Δραματική αύξηση των διασωληνωμένων – Μέσα στο Νοέμβριο είχαμε 1.276 νεκρούς

26.11.2020 / 10:40
koronoios

Μαίνεται η μάχη της Εντατικής και μακραίνει συνεχώς ο βαρύς κατάλογος με όσους δεν βγαίνουν νικητές μέσα από αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό για την έκβαση αυτής της μάχης τον Νοέμβριο – έναν μήνα που δημιουργήθηκαν πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης στο σύστημα δημόσιας υγείας- πως 2 στα 3 θύματα της 10μηνης επιδημίας στη χώρα μας καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μέσα στον Νοέμβριο έχουν καταλήξει οι 1.276 άνθρωποι από τους 1.902 που έχασαν συνολικά τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από τον κορωνοιό.

Η εκτίναξη, στους σχεδόν 600, ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας, είναι ο «σκληρός δείκτης» της ημέρας που αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοιού – που πλέον δείχνει να σταθεροποιείται- έχει δημιουργήσει ένα δυνατό ρεύμα ασθενών προς τα νοσοκομεία, καθώς το περίπου 15% των ατόμων που μολύνονται και νοσούν, θα χρειαστεί νοσηλεία και από αυτούς το 5% θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα είναι 2.152 – χθες ήταν 2.135. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή καταγράφηκαν 1.499 κρούσματα και την Δευτερα 1.388, ωστόσο ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων αυτών των ημερών αποδίδεται στον χαμηλότερο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν διατηρηθεί αυτή η εύθραυστη, όπως την χαρακτηρίζουν σταθεροποίηση, θα επέλθει και η πολυαναμενόμενη υποχώρηση των κρουσμάτων, που θα σημάνει την αρχή της αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ.

Εκθετική η αύξηση των διασωληνωμένων

Πάντως, το τελευταίο 24ωρο οι ασθενείς που χρειάστηκαν διασωλήνωση αυξήθηκαν κατά 10%. Στη χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονταν 562 διασωληνωμένοι και σήμερα ο αριθμός τους ανήλθε στους 597. Η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν περίπου 3.550 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στις κλινικές ενώ συνεχίζονται οι εισαγωγές νέων ασθενών, αν και ελαφρώς μειωμένο ρυθμό πια, γύρω στους 400 ασθενείς, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ του συστήματος δημόσιας υγείας είναι περί τις 1.150, αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ αλλά και στις συνεργαζόμενες κλίνες του ιδιωτικού τομέα από τους σχεδόν 600 διασωληνωμένους ασθενείς. Ουσιαστικά 1 στα 2 κρεββάτια Εντατικής έχει διατεθεί για την κάλυψη ασθενών με κορωνοιό. Προφανώς οι επείγουσες και ασφυκτικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η επιδημία δικαιολογούν πρόσκαιρα αυτήν την κατάσταση, ωστόσο γίνεται αμέσως αντιληπτό πως εξίσου πιεστικές είναι και συσσωρεύονται οι ανάγκες νοσηλείας του πληθυσμού και για άλλα προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως έχουν διακοπεί τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Επιπλέον πρόβλημα στη διαχείριση των βαρέως νοσούντων με λοίμωξη Covid-19 αποτελεί η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεββάτι. Στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), χθες οι ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν 294 και οι διασωληνωμένοι 302.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα