ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ: «Να δικαιώσω αυτούς που με εμπιστεύτηκαν» μας δήλωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Θάνος

04.07.2021 / 11:07
LOUKAS THANOS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ
eleana.magdalinou@gmail.com

Σεμνός, ταπεινός και με μια ευγένεια που καθηλώνει, ακόμα και όταν του μιλάς από το τηλέφωνο, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκάς Θάνος, αναλαμβάνει το Θέατρο με πολύ όρεξη, διάθεση για δουλειά και ανοικτός σε προτάσεις, συνεργασίες και νέους ανθρώπους. Ας δούμε τι δήλωσε σε συνέντευξή του στο “Νεολόγο”.
Mε τι συναισθήματα έρχεστε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ως καλλιτεχνικός διευθυντής;
Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το πιο σημαντικό ΔΗΠΕΘΕ, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα μας. Είχα συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σκηνοθέτησα την παράσταση «Ορέστεια» του Αισχύλου, επί καλλιτεχνικής δ/νσης Γιάννη Βόγλη, και ήταν για εμένα μια θετική εμπειρία. Είμαι αισιόδοξος, θέλω να δουλέψω. Δεν πιστεύω σε μαγικές λύσεις, αλλά στην πολύ εργασία. Θέλω να πετύχω για να ευχαριστήσω και να δικαιώσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν. Υπάρχει θετική ανταπόκριση και από τον κόσμο και αυτό που δίνει ιδιαίτερη χαρά. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό, βλέποντας την προκήρυξη, ότι το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, έχει και Σχολή Θέατρου.
Γνωρίζετε πότε θα δούμε πρώτο δείγμα της δουλειάς σας;
Ναι, επίσημα από 1η Ιουλίου. Ακόμα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το πότε θα δείτε το πρώτο δείγμα της δουλειάς μου, γιατί πρέπει πρώτα να ενημερωθώ για κάποια τεχνικά ζητήματα, για το πώς λειτουργεί το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Οποτε, θα μελετήσω πρώτα από τις τεχνικές λεπτομέρειες και στη συνέχεια, θα προχωρήσω στον προγραμματισμό.
Ποιο είναι το κύριο μέλημά σας; Ποιος ο βασικός άξονας στον οποίο θα κινηθείτε;
Θα κινηθώ σε δύο άκρα. Στο ένα άκρο είναι η αρχαία τραγωδία (Σοφοκλής, Αισχύλος κ.ο.κ). Αυτή είναι η βάση, η πλατφόρμα. Στο άλλο άκρο οι νέοι δημιουργοί. Είναι πολύ σημαντικό να δώσεις την ευκαιρία σ’ ένα νέο άνθρωπο να ανακαλύψει και ο ίδιος τί μπορεί να κάνει επάνω στη σκηνή. Και να το ανακαλύψει, μέσα από μια παράσταση μεγάλου θεάτρου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε, πόσο καταλυτικό είναι αυτό για έναν ηθοποιό, όταν ξεκινάει την καριέρα του. Να αναφέρω σ’ αυτό το σημείο, ότι στην «Ορέστεια» του Αισχύλου, που είναι ο «Παρθενώνας» της αρχαίας τραγωδίας, οι πρωταγωνιστές ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι άνθρωποι.
Εχετε ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Πως ήταν η επιστροφή σας στην Ελλάδα;
Εχω επιστρέφει στην Ελλάδα τα τελευταία 2-3 χρόνια και πλέον μόνιμα εδώ. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα πάρα πολύ να γυρίσω και όταν επέστρεψα μου ήρθαν όλα πολύ βολικά. Στάθηκα τυχερός και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου.
Θα είναι η Πάτρα η βάση σας για τα δύο χρόνια της καλλιτεχνικής σας θητείας;
Βεβαίως και θα έρθω να μείνω μόνιμα στην Πάτρα. Ηταν μια βασική προϋπόθεση και κάτι που το ξεκαθάρισα εξαρχής, ότι αν αναλάβω, θα μείνω και εκεί. Είναι κάτι που το ήθελα και άλλωστε δεν πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσεις σε μια τέτοια θέση διαφορετικά. Δεν θέλω να διευθύνω αποσπασματικά, αλλά ολοκληρωτικά. Πως μπορείς να δουλέψεις από μακριά και να διευθύνεις ένα θέατρο από το τηλέφωνο; Άλλωστε, με ενδιαφέρει πάρα πολύ το κομμάτι της διδασκαλίας. Να διδάξω τους ηθοποιούς, τραγωδία, που είναι το αλφάβητο του ηθοποιού. Πρέπει όλα να γίνονται στην Πάτρα. Όταν κάνω μια δουλειά στη Νέα Υόρκη, δεν έρχεται η Νέα Υόρκη σε μένα, εγώ πηγαίνω σ’ αυτήν.
Σκοπεύετε να συνεργαστείτε όσο περισσότερο γίνεται με το τοπικό, καλλιτεχνικό δυναμικό;
Αυτό εννοείται. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ και κάτι στο οποίο θα «επενδύσω». Θα φέρνεις και απ’ έξω κόσμο, αλλά δεν μπορείς να λειτουργήσεις με αυτό τον τρόπο. Θα πρέπει να «βγει μπροστά» με το τοπικό δυναμικό.
Σας αγχώνουν τα όσα ακούστηκαν περί κομματικής επιλογής;
Όχι, αυτό δεν με αγχώνει. Είναι κάτι φυσικό. Κανείς δεν είναι ουρανοκατέβατος, όλους κάποιος τους στηρίζει. Και η μάνα στηρίζει με το γάλα, το παιδί της. Σε όλη μου τη ζωή ήμουν αντισυστημικός. Το γεγονός ότι με διάλεξαν, με κάνει μέρος του συστήματος. Ήταν μια έκπληξη η επιλογή μου, με δεδομένο τον αντισυστημικό τρόπο ζωής και καλλιτεχνικής μου πορείας. Αυτό λοιπόν που θα έλεγα ότι με αγχώνει είναι να προλάβω την φθορά, να τρέξω πιο γρήγορα από αυτήν. Γιατί, αν είσαι μέρος του συστήματος, πώς θα μπορέσεις να βοηθήσεις, τους νέους δημιουργούς, τους ανθρώπους που είναι έξω από το σύστημα;
Με το θέμα της πανδημίας πάντα στο προσκήνιο, πως πιστεύετε θα εξελιχθεί η νέα θεατρική σεζόν;
Είμαι αισιόδοξος, αλλά έχω και κάποιες επιφυλάξεις λόγω του θέματος της πανδημίας. Δείχνει να φθίνει, ωστόσο παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας. Η Υγεία είναι πάνω απ΄όλα και πιστεύω ότι την πρώτη χρονιά, δύσκολα θα μπορέσω να ανοίξω το θέατρο, έτσι όπως το θέλω. Σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρω την υγεία κανενός.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα