Εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσιά σφυροκοπά το Κίεβο – Ο Πούτιν θέλει παράδοση της χώρας σήμερα

25.02.2022 / 7:03
ukraine_missile_art

Επίδειξη δύναμης από τον Ρώσο πρόεδρο που διαθέτει συντριπτική στρατιωτική έναντι του Κιέβου – Εκρήξεις σε όλη την πρωτεύουσα, καταρρίφθηκε αεροπλάνο – Πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια – Ο αιματηρός απόλογισμός για την Ουκρανία και τα κέρδη του Πούτιν από την πρώτη μέρα των εχθροπραξιών

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος της Ουκρανίας και ενώ έχει καταλάβει κομβικά σημεία της χώρας, ο ρωσικός στρατός πολιορκεί από το πρωί της Παρασκευής το Κίεβο, απαιτώντας την άμεση παράδοσή του. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει από χθες βράδυ έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα και είχαν πάρει καίριες θέσεις για την τελική επίθεση.

Αγνοώντας επιδεικτικά τη διεθνή κατακραυγή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνει ουσιαστικά επίδειξη δύναμης, με δεδομένη τη συντριπτική στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, η οποία έμεινε απελπιστικά μόνη απέναντι στην πολεμική επίθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων, κυρίως χρηματοοικονομικών κατά της Ρωσίας, ενώ ο ΟΗΕ ανήμπορος να αντιδράσει, όπως και το ΝΑΤΟ, απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις και να αποσύρει το στρατό από την Ουκρανία. Από νωρίς το πρωί χθες ο Ρώσος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει εμμέσως ακόμα και με πυρηνικό όλεθρο στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ανάμειξη τρίτου κράτους στο πεδίο και η χώρα του απειληθεί, ενώ αργά το βράδυ δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τους ηγέτες της Ουκρανίας τους όρους παράδοσής τους.

Ο απολογισμός της πρώτης ημέρας, σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές είναι πάνω από 130 νεκροί, κυρίως στρατιωτικοί, και εκατοντάδες τραυματίες σε όλη τη χώρα. Στο Κίεβο καταστράφηκε νωρίς το πρωί σήμερα συγκρότημα κατοικιών από πτώση αεροπλάνου, χωρίς να αναφερθούν θύματα, ενώ σημειώνονται εκρήξεις σε όλη την πόλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και φέρεται να δείχνει τη στιγμή της κατάρριψής:

Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Νωρίτερα ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα, που ο υφυπουργός Γκεραστσένκο ανέφερε πως οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. 

Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Από το πρωί της Πέμπτης, οι Ουκρανοί πολίτες, είτε εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις εστίες τους, είτε καταφεύγουν σε ασφαλή σημεία, ακόμα και στο υπόγειο του μετρό για να προφυλαχθούν από τις επιθέσεις. Σε όλες τις πόλεις αργά το βράδυ οι δρόμοι είχαν ερημώσει, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως δυτικά.

Πώς έγινε η επίθεση και η αντίδραση της Δύσης

Η Ρωσία επιτέθηκε από αέρος και εδάφους στην Ουκρανία, από τουλάχιστον τρία μεγάλα σημεία, (βόρεια, ανατολικά και νότια από την Κριμαία) αναβιώνοντας τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας και επαναφέροντας τις μνήμες του πολέμου, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Σημειωτέον ότι ακόμα και σε πολλές ρωσικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις, με δεκάδες συλλήψεις ρώσων πολιτών από τις κρατικές αρχές.

Μέσα σε μία ημέρα ο ρωσικός στρατός πέτυχε να καταλάβει περιοχές βόρεια του Κιέβου, το αεροδρόμιο Αντόνοφ, περιοχές στο ανατολικό κομμάτι της χώρας με τις «αναγνωρισμένες» από τη Μόσχα αυτόνομες περιοχές, ένα μεγάλο μέρος βόρειας της Κριμαίας, δυτικά και ανατολικά, καθώς και το στρατηγικής και συμβολικής σημασίας πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ.

Ουσιαστικά, όπως περιγράφεται από τα διεθνή μέσα και τους στρατιωτικούς παρατηρητές, η Μόσχα δημιούργησε έτσι ένα χερσαίο διάδρομο προς τη Μαύρη Θάλασσα, αποκόπτοντας πλήρως την Ουκρανία, ενώ απέκτησε και πρόσβαση στην Υπερδνειστερία.

Παρότι η στρατιωτική επιχείρηση διατάχθηκε από τον Πούτιν με την επίκληση την υπεράσπιση των ρωσόφωνων περιοχών του Ντονμπάς, στα ανατολικά, τις οποίες αναγνώρισε η Μόσχα ως ανεξάρτητες πριν από λίγες μέρες, η επίθεση ήταν εκτεταμένη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ουκρανίας, με στόχο την πλήρη παράδοση της χώρας και όχι απλώς την κατάληψη κάποιου μέρους της.

Η εισβολή έγινε από το Χάρκοβο, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, όπου έδρασαν και περίπου 15.000 αυτονομιστές, ενώ ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις έγιναν σε Μαριούπολη, Χερσώνα, Οδησσό στο νότο. Χτυπήθηκαν δε μία σειρά από πόλεις, όπως το Μπρόβαρι, το Λβιβ, το Ιβάνο Φράνκιβεσκ, η Ζαπορίζια, η Μελιτόπολη, το Ντνίπρο, πριν οι ρωσικές δυνάμεις κατευθυνθούν σήμερα το πρωί για τον τελικό στόχο, το Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωνε αρχικά, με την έναρξη των ρωσικών επιθέσεων ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, αργότερα κάλεσε κάθε πολίτη της χώρας να πάρει όπλο και να αμυνθεί, ενώ το βράδυ εμφανίστηκε ουσιαστικά αποκαρδιωμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων και την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας, έναντι της πολεμικής μηχανής της Μόσχας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ότι πέτυχε όλους τους στόχους είχαν τεθεί για την πρώτη ημέρα της επιχείρησης και ότι έχουν διευρυνθεί τα εδάφη των ρωσόφωνων κατά 6 – 8 χιλιόμετρα. Υποστήριζε δε ότι κατέστρεψε συνολικά 83 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αεροπορικές βάσεις.

Η κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα ήταν ομόθυμη. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την «απρόκλητη επίθεση», ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «στροφή στην ιστορία της Ευρώπης» και ο Όλαφ Σολτς εκτίμησε ότι «διακυβεύεται η ειρήνη» στην ήπειρο. Όλοι οι ισχυροί παίκτες ανακοίνωσαν ή ανακοινώνουν διαρκώς αυστηρές κυρώσεις και διαβεβαιώνουν ότι θα απομονώσουν τη Ρωσία, πλήττοντάς την οικονομικά κυρίως.

Η έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων προκάλεσε πανικό στις παγκόσμιες αγορές, ράλι στις τιμές, κυρίως της ενέργειας, αλλά αργότερα το βράδυ της Πέμπτης υπήρξαν και σταθεροποιητικές τάσεις, όπως η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα