Δήμος Πατρέων για Καρναβάλι: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς, τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον Οργανισμό

22.09.2022 / 18:57
patra_0

Ο Δήμος της Πάτρας δεν δέχεται εκβιασμούς από μέλη της ομάδας εργασίας για τη σύνταξη φακέλου, ώστε το Καρναβάλι να ενταχθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει η δημοτική Αρχή προς πάσα κατεύθυνση μετά το θέμα που έχει προκύψει περί πνευματικών δικαιωμάτων του πατρινού καρναβαλιού.
Η ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων έχει ως εξής:
«Επισημαίνουμε ότι, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, την δήλωση πρόθεσης υποβολής του δελτίου στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπέβαλε στο ΥΠΠΟΑ, ως συντονίστρια της συντακτικής ομάδας, η διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, η οποία συνεργάστηκε, υπό τον ως άνω συντονιστικό και καθοδηγητικό της ρόλο, σε όλα τα επίπεδα, με τα μέλη της συντακτικής ομάδας του δελτίου καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας του φακέλου.
Μέλη της ομάδας που συμμετείχε στη σύνταξη του δελτίου πρότειναν ως συντονίστρια ένα μέλος της ομάδας, πράγμα που θα σήμαινε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 7 παρ. 1, 2 του Ν. 2121/1993, όπως ισχύει σήμερα), ότι θα ήταν ο μοναδικός αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος επί του ως άνω συλλογικού έργου.
Με επιστολή της Προέδρου του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας στις 9/9/2022 προς τα μέλη της επιτροπής και αφού οι ίδιοι είχαν δηλώσει ως συντονίστρια το μέλος τους, διευκρινίσαμε τα εξής: «συντονιστικό ρόλο είχε η Διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ … ,γεγονός το οποίο συνεπάγεται την αυτοδίκαιη κτήση των πνευματικών δικαιωμάτων επί του Δελτίου από την ΚΕΔΗΠ/ Δήμο Πατρέων».
Μετά τις από 19.09.2022 έγγραφες αρνητικές απαντήσεις μελών, ως προς την αποδοχή της Διευθύντριας της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας ως Συντονίστριας της συντακτικής ομάδας και προκειμένου να μην έρθουμε σε αντιπαράθεση στο τέλος μιας καλής συνεργασίας, προτείναμε προφορικώς, εγγράφως και καθ’ υπέρβαση, ως τελευταία και συμβιβαστική λύση, να αποσταλεί το δελτίο με δύο συντονίστριες, ώστε τα πνευματικά δικαιώματα επί του Δελτίου να περιέλθουν από κοινού στην ΚΕΔΗΠ δια της διευθύντριάς της και στην συντακτική ομάδα δια του μέλους της. Και αυτή η πρότασή μας απορρίφθηκε ρητώς και εγγράφως από μέλη της συντακτικής ομάδας του δελτίου.
Η Δημοτική Αρχή, προστατεύοντας το σύνολο των δημοτών, δηλώνει ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται εκβιασμούς και δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα