Δόθηκαν απαντήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία της γενιάς μετά το Τσερνόμπιλ

11.05.2021 / 18:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
6a6c9a70ffa7ae75c434678f6134b6de_XL

Σε μία μελέτη ορόσημο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονα γονιδιωματικά εργαλεία για να διερευνήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία, γνωστό καρκινογόνο, από το ατύχημα του 1986 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία. Στη μελέτη δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι η έκθεση σε ακτινοβολία στους γονείς είχε ως αποτέλεσμα νέες γενετικές αλλαγές που μεταδόθηκαν από γονέα σε παιδί.

Επιστημονικά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην ανθρώπινη υγεία έχουν διερευνηθεί μετά τους ατομικούς βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και έχουν τεθεί ξανά μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ και από το πυρηνικό ατύχημα που ακολούθησε το τσουνάμι στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Μία μελέτη διερεύνησε το μακροχρόνιο ερώτημα του κατά πόσον η έκθεση στην ραδιενέργεια οδηγεί σε γενετικές αλλαγές που μπορούν να μεταβούν από γονέα σε απόγονο, όπως έχει φανεί από ορισμένες μελέτες σε ζώα. Για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, ο Δρ Stephen Chanock, διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Γενετικής του NCI για τον Καρκίνο (DCEG) και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν τα πλήρη γονιδιώματα 130 ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 1987 και 2002 και τα 105 ζεύγη μητέρας-πατέρα τους.

Ένας ή και οι δύο γονείς ήταν εργαζόμενοι που βοήθησαν στον καθαρισμό από το ατύχημα ή είχαν εκκενωθεί επειδή ζούσαν σε κοντινή απόσταση από τον τόπο του ατυχήματος. Κάθε γονέας αξιολογήθηκε για παρατεταμένη έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία, η οποία μπορεί να συνέβη μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου γάλακτος (δηλαδή γάλακτος από αγελάδες που βόσκουν σε βοσκότοπους που είχαν μολυνθεί από ραδιενεργές επιπτώσεις). Οι μητέρες και οι πατέρες εμφάνισαν μια σειρά δόσεων ακτινοβολίας.

dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα