Η ημερίδα του Ecoforum 2023 – Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο δρόμος για Αστική Κινητικότητα – Ανακύκλωση – Κυκλική Οικονομία

26.09.2023 / 17:31
ECOFORUM 2023 - prosklisi 1500x1080px (1)

Ένας νέος θεσμός συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές διαχειρίσεις της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας  καθιερώθηκε με την μορφή forum στην Πάτρα την περυσινή χρονιά και φέτος γίνεται πιο επίκαιρος από ποτέ. 

Ο όμιλος Plusmedia σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας,   το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το 10ο Περιφερειακό Τμήμα Β.Δ. Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τον ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, τον Δήμο Ερυμάνθου και την Πύρωση ΑΜΚΕ πραγματοποιούν στην Πάτρα, το ECOFORUM 2023  με κεντρικό θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη:   Αστική Κινητικότητα – Ανακύκλωση – Κυκλική Οικονομία. Το μονοπάτι για την Κλιματική Ουδετερότητα» το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 16.00,  στο My Hotel Πατρας. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει την ανάγκη για έναν ολικό περιβαλλοντικό, πολεοδομικό, οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό, που ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη, προβάλλει τη διάσταση της αστικής κινητικότητας, καλλιεργεί την κουλτούρα της ανακύκλωσης και ενισχύει την κυκλική οικονομία, επιτυγχάνοντας την αποτελεσματικότητα των βασικών ενεργειών  που επιβάλλονται ως προτεραιότητα στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της κλιματικής ουδετερότητας.

Η ιδέα του συνεδρίου στοχεύει στην ουσιαστική ενημέρωση, σε συνδυασμό με την πολύπλευρη προσέγγιση επίκαιρων θεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, θέτοντας τις βάσεις για εποικοδομητικό, συνεχή διάλογο και να οδηγήσει σε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν κυβερνητικοί παράγοντες, υπηρεσιακά στελέχη, καλεσμένοι διακεκριμένοι ομιλητές, εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των θεσμικών φορέων, καθώς επίσης τοπικές αρχές, φορείς, επιστήμονες και βουλευτές της περιοχής μας, οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις και θα τοποθετηθούν σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την βιώσιμη ανάπτυξη που σήμερα είναι πιο επίκαιρη και καθοριστική από ποτέ. Το συνέδριο προσφέρει ευκαιρίες για δικτύωση, συζήτηση βασικών θεμάτων και ανταλλαγή ιδεών για τον προγραμματισμό της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Ατζέντα του συνεδρίου θέτει τα πεδία ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας για τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις τοπικές αρχές, τους σχεδιαστές αστικών μεταφορών, τους ακαδημαϊκούς και ερευνητές, τις ΜΚΟ και άλλους σχετικούς με την θεματολογία επαγγελματίες.

Στις ημέρες μας, το περιβάλλον κρίσης εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, η απογείωση του ενεργειακού κόστους, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, συνδυάζονται με την ανάγκη να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η διαχείριση των απορριμμάτων και να ιεραρχηθεί ψηλά η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  Δυστυχώς μέχρι και σήμερα τα βήματα μετάβασης σε μια κοινωνία με  βιώσιμο τρόπο ζωής μέσω της κυκλικής οικονομίας είναι αργά. Η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της είναι εδώ και δεν μας περιμένουν.

Αναφέρονται συνοπτικά οι θεματικές των εργασιών του συνεδρίου:

ΕΝΟΤΗΤΑ 1

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:

Ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων στην επίτευξη Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Βέλτιστες Πρακτικές και Επιτεύγματα – Προτεραιότητες των ημερών μας.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:

Νέα πραγματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησής και της κοινωνίας των πολιτών στη διαχείριση των αποβλήτων.

Περιβαλλοντικά φιλικές πολιτικές και πρωτοβουλίες εφοδιαστικής αλυσίδας

ΕΝΟΤΗΤΑ 3

ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ :

Αστικός σχεδιασμός και Αναπλάσεις

 Ηλεκτροκίνηση, Φορείς ΜΜΜ και Υποδομές.

Βιώσιμες αστικές εμπορευματικές μεταφορές, ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα

ΣΒΑΚ: Θεσμικό Πλαίσιο και Εξελίξεις. Καινοτόμες τεχνολογίες και πρωτότυπες εφαρμογές

ΕΝΟΤΗΤΑ 4

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ:

Προκλήσεις προς την Κλιματική Ουδετερότητα. Εφαρμογές και λύσεις για τις ενεργειακές προκλήσεις της εποχής μας  συμβολή του κλάδου

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο  των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, το με στόχο μεταξύ άλλων, την ενημέρωση του κοινού και την προώθηση των περιβαλλοντικά φιλικών, κοινωνικά δίκαιων, τεχνολογικά έξυπνων και οικονομικά αποδοτικών τρόπων μετακίνησης, διατηρώντας μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Η ημερίδα του Ecoforum 2023 - Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο δρόμος για Αστική Κινητικότητα - Ανακύκλωση - Κυκλική Οικονομία 3
Η ημερίδα του Ecoforum 2023 - Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο δρόμος για Αστική Κινητικότητα - Ανακύκλωση - Κυκλική Οικονομία 4

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα