Δυτική Ελλάδα: Ετοιμάζονται για τις πυρκαγιές, αυξάνονται τα εναέρια μέσα

01.06.2023 / 11:55
ka 81

200 πυροσβέστες από χώρες της Ε.Ε. θα επιχειρήσουν φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, συναγερμός λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα και στην ∆υτική Ελλάδα καθώς από σήμερα μπαίνει και επίσημα το καλοκαίρι, αν και η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει έναν μήνα πριν.

Οι πυροσβέστες και στην περιοχή μας πραγματοποιούν περιπολίες με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη επέμβαση καθώς στόχος είναι η αντιπυρική θωράκιση.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη θα επιχειρούν στην Ελλάδα στη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας RescEU διπλασιάζεται το 2023, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα επιχειρούν 24 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα από 10 χώρες-μέλη, ανέφερε.

Για την Ελλάδα η Ε.Ε. θα καλύψει το κόστος για δύο επιπλέον Canadair, δύο ελαφρύτερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, δήλωσε από την Αθήνα ο προϊστάμενος επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΕCHO), Ζαχαρίας Γιακουμής.

Επιπλέον, σχεδόν 450 πυροσβέστες από 11 χώρες θα έχουν βάση στην Ελλάδα,τη Γαλλία και την Πορτογαλία, ανέφερε η Κομισιόν. Από αυτούς, οι 205 θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

«Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις μέχρι σήμερα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο επίτροπος ∆ιαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Την τελευταία δεκαετίατα αιτήματα χωρών-μελών για συνδρομή από το RescEU αυξήθηκαν κατά 350%, επισήμανε.

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής, «οι καταστροφές συμβαίνουν με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση» δήλωσε ο Λέναρτσιτς, αναφερόμενος όχι μόνο στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε περιοχές που δεν θεωρούνταν ευάλωτες, αλλά και στις σαρωτικές πλημμύρες στο Βέλγιο, τη Γερμανία και πιο πρόσφατα στην Ιταλία.

Το 2022, περίπου το ένα τρίτο της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών, δημιουργώντας συνθήκες που ευνόησαν τις δασικές πυρκαγιές.

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως θα είναι καυτό στη νότια Ευρώπη, με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία να αντιμετωπίζουν λειψυδρία και δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Η επιπρόσθετη εναέρια δύναμη πυρόσβεσης της Ελλάδας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα διατίθενται χρήση από το rescEU κατόπιν αιτήματος, εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη σε εθνικό επίπεδο.

Υπενθυμίζουμε ότι την αύξηση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης του rescEU για τη φετινή περίοδο των πυρκαγιών ως ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω θωράκιση της Ευρώπης έναντι πυρκαγιών, είχε προαναγγείλει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γεώργιος Πουρναράκης κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα στις 19 Μαΐου, συμμετέχοντας σε ευρεία σύσκεψη με τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος της ∆υτικής Ελλάδας στα γραφεία της Περιφέρειας.

Να σημειωθεί δε πως η ∆υτική Ελλάδα και πέρυσι το καλοκαίρι είχε στη διάθεσή της εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και το νεοσύστατο σώμα των «ράμπο» των δασοπυροσβεστών και ενισχυμένα πτητικά μέσα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα και φέτος το καλοκαίρι, στο πλαίσιο ενίσχυσης των δράσεων για πρόληψη και προετοιμασία-ετοιμότητα.

Γνώμη

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα