Ελληνοτουρκικά: Ο Τσαβούσογλου «φαντασιώνεται» συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, αλλά το Κάιρο έχει άλλη άποψη

06.03.2021 / 16:08
dfasf

Το τελευταίο διάστημα, έχει αποδειχθεί αρκετές φορές ότι η πραγματικότητα είναι διαμετρικά αντίθετη με την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί να προβάλλει επικοινωνιακά το τουρκικό καθεστώς. Η προσπάθεια εισβολής στην ελληνική επικράτεια δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που υλοποιούσαν τουρκικό σχέδιο, ο ισχυρισμός ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης και τελευταία η μαγική εικόνα που προσπάθησε να δημιουργήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί δήθεν διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με το Κάιρο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Με αφορμή πρόσφατη, ατυχή, διεθνή προκήρυξη της αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για έρευνες υδρογονανθράκων σε μια θαλάσσια περιοχή δίπλα στην οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας-Αιγύπτου, σε μια ζώνη που εφάπτεται δίπλα στα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει μονομερώς ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη η Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το Κάιρο σέβεται την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Αυτό το δείχνουν και οι σεισμικές έρευνες εντός της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να υπεισέρχεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, και οι αδειοδοτήσεις τις οποίες παρέχει. Αυτό δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και αυτό το καλωσορίζουμε θετικά» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σύνορα και ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε: «Μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία με το Κάιρο στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας».

«Ράπισμα» για την Τουρκία από τον Αραβικό Σύνδεσμο

Την ίδια στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις προσκαλώντας την αιγυπτιακή κυβέρνηση να οριοθετήσουν ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου το Κάιρο άσκησε έντονη κριτική στην Άγκυρα, καταδικάζοντας τον τουρκικό παρεμβατισμό στη Λιβύη και τη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, στην παρέμβαση του στην υπουργική συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου πριν λίγες ημέρες, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη και στην αντιμετώπιση των σκοταδιστικών ιδεών που προωθούν ορισμένες χώρες.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, σημειώνοντας ότι αυτές οι πολιτικές το μόνο που έχουν πετύχει είναι να εμβαθύνουν την πόλωση και να μεγαλώσουν τις διαφορές. Αναφερόμενος στη Συρία, ο Σάμεχ Σούκρι επισήμανε ότι η πολιτική λύση πρέπει να προχωρήσει μαζί με την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τα συριακά εδάφη, ξεκινώντας από την τουρκική κατοχή. Στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των παρεμβάσεων της Άγκυρας στη Λιβύη και την Συρία, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών.
Μετά το τέλος της υπουργικής συνάντησης των αραβικών χωρών, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου (και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου) Αχμέντ Αμπντούλ Γκέιτ -του οποίου παρεμπιπτόντως η θητεία μόλις ανανεώθηκε- αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, τον Καύκασο, στις «συγκρούσεις» όπως τις ονομάζει χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και την Κύπρο και κατέληξε ότι όλα αυτά δεν θα έχουν καλό τέλος για την Τουρκία.
Το πολύ ενδιαφέρον είναι πώς αντέδρασε η Τουρκία στις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, την ώρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθούσε να δημιουργήσει μια… ειδυλλιακή εικόνα περί υποτιθέμενης προσέγγισης της Άγκυρας με το Κάιρο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε σε χώρες εντός του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίες επιβάλουν τις απόψεις τους στα άλλα μέλη. Στην ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας δεν κατονομάζονταν οι χώρες αυτές, όλοι όμως αντελήφθησαν ότι η Τουρκία αναφέρεται στην Αίγυπτο, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος ότι όλοι οι γενικοί γραμματείς του Αραβικού Συνδέσμου -με την εξαίρεση ενός- ήταν Αιγύπτιοι και ότι η έδρα του Οργανισμού είναι το Κάιρο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα