Δυτ. Ελλάδα: Έρχονται δεκάδες ψηφιακά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

14.01.2024 / 9:21
ka-44-1

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Δεκάδες ψηφιακά πρόστιμα και ηλεκτρονικά μπλόκα έρχονται από το επόμενο διάστημα στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, μέσω του υπουργείου Οικονομικών και του gov.gr. Πλέον με ένα κλικ οι υπηρεσίες του κράτους θα βεβαιώνουν τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα οχήματα, πολλά εκ των οποίων κυκλοφορούν στους δρόμους, στα εθνικά και στα επαρχιακά δίκτυα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Πέρα από τα οικονομικό σκέλος που θα είναι αρκετά τσουχτερό για τους παραβάτες τα ανασφάλιστα οχήματα θα ακινητοποιούνται με την έκδοση των προστίμων αυτών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο έμπειρος πατρινός ασφαλιστής Νίκος Κανελλάκης στον Max Fm και στην εκπομπή «Πράσινο, Κόκκινο, σε Γαλάζιο φόντο» ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων σε όλη την επικράτεια είναι κοντά στα 700.000 οχήματα. Στην Δυτική Ελλάδα ο αριθμός αυτός φτάνει τα 70.000.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Κανελλάκη, ότι από τα τροχαία που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2023 στην Δυτική Ελλάδα, στα 1.227 από αυτά είχαν εμπλακεί ανασφάλιστα οχήματα. Αριθμός που οικονομικά για την κάλυψη των ζημιών που έχουν προκληθεί από τα τροχαία, φτάνει κοντά στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζοντας το πρόβλημα και ότι στους δρόμους κυκλοφορούν δεκάδες οχήματα που δεν έχουν ασφάλεια, έθεσαν προκειμένου να προστατεύσουν τους πελάτες τους για την τυχόν εμπλοκή τους σε τροχαία, την κάλυψη από ανασφάλιστα.

Είναι όμως μια κάλυψη που όμως πληρώνεται επιπλέον στα ασφαλιστικά συμβόλαια. Με αυτόν τον τρόπο ένας οδηγός που εμπλέκεται σε τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα μπορεί να καλυφθεί, αρκεί βέβαια το τροχαίο να πιστωθεί από την Αστυνομία.

Τρακτέρ χωρίς κάλυψη

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές πάντως για τροχαία χωρίς ασφαλιστική κάλυψη είναι οι ορεινές και οι ημι – ορεινές, αλλά και γενικότερα η περιφέρεια, έξω από τα αστικά κέντρα. Κι αυτό γιατί στις περιοχές αυτές κυκλοφορούν δεκάδες τρακτέρ. «Πάνω από 50% των τρακτέρ είναι χωρίς ασφάλεια» σύμφωνα με τον κ. Κανελλάκη.

Στόχος του υπουργείου είναι η μείωση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στους δρόμους, αναγκάζοντας τους οδηγούς με την επιβολή προστίμων να πληρώσουν ασφάλεια ή διαφορετικά να καταθέσουν πινακίδες, απαγορεύοντας τους την κυκλοφορία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από τη θέσπιση των ηλεκτρονικών ελέγχων ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων εκτιμάται ότι ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια σε αριθμό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα