βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας.

Οι γιατροί που είχαν λάβει τα ΑΜΚΑ των υποτιθέμενων ασθενών από τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, λάμβαναν για κάθε συνταγογράφηση από 30 έως 50 ευρώ. Τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος αρχικά εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο των καταστημάτων τους, ενώ στη συνέχεια έφτιαξαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε τοποθετώντας “αχυρανθρώπους”, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Οι διάλογοι

«Και επειδή συνεργάζεσαι ακόμα και επειδή είσαι άνθρωπος ακόμα δικός μας, ξέρεις ό,τι συνταγογραφήσεις έχουνε γίνει για εμάς, να το ξέρεις ότι οι ίδιες συνταγογραφήσεις έχουνε γίνει και από άλλους γιατρούς. Δηλαδή δεν είσαι η μοναδική συνταγογράφος για τις συνταγογραφήσεις αυτές τις οποίες έχω πάρει εγώ είκοσι πελάτες από την ….., είκοσι από την ..… και πενήντα από την .……», ανέφερε αρχηγικό μέλος της σπείρας, προειδοποιώντας γιατρό που υπέγραφε τις πλαστές βεβαιώσεις και έχει κληθεί από τις Αρχές να καταθέσει ως μάρτυρας.

Γιατρός: Σου πουλήσανε πελάτες;
Αρχηγικό μέλος: Τι;
Γιατρός: Σου πουλήσανε πελάτες;
Αρχηγικό μέλος: Βέβαια, όταν ήρθε ο άλλος, το παιδί από τον Βόλο, και πήρα πενήντα άτομα μαζεμένα.

Σε μια άλλη περίπτωση, μέλος της οργάνωσης δίνει οδηγίες σε έναν άνδρα πώς να διαχειριστεί ενδεχόμενο τηλέφωνο από τον ΕΟΠΥΥ. «Ωραία, άκουσέ με λίγο και να το θυμάσαι και εσύ, αν πάρουν τηλέφωνο από τον ΕΟΠΥΥ, ΕΟΔΥ, δεν ξέρω από πού στο διάολο μπορεί να πάρουν τηλέφωνο και το σηκώσεις εσύ το σταθερό και σε ρωτήσουνε, ναι είμαστε από το κράτος, από κάποια υπηρεσία του κράτους (…) Αν έχετε οξυγόνο και τέτοια, γιατί έχουμε γράψει και σε σένα και στη μάνα (…) Εσύ θα πεις εκείνη την ώρα «ναι, ναι, ναι, αλλά δεν μπορώ να σας μιλήσω τώρα, πάρτε με αργότερα. Και κλείσε το τηλέφωνο και με παίρνεις τηλέφωνο επι τόπου».

Χαρακτηριστικοί είναι διάλογοι που αποκαλύπτουν τα διαφορετικά ποσά που έπαιρναν οι συνολικά 54 γιατροί που εμπλέκονται στις παράνομες κομπίνες του κυκλώματος και οι οποίοι πραγματοποιούσαν τις «μαϊμού» συνταγογραφήσεις.

Άγνωστος άνδρας: Και πόσα παίρνει ο γιατρός;
Μέλος οργάνωσης: Εκατόν πενήντα ευρώ.
Άγνωστος άνδρας: Εκατόν πενήντα ευρώ.
Μέλος οργάνωσης: Εκατό, εκατόν πενήντα, αναλόγως πόσο θα το δώσεις.
Άγνωστος άνδρας: Ναι, για τον νεφελοποιητή παίρνει είκοσι;
Μέλος οργάνωσης: Ναι, είκοσι, ναι.

Σε διαφορετική καταγεγραμμένη συνομιλία μέλος της σπείρας αναφέρει: «Εσύ τώρα τους πνευμονολόγους, ας πούμε, ξέρεις, ξέρουμε πώς θα τους προσεγγίσουμε γιατί είναι καθαρά για το οξυγόνο και σιπάπ και τα λοιπά. Ναι, το ίδιο προσεγγίζετε και τον παθολόγο. Ακριβώς. Ναι. Απλά του λες ότι θα παίρνει 30 ευρώ και δεν θα πάρει 50, εννοείται…».

Οταν ο αστυνομικός κλοιός άρχισε να σφίγγει, τα μέλη της οργάνωσης φαίνεται να τρομοκρατούνται. «Καλά μου ’χουν κοπεί τα πόδια μου τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε τηλεφωνική συνομιλία αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, όταν η λογίστρια της παράνομης «φάμπρικας» τον ενημερώνει ότι άνδρας κλήθηκε από την Αστυνομία για να δώσει κατάθεση για κάτι συνταγογραφήσεις.

Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα