Δήμος Πατρέων: Εξίσωση για δυνατούς λύτες η κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού

14.01.2024 / 9:00
ka-69

Κάτι παραπάνω από δύσκολη η χρονιά που έρχεται

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Στην φάση της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το νέο έτος βρίσκονται οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, έχοντας μπροστά τους μια δύσκολη εξίσωση που καλούνται να επιλύσουν.

Μειωμένα κονδύλια από το κράτος και μειωμένα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη από την μία, αύξηση των εξόδων σε πολλά μέτωπα για τις πάγιες ανάγκες της πόλης και των δημοτών που η δημοτική αρχή θέλει να καλύψει.

Πώς θα βγει ο προϋπολογισμός. Με « αχ και βαχ»  και τις αγωνιώδεις προσπάθειες  να μπορέσουν να κρατήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στα ελάχιστα έσοδα και στα δεκάδες έξοδα που έχει ο δήμος για το νέο έτος, παρά την οικονομία που κάνει σε όλους τους τομείς.

Μείωση στα κρατικά κονδύλια και στα ανταποδοτικά

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα κονδύλια που θα πάρει ο Δήμος από το κράτος το νέο έτος θα είναι ακόμα λιγότερα σε σύγκριση με αυτά που πήρε το 2023.

Το κατά πόσο θα είναι μειωμένα, αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί με τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου να περιμένουν το αντίστοιχο σήμα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μειωμένα θα είναι όμως κατά 1.200.000 ευρώ τα ανταποδοτικά τέλη που θα μπουν στα ταμεία του Δήμου και που αφορούν την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, αφού αρκετοί δημότες δυσκολεύονται στο να μπορέσουν να πληρώσουν τα χρήματα που τους αναλογούν, ενώ υπάρχουν και οι διευκολύνσεις για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες που ίσχυσαν και την περασμένη χρονιά.

Στα 4,5 εκατ. ευρώ το κόστος για τον φωτισμό

Τα έξοδα όμως από την άλλη αυξάνονται. Μόνο το συνολικό ποσό για το κόστους του φωτισμού που καλείται να δώσει ο Δήμος στην ΔΕΗ φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, εκεί που παλιότερα έφτανε τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Αυξήσεις κατά 30% υπάρχει στο κόστος των καυσίμων που προμηθεύεται ο Δήμος για τα οχήματα του, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις υπάρχουν στο κόστος για την συντήρηση τους  με τα ανταλλακτικά να έχουν ανεβάσει και αυτές τις τιμές τους.

Σημαντική ακρίβεια υπάρχει επίσης στα οικοδομικά υλικά που αγοράζει ο Δήμος για τις κατασκευαστικές εργασίες που κάνει σε διάφορους τομείς, ενώ σε γενικές γραμμές υπάρχει μια αύξηση σε όλα τα αναλώσιμα υλικά.

Ενσωματώνονται και οι κωδικοί των ΝΠΔΔ

Κι όλα αυτά σε μία χρονιά που μέσα στον νέο προϋπολογισμό θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που πλέον με το νέο νόμο συγχωνεύονται στις υπηρεσίες των Δήμων.

Στον Δήμο Πατρέων για παράδειγμα θα ενσωματωθούν οι κωδικοί του προϋπολογισμού του Πολιτιστικού Οργανισμού που τώρα πια έχει γίνει Αντιδημαρχεία.

Πάνω στο θέμα των ΝΠΔΔ υπάρχει και το ερωτηματικό του Κοινωνικού Οργανισμού η τύχη του οποίου (αν δηλαδή παραμείνει ανεξάρτητος ή όχι) θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο αφού το αίτημα που έχει κατατεθεί για να εξαιρεθεί από την συγχώνευση έγινε προσωρινά δεκτό.

Οι συγχωνεύσεις ένα ακόμα βαρίδι

Αναφερόμαστε σε φορείς που ήταν ανεξάρτητοι έως τώρα, με προϋπολογισμούς αρκετά υψηλούς (πάνω από 10.000 ευρώ ο καθένας) και τους οποίος χρηματοδοτούσε ο Δήμος (όχι μόνο αυτούς, αλλά και τους ΚΕΔΗΠ και ΔΗΠΕΘΕ) κάθε χρόνο με ένα ποσό που έφτανε στα 8 με 9 εκατομμύρια ευρώ.

Η συγχώνευση που αποφάσισε η κυβέρνηση για τους ΝΠΔΔ  δεν συνοδεύτηκε με μια ανάλογη χρηματοδότηση προς τους Δήμους για να αντέξουν το νέο βάρος ουσιαστικά που ρίχνει στους ώμους τους.

Τρέχουν τα έξοδα από παντού

Ο  Δήμος από την εποχή της ενεργειακής κρίσης και μετά έχει αποφασίσει και κάνει οικονομία σε πολλούς τομείς. Όμως τα προβλήματα και τα έξοδα που πρέπει να καλυφτούν δεν είναι μόνο αυτά. Το κόστος για την συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων αφού τα χρήματα του ΣΑΤΑ δεν φτάνουν ούτε για «ψίχουλα» .

Μόνο για τις σχολικές καθαρίστριες και την κάλυψη του κόστους για το  πλήρες ωράριο τους (με τον αντίστοιχο μισθό και ασφάλεια)ο Δήμος βάζει από τα ταμείο του ένα ποσό της τάξεως των 400.000 ευρώ επιπλέον.  

60 εκατ. κολλούν στα μνημόνια

Τα χρήματα για την φροντίδα των αδέσποτων και το Δημοτικό Καταφύγιο, όπως το κόστος για την συντήρηση των οδικού δικτύου, των πλατειών και των κοινόχρηστων χώρων.  Τα επιπλέον κόστη που προκύπτουν από τις διάφορες κλοπές και τους βανδαλισμούς ή ακόμα και από τα καιρικά φαινόμενα.

Και τόσο ακόμα. Όλα αυτά ενώ και αυτή τη χρονιά το κράτος είναι δεδομένο ότι θα παρακρατήσει ένα ποσό της τάξεως των 60 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έκανε και τα προηγούμενα έτη, με πρόσχημα την πολιτική οικονομικής λιτότητας που έπρεπε να εφαρμόσει εξαιτίας των μνημονίων τα οποία όμως θεωρητικά τουλάχιστον ανήκουν στο παρελθόν.

Πλέσσας: Μας δίνουν αρμοδιότητες, χωρίς χρήματα

«Το κράτος επιμένει στην τακτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια. Δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς όμως να τους  χρηματοδοτεί με τα αντίστοιχα απαιτούμενα κονδύλια για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν» τονίζει από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας.

«Εμείς κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να καταρτίσουμε έναν προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στους στόχους που έχουμε θέσει για την πόλη, αλλά και στην φιλοσοφία που έχουμε ως δημοτική αρχή.  Κοιτάζουμε όσο αυτό είναι δυνατόν να απαλλάσσουμε από τα πολλά βάρη αυτούς που δεν έχουν και να εισπράττουμε από αυτούς που έχουν.

 Είναι όμως δεδομένο ότι με βάση τις συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, με την κυριότερη από αυτές να είναι η ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση, τα μειωμένα κονδύλια και ταυτόχρονα η εκτόξευση των εξόδων λόγω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια και δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτά που στοχεύουμε και τα υλοποιήσουμε τα πλάνα μας για την πόλη και για τους δημότες τους. Παρ’ όλα αυτά στο μέτρο του δυνατού θα κάνουμε όπως πάντα το καλύτερο που μπορούμε».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα