Τι λέει ο Δήμος Πατρέων για τα νιτρικά και το επικίνδυνο νερό – Η απάντηση της ΔΕΥΑΠ

28.06.2021 / 14:12
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
nero_vrysi

Η ανακοίνωση του Δήμου μετά τον σάλο για την περιεκτικότητα του νερού της Πάτρας σε νιτρικά.

Δείτε την ανακοίνωση:

Με αφορμή δημοσιεύματα σε site, περί επικίνδυνου νερού για βρέφη και παιδιά σε 9 πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Πάτρα, τα οποία προκάλεσαν εύλογη ανησυχία στους καταναλωτές της πόλης μας, η ΔΕΥΑΠ παραπέμπει σε επιστολή της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Οι ισχυρισμοί είναι τελείως ανυπόστατοι, αφού το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά 50 mg/1 για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα, ψηφίστηκε η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία, για το πόσιμο νερό (2184/2020/Ε.Ε.) που προβλέπει επίσης, το όριο των 50 mg/1 για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό. Το όριο αυτό είναι σύμφωνο με τη σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει αλλάξει για περισσότερα από 30 χρόνια.
Κύριε Υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεσθε, τα παραπάνω άρθρα, εκπορεύονται από ιδιωτικά συμφέροντα υπέρ των εμφιαλωμένων νερών και θίγουν άμεσα το Υπουργείο σας, ως θεσμικά αρμόδιο φορέα για τον έλεγχο της τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας από τους πάροχους ύδρευσης. Παραπέρα, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νερό της βρύσης και με τον τρόπο αυτό, αναιρούν τον βασικό σκοπό του θεσμικού πλαισίου για την ποιότητα του πόσιμου νερού, την εφαρμογή του οποίου εγγυάται το Υπουργείο Υγείας».

Επίσης η ΔΕΥΑΠ, παραπέμπει και σε επιστολή του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, προς την ΔΕΥΑ Θήβας, η οποία απαντά σε ερώτημα που κατατέθηκε μετά και πάλι από σχετικό δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα