Δυτική Ελλάδα: Σαρκοβόρα ζώα επιτίθενται σε κοπάδια – Σοκάρουν οι εικόνες – ΦΩΤΟ

18.08.2022 / 19:24
epitheseis-poinmia-3

Θύματα επιθέσεων σαρκοβόρων ζώων πέφτουν ποίμνια σε ορεινές, αλλά και λιγότερο ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο ζήτημα που ταλανίζει πολλούς κτηνοτρόφους της περιοχής αναφέρεται και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος που έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφικό υλικό από βαριά τραυματισμένα στα Βλυζιανά Ξηρομέρου.

Ο βουλευτής σημειώνει πως οι κάτοικοι να είναι σε θέση να διακριβώσουν αν οι επιθέσεις γίνονται από λύκους ή και από κυνηγόσκυλα αλλά επισημαίνει πως το πρόβλημα των απωλειών είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στην Αιτωλοακαρνανία, χωρίς οι κτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται.

«Αυτό το πρόβλημα αποκτά άλλες διαστάσεις μέσα στην σημερινή τραγική συγκυρία, όπου η κτηνοτροφία απειλείται με αφανισμό λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των ζωοτροφών», προσθέτει ο Γιώργος Βαρεμένος.

Επιστολή αντιπεριφερειάρχη σε Υπουργό και ΕΛΓΑ

Σημειωτέον πως για το πρόβλημα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με την οποία ζητά την λήψη άμεσων μέτρων.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναφερθεί πολύ σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, αλλά και βοοειδή) λόγω κατασπάραξης από άγρια ζώα (κυρίως λύκοι, αλλά και τσακάλια). Τονίζεται ότι κατά την θερινή διαβίωση των ζώων το φαινόμενο είναι πιο έντονο, καθώς οι κτηνοτρόφοι μετακινούνται στα θερινά ορεινά βοσκοτόπια, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την φυσική χλωρίδα για την διατροφή των ζώων τους. Όπως είναι προφανές, αυτή την περίοδο τα ζώα είναι λιγότερο προστατευμένα έναντι άγριων θηρευτών», σημειώνει ο Θ.Βασιλόπουλος.

Παράδοξο η διάκριση της κατασπάραξης  από προστατευόμενα είδη και από μη προστατευόμενα είδη

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1669Β /27-7-2011) προβλέπεται αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης όταν η ζημιά στο ζωικό κεφαλαίο είναι μικρότερη της μισής ασφαλιστικής μονάδας (4 ζώα για αίγες και πρόβατα άνω του έτους).

Ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για τις ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα από τα προστατευμένα είδη λύκος και αρκούδα, οπότε το όριο ορίζεται σε ασφαλιστική αξία των ζημιωθέντων ζώων μεγαλύτερη των 200 ευρώ (πρακτικά 2 ενήλικα αιγοπρόβατα).

Είναι ωστόσο-υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης- δύσκολο να εξηγηθεί με βάση την κοινή λογική η διάκριση ανάμεσα στην αποζημίωση ζώων που έχουν κατασπαραχθεί από προστατευόμενα είδη και αυτών που έχουν κατασπαραχθεί από μη προστατευόμενα είδη.

Σε αρκετές περιπτώσεις άλλωστε υπάρχει η περίπτωση της μη ανεύρεσης των υπολειμμάτων των πτωμάτων λόγω της κατασπάραξης αυτών από αγριογούρουνα.

Προτείνει λοιπόν στην επιστολή του για την αποζημίωση λόγω κατασπαράξεων ζωικού κεφαλαίου από άγρια ζώα να λαμβάνεται υπ’ όψη η συνολική και όχι η ημερήσια ζημία. Ζητά επίσης να εξισωθεί η αποζημίωση των απωλειών από προστατευόμενα και μη άγρια σαρκοφάγα ζώα και να αυξηθεί το ποσοστό αποζημίωσης στο 100% προκειμένου έμμεσα να καλυφθεί η ζημία από τις περιορισμένες περιπτώσεις μη ανεύρεσης του πτώματος των ζώων .

Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος

ΠΗΓΗ: agrinionews.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα