Εγκλωβισμένος ο Ταγιπ Ερντογάν: Ο Λευκός Οίκος «σνομπάρει» τον πρόεδρο της Τουρκίας και ο εκείνος «γρυλίζει»

04.03.2021 / 13:36
Ertogan-1

Του Δήμου Βερύκιου

Εγκλωβισμένος ο Ταγιπ Ερντογάν: Ο Λευκός Οίκος «σνομπάρει» τον πρόεδρο της Τουρκίας και ο εκείνος «γρυλίζει» 2

Στην Τουρκία άρχισαν τα «όργανα» με τη νέα αμερικανική διοίκηση Μπάιντεν νωρίτερα από ότι αναμένονταν…

Ο Λευκός Οίκος σνομπάρει τον Ερντογάν και εκείνος «γρυλίζει»…

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικοινωνεί την ίδια ημέρα με Αθήνα και Άγκυρα. Ο νέος αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι  Μπλίνκεν επιλέγει να μιλήσει πρώτα με τον Νίκο Δένδια και εν συνέχεια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Του τηλεφωνήματος Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου έχει προηγηθεί το ξέσπασμα Ερντογάν για την απώλεια 13 Τούρκων αιχμαλώτων στο Βόρειο Ιράκ επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ, ότι ενθαρρύνουν τους Κούρδους του ΡΚΚ να προβαίνουν σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις. Ενώ μετά το τηλεφώνημα Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου η Άγκυρα εκδίδει NAVTEX για καινούργιες γεωτρήσεις στην Μεσόγειο…

Προς τι το ξέσπασμα Ερντογάν κατά της νέας αμερικανικής διοίκησης για το Κουρδικό; Τι φοβάται και τι θέλει να προκαταλάβει την στιγμή που ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την Συριακή κρίση;

Ο Ερντογάν μπορεί να μην γνωρίζει το συνολικό σχέδιο Μπάιντεν για την Μέση Ανατολή, ωστόσο γνωρίζει ότι ο νέος αμερικανός υπουργός Άμυνας και ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, έχουν στήσει καριέρα στην Μέση Ανατολή με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας (YPG), τους οποίους η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ που η Δύση χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση». Ο τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι η νέα αμερικανική διοίκηση θα συνεχίσει – όπως και επί Προεδρίας Ομπάμα – να ερωτοτροπεί με τους Κούρδους της Συρίας (YPG) που για την Άγκυρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι με τους Κούρδους του Ιράκ….

Και φυσικά δεν είναι μόνο το Κουρδικό που προκαλεί ανησυχία στον Ερντογάν. Είναι και η στάση των «αδελφών» Αράβων. Η τουρκική οικονομία βυθίζεται και ο Ερντογάν βλέπει τους Άραβες, τους πρώην αιμοδότες – χρηματοδότες του, να έχουν στραφεί στους αντιπάλους του (Ισραήλ – Κύπρο – Ελλάδα – Αίγυπτο ) και να αναπτύσσουν πολύπλευρες σχέσεις. Βλέπει τους υπουργούς Εξωτερικών του Κόλπου που είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να συγκεντρώνονται στην Αθήνα και εκείνου να του «ανεβαίνει το …αίμα στο κεφάλι». Του έχει «καρφωθεί» στο μυαλό -το έγραψε και το πρακτορείο «ΑΝΑΤΟΛΟΥ» –  ότι οι Άραβες όπως βοηθούσαν οικονομικά την Τουρκία , τώρα βοηθάνε την Ελλάδα και γι’ αυτό η Αθήνα έχει την άνεση να εξοπλίζεται…

Ως αντιστάθμισμα, ο Ερντογάν προβαίνει σε δυο κινήσεις την περασμένη εβδομάδα. Από την μια στέλνει τον Τσαβούσογλου για οικονομική βοήθεια στο Κατάρ , το Μπαχρέιν. Από την άλλη σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κοινά γυμνάσια με το Πακιστάν ….

Εν ολίγοις.  Η Ελλάδα με τους Άραβες και η Τουρκία με τους Πακιστανούς…

Στο μεταξύ οι μυστικές υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ πιάνουν στα πράσα παράνομες δοσοληψίες του καθεστώτος Ερντογάν με την Χαμάς και προβαίνουν σε κατασχέσεις. Ο Ερντογάν βλέπει τις «στενές επαφές» του Νετανιάχου με τον Μητσοτάκη, την αμυντική βοήθεια που προσφέρει το Ισραήλ στην Αθήνα και εκείνος εναποθέτει τις ελπίδες του στο Πακιστάν…  

Κοινώς τον Ερντογάν, τον έχουν ζώσει τα φίδια από παντού…

 Το Κουρδικό ζήτημα

 Η Τουρκία σπεύδει να στήσει τρελό καβγά με τις ΗΠΑ για τους Κούρδους, διότι φοβάται ότι η νέα αμερικανική διοίκηση θα παραχωρήσει ζωτικό χώρο στους Κούρδους μαχητές του YPG της Βόρειας Συρίας, με τους οποίους πολέμησαν μαζί τα αμερικανικά στρατεύματα του νυν υπουργού Άμυνας κατά των Τζιχαντιστών.

Την περασμένη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συμμερίζονται τους «τρομοκράτες» Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΣΚΚ) οι οποίοι κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι σκότωσαν 13 Τούρκους αιχμάλωτους  – οι περισσότεροι στρατιώτες και αστυνομικοί – οι οποίοι είχαν απαχθεί από τη νοτιοανατολική Τουρκία και κρατήθηκαν σε σπηλιά στο βόρειο Ιράκ.

Το PKK διεξάγει εξέγερση εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, το οποίο πιστεύεται ότι έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας αναγνωρίζουν το PKK ως τρομοκρατική ομάδα.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον υποστήριξε μια άλλη κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, YPG την οποία η Τουρκία θεωρεί ως παρακλάδι του ΡΚΚ.

Η Τουρκία ξεκίνησε αυτό το μήνα μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον βάσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ για την απελευθέρωση των 13 ομήρων.

«Η δήλωση των ΗΠΑ είναι φάρσα», δήλωσε ο Ερντογάν στα πρώτα δημόσια σχόλια του για το περιστατικό.

«Είπατε ότι δεν υποστηρίξατε τους τρομοκράτες, ενώ στην πραγματικότητα είστε στο πλευρό τους και από πίσω τους», πρόσθεσε ο  Ερντογάν.

Νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο των Τούρκων πολιτών, αλλά περίμενε για περαιτέρω επιβεβαίωση για το γεγονός.

ότι ο λογαριασμός της Άγκυρας για το θάνατο των 13 ανδρών ήταν αλήθεια.

Το PKK είπε ότι οι 13 πέθαναν όταν οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν το κρησφύγετο όπου κρατούνταν οι Τούρκοι αιχμάλωτοι.

«Εάν επιβεβαιωθούν αναφορές για θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μιας καθορισμένης τρομοκρατικής οργάνωσης, καταδικάζουμε αυτήν την ενέργεια με τους πιο δυνατούς όρους», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έπρεπε να επιλέξουν με ποια πλευρά είναι με την Τουρκία ή τους Κούρδους.

«Μετά από αυτό, υπάρχουν δύο επιλογές.  Είτε ενεργείτε με την Τουρκία χωρίς αμφιβολίες, είτε είστε εταίρος σε κάθε δολοφονία και αιματοχυσία »…

Στο μεταξύ η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τη περασμένη Δευτέρα 718 άτομα σε 40 πόλεις για φερόμενους δεσμούς με παράνομους Κούρδους μαχητές που κατηγορεί για την εκτέλεση 13 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πού έλαβαν χώρα οι επιδρομές, αλλά είπε ότι οι αρχηγοί του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) σε πόλεις και περιοχές συγκαταλέγονταν μεταξύ των κρατουμένων.  Το HDP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

Ο Μπάιντεν και η Συριακή κρίση

Οι βασικοί άξονες της πολιτικής που θα ασκήσει ο Μπάιντεν στην Μέση Ανατολή θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση της Δύσης στην περιοχή. 

Το Συριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο επί μια δεκαετία περιπλέκοντας περαιτέρω τη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και επηρεάζοντας καθοριστικά την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Ο  Μπάιντεν δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σαφή θέση άνω έχει αποφύγει να περιγράψει με σαφήνεια τα αίτια της κρίσης.

Στην παρούσα φάση η αμερικανική διοίκηση δίνει προτεραιότητα σε εγχώρια ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της πανδημίας.

 Σαφώς και την Συριακή κρίση δεν μπορεί να την δει αποκομμένη από τα πυρηνικά του Ιράν ή από την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της Ρωσίας.

Τα δύο σενάρια

 Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές στην Ουάσιγκτον με τεράστια εμπειρία στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής υπάρχουν δύο πιθανές προσεγγίσεις που μπορεί να ακολουθήσει ο Μπάιντεν στη Συρία.

* 1ο ΣΕΝΑΡΙΟ : Να αναπαραχθεί η πολιτική Ομπάμα. Το σενάριο αυτό βασίζεται στο διορισμό πολλών αξιωματούχων που προηγουμένως υπηρετούσαν υπό τον Ομπάμα και είχαν την ευθύνη για την Μέση Ανατολή , την Συρία και τους Κούρδους. Το ίδιο σενάριο λαμβάνει σοβαρά υπόψη και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος στον Ομπάμα κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του. Οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι έχουν ταχθεί υπέρ της απόσυρσης των ΗΠΑ γενικότερα από τη Μέση Ανατολή και ειδικότερα από τη Συρία καθώς βλέπουν την περιοχή ως μια κρίση σεχταριστικών διαφορών.

* 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ :  Διαφοροποίηση από την πολιτική Ομπάμα καθώς ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι ο κανόνας του δεν θα είναι να κάνει ότι έκανε ο Ομπάμα.   Παρατηρητές στην Ουάσιγκτον ευελπιστούν ότι ο Μπάιντεν δεν θα επαναλάβει τα λάθη του Ομπάμα τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράν που έσπευσε να συνάψει την πυρηνική συμφωνία χωρίς να προσέξει την περιφερειακή συμπεριφορά του καθεστώτος της Τεχεράνης. 

Σύμφωνα με τους θιασώτες του 2ου σεναρίου η πυρηνική συμφωνία Ομπάμα μετέτρεψε το Ιράν σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή, καθιστώντας εξαιρετικά δαπανηρό για τις ΗΠΑ ο έλεγχος και η αντιμετώπιση του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Πάντως η διοίκηση Μπάιντεν φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να πάρει στους ώμους της εξ ολοκλήρου το βάρος της Συριακής κρίσης.

1) Θα παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις στο καθεστώς Άσαντ. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να ωθήσει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ προς μια πολιτική διευθέτηση, σε συνδυασμό με τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας που στοχεύει να εξωραΐσει την εικόνα του Άσαντ και να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Συρίας.

• Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πιθανό να υποστηρίξει κινήσεις αποκλιμάκωσης και να σκιαγραφήσει σχέδια παραμονής αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία για την προστασία κουρδικών περιοχών.

• Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι επίσης πιθανό να συντονιστεί με την Τουρκία για να διευθετήσει το ζήτημα του Idlib.

Η διατήρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας και οι κυρώσεις στο καθεστώς Άσαντ φαίνεται ότι θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της Συριακής πολιτικής του Μπάιντεν.  Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να περιορίσουν τη ρωσική και ιρανική επιρροή. 

Ωστόσο, οι Ρώσοι είναι απίθανο να αποσυρθούν από τους τομείς επιρροής τους, οι οποίοι περιέχουν στρατηγικούς πόρους.  Και το ιρανικό καθεστώς δεν φαίνεται διατεθειμένο θα τερματίσει τη χορηγία του για ένοπλες πολιτοφυλακές.

Βεβαίως το καθεστώς Άσαντ θα αναγκαστεί να επανεξετάσει την στάση του και να συμμορφωθεί με τους όρους του νόμου CAATSA προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις.  Μια τέτοια εξέλιξη θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση κρατουμένων, τη διεξαγωγή πολιτικών μεταρρυθμίσεων, τη διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων και την προσφυγή στη δικαιοσύνη εγκληματιών πολέμου, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων προσώπων του καθεστώτος Άσαντ.

Από την άλλη η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει επίσης τους αυξανόμενους κινδύνους των καινούργιων πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους (ISI) που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένες επαρχίες της Συρίας και του Ιράκ. Αυτό καθιστά επιτακτική ανάγκη την διατήρηση ορισμένων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική δράση τους.

Επιπλέον, η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να παρέχει απόλυτη και συνεχή υποστήριξη στο Ισραήλ ωθεί τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Συρία.  Αυτό θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να υποστηρίξει πλήρως τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που στοχεύουν ιρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία για να τους ωθήσουν να συμμορφωθούν με τις κόκκινες γραμμές του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει μια πολύ πιο ανθεκτική περιφερειακή πολιτική από εκείνη της πρώην κυβέρνησης των ΗΠΑ, ιδίως όταν ασχολείται με το Ιράν και τη συμπεριφορά του στη Συρία.

Πάντως όλα δείχνουν ότι η ευρύτερη προσέγγιση περιφερειακής πολιτικής του προέδρου θα επικεντρωθεί:

• Στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής.

• Στην παροχή απόλυτης και διαρκούς υποστήριξης για το Ισραήλ.

• Την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

• Την επίτευξη κατανόησης σχετικά με την πιθανή επιστροφή της Ουάσινγκτον στην πυρηνική συμφωνία.

«Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια»

 Και ενώ οι ηγέτιδες δυνάμεις του Αραβικού Κόλπου συγκεντρώνονται στην Ελλάδα και οι αεροναυτικές δυνάμεις τους βγαίνουν στην Μεσόγειο και συνασκούνται με την Ελλάδα , την Κύπρο και την Αίγυπτο , η Τουρκία εκλιπαρεί το Κατάρ και το Ομάν για οικονομική ενίσχυση και εναποθέτει τις ελπίδες του στο Πακιστάν.

Η συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν σε στρατιωτικό επίπεδο είναι γνωστή και ορατή την τελευταία δεκαετία. Άλλωστε αρκετές φορές έχουν εντοπιστεί Πακιστανοί πιλότοι να επιχειρούν στο Αιγαίο με τουρκικά φτερά.

Τα τελευταία χρόνια ο άξονας Άγκυρας-Ισλαμαμπάντ έχει ενισχυθεί. Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή στρατιωτική άσκηση των Τουρκικών και Πακιστανικών Ειδικών Δυνάμεων η οποία διεξάγεται στην επαρχία Κημπέρτζακ του Πακιστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν.  Η άσκηση ονομάζεται «Ataturk XI-2021» και επικεντρώνεται σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. 

Η Τουρκία επιχειρεί να εμφανίσει την αμυντική συνεργασία της με το Πακιστάν ως μια αναδυόμενη στρατηγική συμμαχία που θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και νοτίως στην Ασία.

Η αυξανόμενη εγγύτητα της Τουρκίας και του Πακιστάν έχει ρίζες. Πρόκειται για δύο χώρες που ακολουθούν μια παρόμοια πορεία. Σύμμαχοι και οι δυο χώρες των ΗΠΑ και της Δύσης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.  

Ωστόσο και οι δύο χώρες (Τουρκία – Πακιστάν) την τελευταία εικοσαετία απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την Ουάσιγκτον.  Και οι δύο είναι μεσαίες δυνάμεις, που διέπονται σήμερα από ένα είδος ισλαμικής εθνικιστικής προοπτικής. Σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας πόλωσης, τόσο το Ισλαμαμπάντ όσο και η  Άγκυρα οδηγούνται ολοένα και πιο κοντά στην Κίνα.

 Οι αυξανόμενοι δεσμοί της Τουρκίας με το Πακιστάν διαφαίνεται από τον δείκτη αγοραπωλησίας όπλων μεταξύ των δυο χωρών.

Η Τουρκία είναι τώρα η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή όπλων στο Πακιστάν, καθώς το Ισλαμαμπάντ αναζητά εναλλακτικές λύσεις στη Δύση για την πηγή όπλων της. Ο κύριος εξαγωγέας όπλων στο Πακιστάν είναι  η Κίνα.

Το Πακιστάν βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς τεσσάρων τουρκικών κορβετών MILGEM. Έχει επίσης παραγγείλει 30 ελικόπτερα T-129 ATAK.  Το συνολικό κόστος των παραγγελιών του Πακιστάν για την αγορά τουρκικών οπλικών συστημάτων υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας που υπερβαίνει τους οικονομικούς και εμπορικούς δείκτες. Είναι ο «φόβος της Δύσης». Τόσο το Πακιστάν όσο και η Τουρκία έχουν δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα δυτικών κυρώσεων ως αποτέλεσμα των αν ορθοδόξων κατευθύνσεων της πολιτικής που επιθυμούν να ακολουθήσουν.  Η μείωση της εξάρτησης από τα δυτικά οπλικά συστήματα είναι δίκοπο μαχαίρι και για την Τουρκία και το Πακιστάν.

Εξοργισμένη η Δύση

Η απροκάλυπτη υποστήριξη του Τ. Ερντογάν, σε ένοπλες ομάδες ακραίων ισλαμιστών που δρουν στην Μέση Ανατολή ως υπομόχλιο του Ισλαμικού Κράτους (ISI) εξοργίζει την Δύση. Αποκορύφωμα πριν μερικούς μήνες η συγκέντρωση εκπροσώπων των συγκεκριμένων τρομοκρατικών ομάδων ( πχ Χαμάς – Χεζμπολάχ ) στην Άγκυρα και η συνάντηση τους με τον Ερντογάν ο οποίος και εκδήλωσε την συμπαράσταση και έμπρακτη υποστήριξη στον αγώνα που διεξάγουν.

Η νέα αμερικανική διοίκηση κατά την προεκλογική περίοδο είχε αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα της υποστήριξης των τρομοκρατικών οργανώσεων από το καθεστώς Ερντογάν. Ένα ακανθώδες θέμα που συμπεριλαμβάνεται ψηλά στην λίστα των παραβατικών ενεργειών της Τουρκίας που έχει ήδη συντάξει η ομάδα Μπάιντεν.

 Εν όψει συγκεκριμένων παρεμβάσεων της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της δράσης των τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, ήρθε την περασμένη Δευτέρα η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ για εξάρθρωση μέσα σε δύο μήνες ενός δεύτερου κυκλώματος χρηματοδότησης της Χαμάς, η πρώτη βοήθεια προέρχονταν από το Ισραήλ και η δεύτερη από την Τουρκία!

Πέντε μήνες μετά την Συμφωνία του Ισραήλ με την Χαμάς για αποκλιμάκωση της έντασης, οι μυστικές υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ έφεραν στο φως στοιχεία που ενοχοποιούν την Τουρκία ότι αιμοδοτεί οικονομικά το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς που τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ το έχουν εντάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι ισραηλινές αρχές προέβησαν σε κατάσχεση εμπορευμάτων και χρημάτων που προορίζονταν για την παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση.

 Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ (Shin Bet), κατάφερε να εντοπίσει το κανάλι χρηματοδότησης της Χαμάς από την Τουρκία. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, τη Σιν Μπετ και τις ισραηλινές τελωνειακές αρχές.

 Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (Shin Bet)  εμπόδισε τη μεταφορά τουρκικών εμπορευμάτων αξίας άνω των 100.000 δολαρίων και χρημάτων που προορίζονταν για τη Χαμάς.

 Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο υπουργείο Άμυνας, το Shin Bet και την Τελωνειακή Αρχή.

 Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benny Gantz υπέγραψε το κατασχετήριο των εμπορευμάτων και των χρημάτων αξίας 121.000 δολαρίων, τα οποία μεταφέρθηκαν μέσω εμπορικών εταιρειών από μέλη της Χαμάς στην Τουρκία σε τρομοκράτες της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε αδυσώπητοι ως προς τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των δικτύων της τρομοκρατίας που δουν εντός ή σε βάρος του Ισραήλ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαν κατασχεθεί άλλα 4 εκατομμύρια  δολάρια που το Ιράν επιχείρησε να μεταβιβάσει στη Χαμάς. Τα χρήματα προορίζονταν για την ανάπτυξη της τρομοκρατικής υποδομής της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής όπλων και της πληρωμής μισθών σε τρομοκράτες, είχε αναφέρει τότε το υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζοντας ότι η   πηγή των παράνομων πόρων ήταν του ιρανικού καθεστώτος , το οποίο συνεχίζει να ενεργεί κατά του Ισραήλ.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα