Δήμος Αιγιαλείας: Το δίπολο του δεύτερου γύρου

27.08.2023 / 17:55
dav

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

Το δίπολο Καλογερόπουλου-Σπηλιόπουλου κυριαρχεί στην Αιγιάλεια και φαίνεται πως προκρίνεται στο δεύτερο γύρο των εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου, σύμφωνα με δεύτερη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Αύγουστο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Νεολόγος».
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω μέτρηση επιβεβαιώνει την αμέσως προηγούμενη, του Ιουλίου. Προβλήματα όπως η καθαριότητα, η διαχείριση των σκουπιδιών, η σταφίδα, η κακή κατάσταση μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου και των πεζοδρομίων, η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ, αλλά και η φυγή του ΤΕΙ, φαίνεται πως κοστίζουν στον Δημήτρη Καλογερόπουλο, η Δημοτική Αρχή του οποίου δέχθηκε ισχυρούς κλυδωνισμούς μέσα στην τετραετία, με διαξιφισμούς και αποχωρήσεις. Ο νυν Δήμαρχος κρατά μέρος της δυναμικής του, ωστόσο καταγράφει πτωτική πορεία και αρκετές αρνητικές ψήφους, με την πλειοψηφία των ερωτώμενων να ζητά αλλαγή ηγεσία στην περιοχή.

Χάνει από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Από εκεί και πέρα, ο κ. Καλογερόπουλος επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να αντισταθμίσει τα εσωπαραταξιακά κενά του πρόσφατου παρελθόντος. Όμως, στη μεγάλη εικόνα, η ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο σε μεγάλο βαθμό στηρίζονταν μέχρι πρότινος, έχει ισχυρό αποτύπωμα και σε εκείνον, όπως και το ότι ένα ευρύ κομμάτι του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε προς τον Κώστα Σπηλιόπουλο. Το δυνατότερό του σημείο είναι οι περιοχές του πρώην Δήμου Συμπολιτείας, ενώ κρατά βάση στη Δημοτική Ενότητα Αιγίου, στον Ερινεό και στην Ακράτα.

«Ο μόνος που μπορεί»
Σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό του Κώστα Σπηλιόπουλου, τα στοιχεία αποτυπώνουν ανοδική πορεία και πολλές θετικές απόψεις. Οι συνεργάτες του εμφανίζονται αισιόδοξοι όχι μόνο για εισαγωγή στον δεύτερο γύρο αλλά και για νίκη, προτάσσοντας την εμπειρία και την αποτελεσματικότητά του πρώην Υπουργού στην πολιτική, υποστηρίζοντας ότι «μόνο αυτός μπορεί να αλλάξει πορεία στο Δήμο». Τον στηρίζουν πρόσωπα από το ευρύ πολιτικό φάσμα, από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ του αστικού Αιγίου. Ο Κώστας Σπηλιόπουλος έχει διείσδυση εντός Αιγίου, στις γύρω κοινότητες, όπως σε Ακράτα και Διακοπτό.

Μπερδέματα στην παράταξη Γούτου

Στην παράταξη του Χρήστου Γούτου η κατάσταση μοιάζει με… λαβύρινθο. Μπορεί ο νομαρχιακή οργάνωση της ΝΔ στην Αχαΐα να ήθελε να τον παρουσιάσει ως υποψήφιο που έχει το χρίσμα του κόμματος, κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό –μετά πολλών ενστάσεων-, αφού δεν δόθηκε το «πράσινο φως» ούτε από το κέντρο, ούτε από τοπικά και αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως, πρόσωπα που ανήκουν στο κόμμα είναι υποψήφια σε άλλες παρατάξεις, όπως σε αυτές των Κώστα Σπηλιόπουλου, Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου και Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Επιπροσθέτως, η ισχυρή θέληση του κ. Γούτου να στηριχθεί από τη ΝΔ θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα του προσέδιδε δυναμική νίκης, λειτούργησε αντιστρόφως ανάλογα για το κομμάτι που διατηρεί εντός της παράταξης η Βασιλική Ψυχράμη και οι πασοκογενείς που τη στηρίζουν. Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στον ίδιο συνδυασμό επεκτάθηκε, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο τις πρόσφατες αντιμαχίες, αλλά και τα λεγόμενα έμπειρων αυτοδιοικητικών περί «ανίερων συμμαχιών που έχουν… ημερομηνία γρήγορης πολιτικής λήξης».

Χωρίς κομματικές γραμμές

Άλλωστε, με βάση ξανά τη δημοσκόπηση του Αυγούστου, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απαντά πως θα ψηφίσει ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, αποδεικνύοντας ότι ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και δη σε μικρότερους Δήμους, όπως αυτός της Αιγιάλειας, προσελκύει συγκλίσεις, μακριά από κομματικές γραμμές. Τέλος, αποτυπώνεται ότι ο Χρήστος Γούτος, παρά την αρχική αισιοδοξία των συνεργατών του μετά τη σχετική επισημοποίηση της εκ νέου καθόδου του, δεν δημιουργεί σκηνικό δυναμικής πορείας. Αντιθέτως, τα ποσοστά του σε σύγκριση με τις εκλογές του πρώτου γύρου του 2019 είναι «πετσοκομμένα».
Αυτή είναι η συνθήκη που επικρατεί αυτή τη στιγμή, ως φωτογραφία της στιγμής στο Δήμο Αιγιαλείας, για τους τρεις δυναμικότερους συνδυασμούς. Ο πολιτικός χρόνος βέβαια ως την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου είναι επαρκής για εξελίξεις και ίσως αλλαγές, μεγαλύτερες ή μικρότερες, στο συνολικό σκηνικό.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα