Ελληνικό χρώμα στο Βερολίνο: Η Άρκτος είναι μουσική και ελληνική

04.03.2023 / 8:00
1391544_music_977583

Με την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου τιμήθηκε η ταινία της Ανγκέλα Σάνελεκ, «Μusic» στο 73o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα γυρίσματά της σε μεγάλο βαθμό έγιναν στην Ελλάδα, το Γύθειο και την Εύβοια, όπως είχε συμβεί πέρυσι με το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Όστλουντ που διεκδικεί τρία OSCAR σε λίγες ημέρες. Το «Μusic» έχει ως αφετηρία, ως έμπνευσή του τον μύθο του Οιδίποδα. Εxecutive Producer η ελληνική εταιρεία Heretic (Κωνσταντινος Κοντοβράκης – Γιώργος Καρναβάς) και πρωταγωνιστές ο Αργύρης Ξάφης, που σήκωσε πανό υπέρ του αγώνα των καλλιτεχνών στην Ελλάδα και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Η Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας του πρώτου μεγάλου Φεστιβάλ του 2023 απονεμήθηκε σε ντοκιμαντέρ, όπως πέρυσι ο Χρυσός Λέοντας στη Βενετία. Ο λόγος για το έργο του Νικολά Φιλιμπέρ, «On the Adamant», στο οποίο ο βετεράνος Γάλλος δημιουργός μας συστήνει ένα πλωτό κέντρο ημερήσιας φροντίδας ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην καρδιά του Παρισιού. Συγκίνησε την κριτική επιτροπή και τους θεατές, διότι ανέδειξε το θέμα της ψυχικής νόσου με ειλικρίνεια, αμεσότητα και ανθρωπιά. Ο ίδιος ο δημιουργός παραλαμβάνοντας το Βραβείο του από την Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Κρίστεν Στιούαρτ, δήλωσε: «Μην ξεχνάτε ότι οι τρελοί άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτοί που νομίζουμε».

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στην ταινία του Γερμανού Κρίστιαν Πέτζολντ, «Afire». Ένα κοινωνικό δράμα που έχει στο επίκεντρο της θεματικής του τέσσερις νεαρούς που κάνουν διακοπές σε ένα εξοχικό στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ γύρω τους μαίνονται δασικές πυρκαγιές. Επίσης, η επιτροπή βράβευσε και την ταινία «Bad Living» του Χοάο Κανίγιο. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Γάλλο Φιλίπ Γκαρέλ, για το «Plough». Ένα οικογενειακό αδιέξοδο στο οποίο πρωταγωνιστούν για πρώτη φορά μαζί και τα τρία παιδιά του σκηνοθέτη (Λουί, Εσθέρ και Λένα Γκαρέλ). Τα βραβεία ερμηνειών κατέληξαν στη Σοφία Οτέρο για το «20.000 species of Bees» και δεύτερου ρόλου στην Τέα Ερε για τη συμμετοχή της στο «Till The end of the night». Η Αργυρή Αρκτος Καλλιτεχνικής Συμβολής δόθηκε στην Ελέν Λουβάρ για το «Disco Boy» του Τζιάκομο Αμπρουτσέζε, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Φραντς Ρογκόφσκι. Αυτές ήταν οι σημαντικότερες βραβεύσεις στο πρώτο μεγάλο Φεστιβάλ της χρονιάς.

Σκυτάλη παίρνει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που δίνει θέση στα OSCAR και μας μεταφέρει από την μυθοπλασίας στις ταινίες τεκμηρίωσης. Όσον αφορά τα επόμενα μεγάλα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, ακολουθούν οι Κάννες και στις αρχές του Σεπτέμβρη η Βενετία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα