Δίκη Μάτι: «Ήξεραν ότι βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» κατέθεσε πραγματογνώμονας

25.04.2023 / 7:52
fotia-mati

Για ακόμα μία φορά οι οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι θέτουν το ζήτημα των κακουργηματικών ευθυνών των ιθυνόντων του πυροσβεστικού σώματος κατά τη διάρκεια της εθνικής τραγωδίας της 23ης Ιουλίου 2018.

Την Δευτέρα (24/4), ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος,ο οποίος εκπροσωπεί την Βαρβάρα Βουκάκη Φύτρου η οποία έχασε στη φωτιά το σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους, επανέφερε το ζήτημα κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που έθεσε στον τεχνικό σύμβουλο των οικογενειών, Ανδριανό Γκουρμπάτση. Συγκεκριμένα, ο αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής, είπε πως δεν αποδέχεται τις αναφορές, από την πλευρά του Δημοσίου, περί δυσκολιών να πετάξουν εκείνο το απόγευμα τα εναέρια μέσα.

Ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, πυροδοτώντας εκ νέου το ζήτημα για το κατά πόσον κάποιοι εκ των 21 κατηγορουμένων θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για κακούργημα.

«Οι άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι. Γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», είπε απαντώντας σε ερώτηση. Κατά τον ίδιο, υπήρξε ολιγωρία από την πλευρά των υπευθύνων σε διάφορα επίπεδα και είπε πως «τα λάθη και οι παραλείψεις (…) συνδέονται αιτιωδώς με το τραγικό αποτέλεσμα» της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι.

Ο δικηγόρος, Βασίλης Καπερνάρος, έθεσε θέμα για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Όπως ανέφερε ο συνήγορος της κυρίας Βουκάκη: «Με αυτή την απάντηση αποδείξαμε ότι υπάρχει θέμα έκθεσης. Και, απευθυνόμενοι σε εσάς, κύρια πρόεδρε (…) Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το δικαστήριό σας μπορεί να ενεργήσει για την κακουργηματική κατηγορία της έκθεσης».

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής είπε πως δεν αποδέχεται τις αναφορές, από την πλευρά του Δημοσίου, περί δυσκολιών να πετάξουν εκείνο το απόγευμα τα εναέρια μέσα, ενώ κληθείς να απαντήσει για την περίπτωση της Κινέττας, λίγες μόνο ώρες πριν από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική, είπε:

«Στην Κινέττα υπήρχε άμεση κινητοποίηση, ενώ εδώ υπήρχε ολιγωρία. Ολιγωρία σε επίπεδο κινητοποίησης και συντονισμού των επίγειων δυνάμεων ξεκινά από την ώρα που η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά. Όφειλε να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις άμεσα. Εδώ βλέπουμε κινητοποίηση πολύ καθυστερημένη. Στη συνέχεια δεν πήγαν στο συμβάν οι απαιτούμενες επίγειες δυνάμεις που όφειλαν οι αρμόδιοι από το ΕΣΚΕ να κινητοποιήσουν. Είναι απαράδεκτο, επιχειρησιακά κινητοποιήθηκε μόνο ένα εναέριο μέσο».

Συνήγορος: Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι αυτοί αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είχε σωθεί ο κόσμος αν γινόταν εισήγηση και είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.

Ο μάρτυρας, κληθείς να απαντήσει για το θέμα της «αυθαίρετης δόμησης», που επικαλείται η πλευρά του Δημοσίου, είπε πως το Μάτι δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα. «Εγώ δεν είμαι πολεοδόμος. Το Μάτι, όμως, δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα. Η Πυροσβεστική, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να παρέχει βοήθεια είτε είναι σε αυθαίρετα είτε όχι. Το Μάτι, πάντως, μπήκε εκ των υστέρων σε αυτόν τον χάρτη των αυθαιρέτων», ανέφερε.

Ο μάρτυρας είπε επίσης πως το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών είχε ενεργοποιηθεί από το 2007, πλην όμως για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το 2018 στα Ψαχνά Εύβοιας.

Οσο για το 112, ο Α. Γουρμπάτσης είπε: «Προβλεπόταν από το 1998. Αναβαθμίστηκε το 2014 και προέβλεπε υλοποίηση με τη σημερινή του μορφή, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί. Οταν έγινε η σύμβαση το 2014, υπήρχαν πλημμέλειες και αοριστίες. Υλοποιήθηκε από το 2020. Τώρα έχουμε πάει στο άλλο άκρο: με το παραμικρό το ενεργοποιούμε».

Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη (25/4).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα