Δημητρίου για ιλαρά: Ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση του εμβολιασμού

14.02.2024 / 11:33
ka 14

«Καμπανάκι» ανάγκης ολοκλήρωσης του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς και επαγρύπνησης εκπέμπει ο ΕΟ∆Υ με δεδομένες τις εστίες επιδημικής έξαρσης που υπάρχουν στις γείτονες βαλκανικές χώρες Ρουμανία, Τσεχία, αλλά και σε Αυστρία, Πολωνία, ∆ανία, Αγγλία, ενώ ήδη στην Ελλάδα η ιλαρά έκανε την εμφάνισή της με 5 κρούσματα.

Με ερωτήματα αν έχουν εμφανισθεί στην περιοχή μας κρούσματα ιλαράς και τι συνιστούν για την θωράκιση των παιδιών έναντι της νόσου η «Γ» απευθύνθηκε την Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Καθηγήτρια Αναστασία Βαρβαρήγου.

«Το γεγονός ότι δεν έχει προς το παρόν εμφανισθεί κρούσμα δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ήσυχοι και επαναπαυμένοι, καθότι όταν υπάρχει επιδημία σε μια χώρα είναι θέμα χρόνου αυτή να μεταφερθεί» τονίζει ο ∆ιευθυντής της Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Καθηγητή Παιδιατρικής/Νεογνολογίας Γαβριήλ ∆ημητρίου.

«Να διενεργηθεί άμεσα εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς- ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) στα νεογνά αλλά και στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες 2 δόσεις του εμβολίου που απαιτούνται για την θωράκιση έναντι της ιλαράς καθότι το εμβόλιο παρέχει προστασία 99%.

 Άρα ο εμβολιασμός αποτελεί την σημαντικότερη προφύλαξη. Η νόσος μεταδίδεται αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυνθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις.  Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) μέχρι 2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς».

Γνώμη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα