Δυτική Ελλάδα: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον Τουρισμό

26.05.2024 / 13:00
kalogria-beach-hotel-gallery-10-179

ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αισιόδοξα είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα, με τη θερινή σεζόν 2024 να ξεκινά εδώ και μερικές εβδομάδες ιδιαίτερα ευοίωνα. Οι επαΐοντες των τουριστικών επιχειρήσεων κάνουν λόγο ήδη για προσδοκόμενη αύξηση της προσέλευσης τουριστών τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό σε σχέση με το 2023, έστω και σε μικρό βαθμό. Αυτό τουλάχιστον το κλίμα αποτυπώνουμε μιλώντας με ανθρώπους του τουρισμού, του λιμανιού, του αεροδρομίου του Αράξου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σημεία που επιδέχονται βελτίωσης για την τόνωση του τοπικού τουρισμού. Πολλοί είναι όσοι κάνουν λόγο για την ανάγκη ενός ενδεχόμενου rebranding ώστε να επιτευχθεί προσέλευση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι αποκλειστικά τους λίγους εκείνους μήνες που συγκαταλέγονται στη θερινή σεζόν. Εξίσου απαραίτητη καθίσταται και η προσέλκυση επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν τις παροχές, δεδομένων των ολοένα και αυξανόμενων απαιτήσεων των παγκοσμίως ενημερωμένων ταξιδιωτών.

Υψηλές οι κρατήσεις

Ιδιαίτερα αισιόδοξος είναι ο πλέον έμπειρος και αρμόδιος, Γεώργιος Τελώνης, για την άφιξη επισκεπτών το καλοκαίρι του 2024. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας ανέφερε στον «Νεολόγο» ότι ήδη από τον Μαϊο οι αφίξεις τουριστών ήταν πολύ ικανοποιητικές. Παρόλο που αυτό συνέπεσε με το φετινό μεταχρολογημένο Πάσχα, τα στοιχεία μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για τους μήνες του καλοκαιριού που έπονται. Μάλιστα, την τρέχουσα περίοδο, τα ξενοδοχεία της Πάτρας είναι στην πλειοψηφία τους κλεισμένα από κατοίκους εξωτερικού και εσωτερικού που θέλουν να επισκεφθούν την αχαϊκή πρωτεύουσα για διήμερα και Σαββατοκύριακα. 

Σε παρόμοια κατεύθυνση είναι και τα όσα λέει στον «Νεολόγο» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας, Χρήστος Κανελλής. «Υπάρχει αισιοδοξία και οι κρατήσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο, σε όλο τον νομό Αχαΐας» τονίζει. Μάλιστα, εξίσου ευοίωνα φαίνονται τα δεδομένα και για την Αιγιάλεια, η οποία παραδοσιακά έλκει πολλούς τουρίστες από τη Γαλλία, εκτός φυσικά από τους Έλληνες.  Φυσικά, ο κ. Κανελλής επισημαίνει το πρόβλημα που έχει προκύψει φέτος  με τον νέο νόμο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στους αιγιαλούς, αλλά και το rebranding που όπως τονίζει χρειάζεται να γίνει στην τουριστική πλευρά της περιοχής. Όπως εξηγεί, θα έπρεπε να υπάρξει στόχευση στην προσέλκυση τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όλα έτοιμα και στη Δυτική Αχαΐα

Μπορεί η καλοκαιρινή σεζόν σε άλλες περιοχές να έχει ήδη ξεκινήσει από το Πάσχα, για τα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας όμως και για τα εποχικά καταλύματα, τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά. Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχει αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δημήτρης Διαμαντόπουλος που δραστηριοποιείται στην Δυτική Αχαΐα, η καλοκαιρινή σεζόν ξεκινά εκεί από τις αρχές του Ιουνίου και μετά. Πράγματι, οι δημοφιλείς θαλασσινοί προορισμοί της περιοχής, αποτελούν πόλο έλξης κυρίως αφότου μπει και επισήμως ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού. Από τον Ιούνιο λοιπόν δίνεται το ανεπίσημο «βάπτισμα του πυρός», καθώς ακόμα και οι ξένοι τουρίστες που καταφτάνουν από τον Μάιο με πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αράξου, κατευθύνονται στα  μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ηλείας. Επί του παρόντος πάντως, στη Δυτική Αχαΐα έχουν ανοίξει λίγα ξενοδοχεία, σε Λακκόπετρα  και Καλογριά, ενώ ακόμα και τα μεγάλα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες και ξενοδοχειακούς ομίλους θα ξεκινούν να υποδέχονται τους πρώτες επισκέπτες από τα τέλη του μήνα αυτού και μετά. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα επιτρέπουν στους ιθύνοντες να είναι αισιόδοξοι και να προσδοκούν σε τόνωση του τοπικού τουρισμού.

Έμφαση στον τουρισμό από την περιφέρεια

Από πλευράς του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, τόνισε μιλώντας στον Max FM τη μεγάλη τουριστική αξία της περιοχής, που σταδιακά και χάρη σε στοχευμένες δράσεις της Περιφερειακής Αρχής, αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο. Όπως επεσήμανε, σε συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς, κατήρτισαν και υλοποίησαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης της τοπικής τουριστικής οικονομίας. «Τα τελευταία χρόνια η Δυτική Ελλάδα έχει βγει από την αφάνεια στον τουρισμό, βέβαια έχουμε δρόμο ακόμη. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια φρόντισε να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ένας τόπος απολύτως αυθεντικός που στέκεται απέναντι στους τετριμμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Έχει εντυπωσιακό φυσικό κάλλος, μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές της Ελλάδος, πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία που καθηλώνει, καθώς και ιερούς τόπους που εμπνέουν» είπε μεταξύ άλλων.

Η κίνηση σε λιμάνι και αεροδρόμιο

Η κίνηση στο λιμάνι της Πάτρας φαίνεται με τα μέχρι ώρας δεδομένα του 2024, λίγο πεσμένη σε σχέση με το 2023. Αν αναλογιστούμε ότι το καλοκαίρι του 2023 κατέφθασαν περί τους 180.700 τουρίστες στο λιμάνι της πόλης, το 2024 ενδέχεται ο αριθμός αυτός να είναι ελαφρώς μειωμένος. Βέβαια, και το γεγονός ότι το 2023 ήρθαν τόσοι τουρίστες, δεν σημαίνει ότι διέμειναν κιόλας στην περιοχή. Ενδεχομένως να τη χρησιμοποίησαν απλώς ως πύλη εισόδου για να κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους.

Στο αεροδρόμιο του Αράξου οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν ήδη από τις αρχές του μήνα, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από χώρες όπως η Σλοβενία, η Γερμανία και η Ρουμανία. Οι πτήσεις για τον μήνα Μάιο είναι αρκετά αυξημένες σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, κάτι που προσδοκάται και για τους επόμενους μήνες. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα πάντα στοιχεία του Αράξου πέρυσι ταξίδεψαν τη θερινή περίοδο περίπου 142.000 επιβάτες που αφορούν τόσο αφίξεις όσο και αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο. Φέτος, αντίθετα, εκτιμάται ότι το πολιτικό αεροδρόμιο θα ξεπεράσει τους 150.000 επιβάτες.

Οι χώρες καταγωγής και οι επιπτώσεις του πολέμου

Δεξαμενή άντλησης τουριστών για τη  Δυτική Ελλάδα είναι κυρίως η Γερμανία και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Αυστρία και η Ρουμανία από την οποία μάλιστα αναμένεται και μια μικρή αύξηση της τάξης του 10%. Αντίθετα, ούτε και φέτος περιμένουμε τουρίστες από τη Ρωσία και  την Ουκρανία. Οι πρώτοι μάλιστα ήταν ανέκαθεν μια ισχυρή πηγή εισοδήματος, έχοντας αφήσει «κενό» που δύσκολα καλύπτεται. Τέλος, φέτος είναι το πρώτο καλοκαίρι που δεν θα καταφθάσουν ούτε Ισραηλινοί λόγω φυσικά του πολέμου στη Μέση Ανατολή και των όσων εκτυλίσσονται στη λωρίδα της Γάζας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα