Δίχως στηρίξεις η βουτιά άνω του 6% στο Χρηματιστήριο

24.02.2022 / 18:03
xrimatistirio

Πάνω από 60 μονάδες έχασε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, σε ένα sell off που πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και χτύπησε όλες τις αγορές παγκοσμίως, που όμοιό του είχε να ζήσει η Λ. Αθηνών από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020, όταν και ο Covid 19 σάρωνε τον κόσμο ως πανδημία.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,42% στις 888,31 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 882,77 μονάδων (-7%) και 940,11 μονάδων (-0,96%). Ο τζίρος ανήλθε στα 163,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 67,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,3 εκατ. τεμάχια.

Δίχως στηρίξεις η βουτιά άνω του 6% στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 6,63%, στις 2.165,12 μονάδες, ενώ στο -6,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.484,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,88% στις 659,20 μονάδες.

Βουτιά δίχως στηρίξεις…

Όχι μόνο έχασε τη στήριξη των 930 μονάδων εν ριπή οφθαλμού, αλλά απώλεσε και τις 900 μονάδες μέσα σε δύο ώρες. Και ο τραγικός απολογισμός του γενικού δείκτη δεν σταμάτησε εκεί, αφού έχασε μετά τις 15:00 και τον κινητό μέσο των 200 ημερών, ήτοι τις 893 μονάδες, για να σταματήσει τελικά στην επόμενη στήριξη των 880 μονάδων και την τεχνική του εικόνα άκρως αρνητική.

Είναι η δεύτερη φορά που οι διεθνείς εξελίξεις βάζουν στοπ στην πορεία ανόδου του ελληνικού χρηματιστήριου, το οποίο αν και προσπάθησε να διαφοροποιηθεί τελικά οι διεθνείς εξελίξεις ήταν “ανώτερες” των δυνάμεών του. Έτσι, μόλις λίγες συνεδριάσεις μετά το φλερτ των 970 μονάδων στις 11 Φεβρουαρίου, ο γενικός δείκτης βρίσκεται στο εύρος της μεγάλης συσσώρευσης του 2021, η οποία μπορεί να έχει δημιουργήσει ισχυρές στηρίξεις, αλλά η υψηλή γεωπολιτική αβεβαιότητα δεν βοηθά στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

Αυτό που επισημαίνεται πλέον από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα θα επηρεάσουν τόσο τις ελληνικές εισηγμένες όσο και την ανάκαμψη της οικονομίας. Εάν αυτές οι πιέσεις, λόγω των εφοδιαστικών διαταραχών, περάσουν σταδιακά στο δείκτη τιμών καταναλωτή, τότε θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό το σενάριο μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει την ελληνική ανάπτυξη.

Βέβαια, δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα άλλο σενάριο, αυτό της αναμονής από τις κεντρικές τράπεζες, το οποίο θα είναι υποστηρικτικό για τις αγορές, και για το ΧΑ, αλλά κυρίως για τις οικονομίες. Το ζήτημα όμως είναι το πώς θα αντισταθμιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης με -12,82% και οι Eurobank, Πειραιώς και Βιοχάλκο με απώλειες άνω του 10% ήταν αυτές που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο ΧΑ. Άνω του 8% ήταν η πτώση Aegean, Coca Cola και Λάμδα, ενώ άνω του 7% σε ΕΛΧΑ, Alpha Bank κα Εθνική.

Οι απώλειες σε Titan, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ ξεπέρασαν το 6%, εκείνες σε Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo το 5% και εκείνες σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ το 4%. Η πτώση σε Quest και ΟΛΠ ξεπέρασε το 3%, η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 2,03% και ο ΟΤΕ κατά 1,27%.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα