Εμβόλια κορωνοϊού και σοβαρές παρενέργειες – Όλα τα περιστατικά που απασχόλησαν στην Ελλάδα

27.05.2021 / 21:02
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
τσα 28

Μπορεί οι σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού να είναι σπάνιες, μονοπωλούν, ωστόσο, τη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, καθώς νέα περιστατικά έρχονται διαρκώς στο φως.

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί κυρίως για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν σημειωθεί μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, με πέντε από αυτά να σχετίζονται επιβεβαιωμένα με το εν λόγω σκεύασμα, όπως επιβεβαίωσε ο ΕΟΦ. Συγκεκριμένα πρόκειται για το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS).

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών στην ενημέρωση αυτής της εβδομάδας για την πορεία των εμβολιασμών.

Ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca «άνοιξε» εδώ και ένα μήνα και στη χώρα μας για τις ηλικιακές ομάδες από 30 ετών έως 45, ωστόσο τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν ήδη καταγραφεί στις εν λόγω ηλικίες, προκάλεσαν δισταγμό, ακυρώσεις ραντεβού, ενώ απασχόλησαν και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία, ωστόσο μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση δεν άλλαξε το ηλικιακό όριο για εν λόγω σκεύασμα.

Ανακοίνωση για τις θρομβώσεις και τη συχνότητα που αυτές εμφανίζονται ως παρενέργειες του εμβολίου εξέδωσε χθες (26/5) ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης με το AstraZeneca, υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS. Η συχνότητα εμφάνισης του στην Ελλάδα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000.

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται και άλλα περιστατικά, όπως ο αιφνίδιος θάνατος και ένα περιστατικό κολπικής μαρμαρυγής μετά το εμβόλιο της Pfizer, ένα νέο περιστατικό θρόμβωσης μετά το AstraZeneca και δύο περιστατικά – το ένα θρόμβωσης και το άλλο αιματολογικής διαταραχής – που συνδέονται χρονικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν 1.500 κίτρινες κάρτες που αφορούν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό.

Θάνατος 61χρονης από τη Γλυφάδα. Η γυναίκα 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της παρουσίασε έντονο πονοκέφαλο και την 9η μέρα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από θρόμβωση με ταυτόχρονη θρομβοπενία. Κατά τη νοσηλεία της η κατάστασή της επιδεινώθηκε με δεύτερη θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό. Παρέμεινε διασωληνωμένη για 18 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και κατέληξε.

Το σπάνιο περιστατικό της διπλής θρόμβωσης σε 35χρονο στην Κρήτη. Πρόκειται για τη διπλή θρόμβωση την οποία υπέστη ένας 35χρονος άνδρας από την Κρήτη, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο 12 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca. Είχε παρουσιάσει παράλυση από θρόμβωση στο αριστερό του πόδι, ενώ στη συνέχεια υπέστη θρόμβωση στις καρωτίδες και υπεβλήθη δεύτερη φορά σε επέμβαση, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Πλέον έχει πάρει εξιτήριο και θα κινηθεί νομικά κατά της φαρμακευτικής εταιρείας.

Μια 44χρονη γυναίκα με εγκεφαλική αιμορραγία στην Κρήτη. Τραγική είναι η εξέλιξη της υγείας μιας 44χρονης γυναίκας, μητέρας τριών παιδιών, μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. H γυναίκα νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου με εγκεφαλική θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της, με την υγεία της να παρουσιάζει επιδείνωση παρουσιάζοντας εγκεφαλική αιμορραγία. Η κατάστασή της συνεχίζει να είναι κρίσιμη με τον σύζυγό της να επισημαίνει ότι περιμένει απλά την επιβεβαίωση από τους γιατρούς ότι η 44χρονη είναι εγκεφαλικά νεκρή.

Θρόμβωση με εγκεφαλικό και παράλυση για μια 47χρονη γυναίκα στην Κρήτη. Θρόμβωση με εγκεφαλικό και παράλυση υπέστη μια 47χρονη γυναίκα στην Κρήτη 9 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca. Η μητέρα δύο παιδιών 15 ημέρες μετά την εισαγωγή της παραμένει στο νοσοκομείο, με την υγεία της να παρουσιάζει βελτίωση.

Διακομιδή 36χρονης από τη Μυτιλήνη. Μια 36χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν από τις 22 Μαΐου σε νοσοκομείο της Μυτιλήνης, 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο με συμπτώματα θρόμβωσης χθες Τετάρτη (26/5). Η γυναίκα υποβάλλεται σε θεραπεία και η κατάστασή της παραμένει σταθερή.

Υπό εξέταση περιστατικά

Σε σοβαρή κατάσταση 34χρονη από τον Πύργο. Mάχη για τη ζωή της δίνει μία 34χρονη γυναίκα από τον Πύργο, η οποία υπέστη αιμορραγικό εγκεφαλικό και είναι σε αρκετά σοβαρή κατάσταση. Η κοπέλα πριν από λίγες μέρες είχε κάνει το AstraZeneca, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι το εγκεφαλικό – το οποίο προήλθε από αιμορραγία και όχι από θρόμβωση – οφείλεται στο εμβόλιο.

Αιματολογική διαταραχή σε 37χρονο μετά από εμβολιασμό με Johnson & Johnson. Στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών του Ρίου διακομίστηκε σήμερα (27/5) το πρωί ένας 37χρονος από το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, παρουσίασε αιματολογική διαταραχή και κρίθηκε σκόπιμο από τους θεράποντες γιατρούς του να διακομιστεί σε νοσοκομείο εκτός νησιού. Ο άνδρας πριν από 10 ημέρες είχε κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όμως ακόμα κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται για παρενέργεια από το εμβόλιο.

Θρόμβωση σε 48χρονη μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο επτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με γαστρεντερίτιδα. Στις 20 Μαΐου αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει θρόμβωση και μπαίνει στον Ευαγγελισμό όταν διαπιστώνεται θρόμβωση στο πόδι, πνευμονική εμβολή και εξελικτικά εσωτερική αιμορραγία στο νεφρό και το στομάχι. Η κατάσταση της υγείας της γυναίκας έχει βελτιωθεί.

Θάνατος 52χρονου από την Κρήτη. Υπό εξέταση βρίσκεται ο θάνατος ενός 52χρονου από την Ιεράπετρα ο οποίος πέθανε μια ημέρα μετά το εμβόλιο της Pfizer. Σύμφωνα με τους γιατρούς ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με το εμβόλιο, ωστόσο, η περίπτωση αυτή βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Κολπική μαρμαρυγή σε 60χρονο. Ένα ακόμα περιστατικό αφορά σοβαρό επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής που υπέστη ένας άνδρας 60 ετών από την Ξάνθη, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και ο οποίος είχε εμβολιαστεί δύο ημέρες πριν από το συμβάν με το εμβόλιο της Pfizer

Ο θάνατος 63χρονης από τη Λέσβο δεν σχετίζεται με εμβόλιο

Μια 63χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με θρόμβωση, έφυγε στις 25/5 από τη ζωή. Η γυναίκα είχε εμβολιαστεί με το AstraZeneca.

Σύμφωνα με το stonisi.gr η γυναίκα νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης από την 1η Απριλίου, έπειτα από θρομβοεμβολικό επεισόδιο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της εταιρείας AstraZeneca.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό ο ΕΟΦ ανακοίνωσε πως δεν έχει σχέση με τον εμβολιασμό «λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

Περιστατικό περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer

Μια γυναίκα υπέστη περικαρδίτιδα μια ημέρα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό περικαρδίτιδας, που χρονικά συνδέεται με τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης Covid-19 και σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 20/5.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα