Δυτική Ελλάδα: Μικροί ρομποτιστές εν δράσει-Δημιούργησαν θερμοκήπιο

18.06.2022 / 9:30
ROBOT 4

Η δράση «Robots@MET» έχει αγκαλιαστεί από τους μαθητές της Δυτικής Ελλάδας, με τις αιτήσεις τις περισσότερες φορές να ξεπερνούν κατά πολύ το πλήθος των θέσεων που μπορούν να καλυφθούν .

ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ

eleana.magdalinou@gmail.com

Έχοντας στις αποσκευές της, το πρώτο βραβείο μακέτας στην κατηγορία της, επέστρεψε η πατρινή ομάδα των μικρών ρομποτιστών «Robots@MET» από τον Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα. Η χαρά όλων μεγάλη και ο ενθουσιασμός των μικρών ρομποτιστών ακόμα μεγαλύτερος. Για το έργο που παρουσίασαν στον Διαγωνισμό, αλλά και για τα επόμενα σχέδια της δραστήριας ομάδας των μικρών ρομποτιστών μίλησε στον «Ν» η ομάδα των τεσσάρων προπονητών και ο Δρ. Παναγιώτης Κουστουμπάρδης, Μηχανολόγος  Μηχανικός, Ε.ΔΙ.Π. και επιστημονικός υπεύθυνος των: Ομάδα Ρομποτικής, Λέσχη Ρομποτικής και «Robots@MET», Τμ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών.

Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την ομάδα των μικρών ρομποτιστών και την δράση της εκπαιδευτικής ρομποτικής «Robots@MET».

Η δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής «Robots@MET» είναι μία αμιγώς εθελοντική δραστηριότητα η οποία γεννήθηκε το 2017 από μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το «Robots@MET» στελεχώνουν εθελοντές-προπονητές-υποστηρικτές από τον χώρο του πανεπιστημίου και της ευρύτερης κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας με διεπιστημονικά γνωστικά αντικείμενα, το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά προς όφελος των  μαθητών (μικρών ρομποτιστών). Είναι το αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των μελών της ομάδας και της ενασχόλησής τους με την επιστήμη της ρομποτικής, για περισσότερα από 20 χρόνια.

Υποστηρίζεται από τη Λέσχη Ρομποτικής (φοιτητών) και την Ομάδα Ρομποτικής (εκπαιδευτική-ερευνητική) του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με την επιστημονική καθοδήγηση του Δρ. Παναγιώτη Κουστουμπάρδη. Τα περισσότερα από 150 παιδιά, που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, προέρχονται από περισσότερα από 30 σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, γεγονός που κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για εμάς και τα παιδιά αλλά καταδεικνύει επίσης και την επίδραση που έχει η δράση στην ευρύτερη κοινωνία. Υλοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία 5 χρόνια (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) ως μία δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ). Εκεί, λοιπόν φανταζόμαστε, σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε, παίζουμε και δημιουργούμε καταπληκτικά ΡΟΜΠΟΤ. Έτσι, μεταφέρουμε τον εκπληκτικό κόσμο της ρομποτικής και των τεχνολογιών αιχμής στους μικρούς μαθητές και αυριανούς επιστήμονες και τους προετοιμάζουμε για τις κοινωνίες του μέλλοντος με ποικίλες επιστημονικές δραστηριότητες ακόμα και μέσα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς ρομποτικής.

Δυτική Ελλάδα: Μικροί ρομποτιστές εν δράσει-Δημιούργησαν θερμοκήπιο 6

Πρόσφατα η ομάδα έλαβε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Αθήνα. Με ποια διάκριση επιστρέψατε στην Πάτρα και ποια τα συναισθήματα των παιδιών;

Το ταξίδι της ομάδας μας στον διαγωνισμό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas ξεκίνησε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το θέμα του διαγωνισμού. Αφού η ομάδα μελέτησε διάφορα προβλήματα που σχετίζονταν με το θέμα, συζήτησε και βρήκε επιστημονικές λύσεις. Έτσι, αποφασίστηκε και η ιδέα την οποία τα παιδιά άρχισαν να εφαρμόζουν. Μετά από πέντε μήνες δουλειάς, η ομάδα «Robots@MET» βρέθηκε στο Νέο Λιμάνι της Πάτρας όπου και διεξήχθη ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Δυτικής Ελλάδας, διεκδικώντας τη θέση της στον τελικό της Αθήνας. Η ομάδα μας τελικά πήρε την πρώτη θέση μεταξύ όλων των υπολοίπων ομάδων της Περιφέρειας,  στην ανοικτή κατηγορία «Πρωτογενής Τομέας & Αγροτική Παραγωγή» και ήταν εκείνη η οποία εκπροσώπησε την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας στον Τελικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό στην Αθήνα στις 29 Μαΐου 2022. Εκεί συναγωνίστηκε μαζί με άλλες 47 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Οι μικροί ρομποτιστές μας, παρουσίασαν το έργο τους στους κριτές και κατάφεραν να κερδίσουν διάκριση παίρνοντας το 1ο βραβείο για την καλύτερη μακέτα της κατηγορίας της. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η διάκριση έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους και περήφανους τους μικρούς ρομποτιστές και εφοδιάζοντάς τους με αυτοπεποίθηση παρέλαβαν με πανηγυρισμούς το βραβείο τους.

Δυτική Ελλάδα: Μικροί ρομποτιστές εν δράσει-Δημιούργησαν θερμοκήπιο 7

Τί παρουσίασε η πατρινή ομάδα των μικρών ρομποτιστών;

Η ομάδα των μικρών ρομποτιστών δημιούργησε ένα θερμοκήπιο για την καλλιέργεια φράουλας, το οποίο  βασίστηκε στη γεωργία ακριβείας. Το θερμοκήπιο αυτό περιλαμβάνει αυτοματισμούς υπεύθυνους για τη σπορά, τον έλεγχο και το πότισμα της καλλιέργειας, καθώς και για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του θερμοκηπίου. Πιο αναλυτικά, για τη φύτευση των σπόρων της φράουλας, δημιουργήθηκε ένα ρομποτικό όχημα το οποίο μπορεί να φυτεύει σπόρους, ρίχνοντας μέσω κατάλληλου μηχανισμού διαδοχικά σπόρους και χώμα στο έδαφος. Για το πότισμα χρησιμοποιήθηκαν αισθητήρες υγρασίας οι οποίοι τοποθετήθηκαν δίπλα από κάθε φράουλα έτσι ώστε να ανιχνεύουν, άν υπάρχει η κατάλληλη υγρασία στο έδαφος ή όχι.  Αν δεν καταγραφεί αρκετή υγρασία, αναλαμβάνει το αυτόματο σύστημα ποτίσματος να τις ποτίσει. Ένας ακόμα αυτοματισμός ήταν αυτός που παρακολουθούσε εάν οι φράουλες ήταν ώριμες. Για αυτή τη λειτουργία χρησιμοποιήθηκε μία κάμερα, η οποία μπορεί να μετακινείται μέσω κατάλληλων αξόνων πάνω από τα φυτά και ανιχνεύει βάσει χρώματος ποιες φράουλες είναι ώριμες. Όταν η κάμερα ανιχνεύσει κόκκινες φράουλες στέλνει ειδοποίηση στο κινητό του αγρότη ώστε να τις μαζέψει. Τέλος, για το σύστημα του εξαερισμού του θερμοκηπίου χρησιμοποιήθηκε ένας αισθητήρας θερμοκρασίας περιβάλλοντος, ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς την εσωτερική θερμοκρασία του θερμοκηπίου. Όταν η θερμοκρασία του θερμοκηπίου υπερβεί το επιθυμητό όριο ένας κινητήρας αναλαμβάνει και ανοίγει το παράθυρο που δημιουργήθηκε στο πάνω μέρος του θερμοκηπίου. Όταν η θερμοκρασία φτάσει την επιθυμητή το παράθυρο κλείνει αυτόματα. Ταυτόχρονα με τη λειτουργία των αυτοματισμών του θερμοκηπίου, τα παιδιά δημιούργησαν και την προσομοίωση των αυτοματισμών τους μέσω αντίστοιχου προγράμματος προσομοίωσης της διαδικασίας.

Ποια τα τα μέλη της που έλαβαν μέρος;

Η ομάδα των μικρών ρομποτιστών αποτελείται από 6 μέλη: Τον Παναγιώτη Αθανασακόπουλο, τον Νίκο Ανδριόπουλο, τον Αντώνη Κολλιόπουλο, την Κωνσταντίνα Λούκα, τον Νίκο Παπανικολάου και τον Άγγελο Ροδίτη. Τα παιδιά είναι μαθητές δημοτικού (Δ’ και ΣΤ’ τάξης) και προέρχονται από διαφορετικά σχολεία της Δυτικής Ελλάδας. Υπεύθυνη για την εκπαίδευση των παιδιών κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς ήταν η Δήμητρα Τιμπιλή (μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) και μαζί με τους Νίκο Ανατολιωτάκη (υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών), την Κωνσταντίνα Σαλαγιάννη (Μηχανολόγο Μηχανικό) και την Μαρία Φλέγγα (υποψήφια διδάκτορα του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών) προετοίμασαν και οργάνωσαν την ομάδα για τον διαγωνισμό, εφοδιάζοντας τους μικρούς ρομποτιστές με όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επιστημονικής προσέγγισης και λύσης προβλημάτων.

Δυτική Ελλάδα: Μικροί ρομποτιστές εν δράσει-Δημιούργησαν θερμοκήπιο 8

Ποια η σημασία της ρομποτικής στην εκπαίδευση;

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι ένα μέσο με το οποίο τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν πολλές διαφορετικές γνωστικές περιοχές με έναν διαδραστικό, ευχάριστο και εύκολα κατανοητό τρόπο. Οι γνωστικές αυτές περιοχές συχνά αναφέρονται και ως  STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics). Μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την λογική του προγραμματισμού, των κατασκευών, των αυτοματισμών, της δημιουργίας και κυρίως των φυσικών επιστημών εφαρμόζοντας στην πράξη όσα διδάσκονται στο σχολείο τους. Πρόκειται για μία ομαδική δραστηριότητα, μέσω της οποίας τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν σύνθετα προβλήματα συνεργατικά, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν πολύπλευρες και απαραίτητες δεξιότητες του 21ου αιώνα. Έτσι, οξύνουν τον τρόπο σκέψης τους για τη λύση προβλημάτων, συνεισφέροντας παράλληλα στην ομάδα τους και στην κοινωνία.

O Δρ. Παναγιώτης Κουστουμπάρδης, επιστημονικός υπεύθυνος των: Ομάδα Ρομποτικής, Λέσχη Ρομποτικής και «Robots@MET»

Στην ομάδα των μικρών ρομποτιστών, μπορεί να γίνει μέλος όποιο παιδί το επιθυμεί; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις;

Η δράση μας δέχεται νέα μέλη κατά την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους με σχετική ανακοίνωση που γίνεται γνωστή σε όλα τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας. Η μόνη προϋπόθεση για να κάνει κάποιο παιδί αίτηση να συμμετάσχει, είναι η αγάπη του για τη ρομποτική και να βρίσκεται μεταξύ 8 και 12 ετών. Δυστυχώς, οι αιτήσεις τις περισσότερες φορές ξεπερνούν κατά πολύ το πλήθος των θέσεων που μπορούμε να καλύψουμε. Για αυτό διεξάγεται κλήρωση ώστε να βρεθούν οι νέοι μικροί ρομποτιστές που θα μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και θα ταξιδέψουν τα επόμενα χρόνια στον θαυμαστό κόσμο της ρομποτικής προς την υπηρεσία του ανθρώπου.

Δυτική Ελλάδα: Μικροί ρομποτιστές εν δράσει-Δημιούργησαν θερμοκήπιο 9

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια των μικρών ρομποτιστών;

Οι μικροί ρομποτιστές αγωνιούν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την ιδέα τους κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής με στόχο να δουν τους αυτοματισμούς τους να εφαρμόζονται σε ένα πραγματικό θερμοκήπιο και γιατί όχι στον πραγματικό κόσμο. Ένας επιπλέον στόχος της ομάδας, με την νέα χρονιά, είναι η συμμετοχή σε νέους διαγωνισμούς μέσω των οποίων θα έρθουν σε επαφή με νέες προκλήσεις και προβλήματα για να αναζητήσουν συνεργατικά καινοτόμες λύσεις.

Όσον αφορά τη συνολική δράση μας και την προσφορά του Πανεπιστημίου προς την ευρύτερη κοινωνία, προσπαθούμε να δώσουμε τη χαρά και την ευκαιρία σε όλο και περισσότερα παιδάκια να γνωρίσουν την τεχνολογία και τη ρομποτική και να μάθουν να τη χρησιμοποιούν με σκοπό να βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Ελπίζουμε όλο και περισσότεροι φορείς της κοινωνίας να σταθούν αρωγός στην προσπάθειά μας, να την υποστηρίξουν και να γίνει και δικός τους στόχος προς όφελος των παιδιών μας και αυριανών επιστημόνων, επενδύοντας έτσι στο μέλλον της ανθρωπότητας … τα ΠΑΙΔΙΑ μας!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα