Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί οικονομικό «στραγγαλισμό» των ντόπιων αγροτών και κτηνοτρόφων

05.03.2022 / 10:45
ÖñÜïõëåò óôá ÷Ýñéá ìåôáíáóôþí åñãáôþí áðü ôï ÌðáíãêëáíôÝò óå êáëëéÝñãåéá óôç ÍÝá ÌáíùëÜäá Çëåßáò.
Óôçí åõñýôåñç ðåñéï÷Þ âñßóêïíôáé ðåñéóóüôåñïé áðü 4.500 ìåôáíÜóôåò ðïõ áðáó÷ïëïýíôáé êõñßùò óôá öñáïõëï÷þñáöá. ÌåôáíÜóôåò áðü ôï ÌðáãêëáíôÝò, ôï ÐáêéóôÜí, ôçí Áßãõðôï, áëëÜ êáé âáëêáíéêÝò ÷þñåò. 
(EUROKINISSI/ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ)

Οι καλλιεργητές νωπών φρούτων και λαχανικών αγωνιούν μιας και μετά την επέμβαση των Ρώσων οι παραγγελίες από τις δύο χώρες, έχουν «παγώσει». Φόβους για αύξηση των ζωοτροφών εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι μιας και Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν τους σιτοβολώνες της Ευρώπης

Του Χρήστου Ξάνθη

Η εισβολή στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα επηρεάζει την Ευρώπη και σε οικονομικό επίπεδο αφού χώρες που κάνουν εξαγωγή των προϊόντων τους σε αυτές τις χώρες πλέον καλούνται να βρουν άλλους πελάτες για να τα διαθέσουν.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν τους καλύτερους πελάτες για προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και δη στην Δυτική Ελλάδα και πλέον οι παραγωγοί της Αχαΐας και της Ηλείας είναι σε απόγνωση.
Ο «Νεολόγος» των Πατρών μίλησε με παραγωγούς αλλά και εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων στην Αχαΐα αφού πέρα από τις εξαγωγές πλέον δημιουργούνται προβλήματα και στις εισαγωγές προϊόντων από αυτές τις χώρες.
Ο «κόκκινος χρυσός»
Στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Αχαΐα και Ηλεία παράγεται ο λεγόμενος «κόκκινος χρυσός», δηλαδή η φράουλα για την οποία η χώρα μας έχει βραβευτεί καθώς διαθέτει πρώτης ποιότητας προϊόντα τα οποία γίνονται ανάρπαστα σε όλο τον κόσμο. Όπως εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών ο Πρόεδρος των Παραγωγών Αχαΐας κ. Αλέκος Θανόπουλος, κυρίως η Ρωσία αλλά και η Ουκρανία αποτελούν τους δύο καλύτερους «πελάτες» της φράουλας αφού, κάθε χρόνο οι παραγγελίες προς αυτές τις δύο χώρες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής.
Με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, πλέον οι παραγγελίες έχουν «παγώσει» και οι παραγωγοί έχουν μείνει στο κενό αφού, δεν γνωρίζουν που θα διαθέσουν τα προϊόντα τους αυτή τη σεζόν. Όπως μας εξηγεί ο κ. Θανόπουλος οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία από την Ευρώπη και την Αμερική ως απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία, έχουν τινάξει στον αέρα όλες τις οικονομικές συναλλαγές των ντόπιων παραγωγών και χωρίς να γνωρίζει κανείς για πόσο χρονικό διάστημα. Ο κάθε παραγωγός όταν ξεκινά την παραγωγική περίοδο, γνωρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα εξαχθεί στην Ρωσία εν προκειμένω και έτσι προχωρά στην καλλιέργεια η οποία πλέον του κοστίζει ακριβότερα λόγω και της τεράστιας αύξησης στην ενέργεια και στο αγροτικό πετρέλαιο συν τις ανατιμήσεις σε λιπάσματα και άλλα είδη, αναγκαία για την παραγωγή της φράουλας.
Τώρα όμως, όπως μας λέει ο κ. Θανόπουλος, μπορεί ο παραγωγός να έβαλε το χέρι βαθιά στη τσέπη για να είναι έτοιμη η φράουλα για να την «διώξει» προς τις Μονάδες συσκευασίας οι οποίες αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν το εξαγώγιμο προϊόν, με την έναρξη του πολέμου η διαδικασία σταμάτησε και δεν γνωρίζουν πως θα καταφέρουν να διαθέσουν τις ποσότητες ώστε να πληρωθούν για την παραγωγή τους και να μπορούν να ξεκινήσουν και την επόμενη χρονιά την παραγωγή. Στην ίδια μοίρα σύμφωνα με τον πρόεδρο των Παραγωγών είναι και οι επιχειρήσεις κομποστοποίησης, ή τα συσκευαστήρια της περιοχής τα οποία πλέον δεν μπορούν να διώξουν τις παρτίδες είτε προς την Ρωσία είτε προς την Ουκρανία.
Λαχανικά, ελιά, ελαιόλαδο
Σε Ρωσία και Ουκρανία ωστόσο δεν στέλνει η Δυτική Ελλάδα μόνο φράουλα αλλά και αρκετά ακόμη αγροτικά προϊόντα όπως λαχανικά, ελιές, ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο καθώς και άλλα με τους παραγωγούς τους επίσης να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς υπάρχει κίνδυνος μεγάλη μερίδα των προϊόντων τους να μείνουν αδιάθετα και να σαπίσουν, όπως τα λαχανικά, αφού η διαδικασία συλλογής τους όπως μας εξηγεί ο κ. Θανόπουλος απαιτεί άμεσα να κοπούν από το χωράφι, να συσκευαστούν και να φύγουν για τις χώρες προορισμού καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα σαπίσουν, κάτι που σημαίνει οικονομική καταστροφή για δεκάδες αγρότες και παραγωγούς του Ηλειακού και Αχαϊκού κάμπου. Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κ. Θανόπουλος ακόμη και να σταμάταγε σήμερα ο πόλεμος, λόγω των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας όπως και το 2014 με την εισβολή της στην Κριμαία, θα κάνουν πολλά χρόνια οι ντόπιοι παραγωγοί να δουν τα προϊόντα τους να φεύγουν προς την Μόσχα και άλλες πόλεις της χώρας και άρα οδηγούνται σε οικονομική κρίση διαρκείας.
Η εγχώρια αγορά
Μιας και τα γεγονότα δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, οι ντόπιοι παραγωγοί δεν είχαν υπολογίσει τις εναλλακτικές τους σύμφωνα με όσα εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών ο κ. Θανόπουλος και σήμερα λόγω της ιδιαιτερότητας των προϊόντων, οι παραγωγοί θα προσπαθήσουν να τα διαθέσουν στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα όπως προβλέπει ο κ. Θανόπουλος η φράουλα, οι ελιές και τα λαχανικά αναμένεται να φτάσουν στους πάγκους των Λαϊκών Αγορών και στις προθήκες των σουπερμάρκετ σε πολύ μειωμένες τιμές σε μια προσπάθεια οι αγρότες και οι παραγωγοί να πάρουν πίσω ένα μέρος τουλάχιστον του κεφαλαίου που επένδυσαν για την φετινή παραγωγή χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι αυτό θα επιτευχθεί αφού η προσφορά θα είναι περισσότερη από την ζήτηση.
Προβλήματα και στις εισαγωγές
Η Ελλάδα ωστόσο δεν εξάγει μόνο προϊόντα προς την Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά εισάγει επίσης, όπως σιτηρά άλλα και ζωοτροφές, χρήσιμες για την κτηνοτροφία της χώρας μας. Ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Πατρών Παναγιώτης Λαλιώτης εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών, πως η Ουκρανία αποτελούσε την πρώτη χώρα επιλογής για την αγορά ζωοτροφών και δημητριακών και πλέον οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν πως θα ταΐσουν τα ζώα τους αφού δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συνεχιστούν οι εισαγωγές και κυρίως με ποιες τιμές. Να υπενθυμίσουμε πως στο πρόσφατο παρελθόν ο «Νεολόγο» των Πατρών είχε αναδείξει το πρόβλημα των ανατιμήσεων στις ζωοτροφές που έφεραν αύξηση στην τιμή του κρέατος ή των γαλακτοκομικών και σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη αναμένονται νέες σημαντικές ανατιμήσεις που και πάλι θα καταλήξουν στην τσέπη των καταναλωτών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα