Παρασκευή, 9.04.2021, 9:33 πμ

«Διχάζει» τους επιστήμονες η παράταση του lockdown – Τα σενάρια που υπάρχουν

20.02.2021 / 8:13
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
PA 27

Μια δύσκολη εξίσωση αποτελεί το θέμα της άρσης ή όχι του lockdown στις 26 Φεβρουαρίου στην Αττική.

Παρανομαστές της ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ. , ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και ο παράγοντας… αριθμός ασθενών από  μετάλλαξη του ιού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η αισιοδοξία ότι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα συμπληρωθούν 15 ημέρες από την επιβολή της αυστηρής καραντίνας, οι πιο πάνω δείκτες θα μειωθούν αισθητά. Ειδικότερα για τις Μ.Ε.Θ. υπάρχει η εκτίμηση ότι η πίεση θα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσδοκούν ότι δεν θα απαιτηθεί παράταση του lockdown και ότι από την 1η Μαρτίου θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο.

Ωστόσο καταλύτης των αποφάσεων θα είναι σε κάθε περίπτωση η εισήγηση της Επιτροπής στις 26 του μήνα.

Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά και κυρίως η πίεση στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου τις τελευταίες 2 εβδομάδες αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι κενές κλίνες λιγοστεύουν.  Εξ ου και σχεδιάζεται τις επόμενες ημέρες να προστεθούν στην Αττική 38 νέες κλίνες Μ.Ε.Θ..

Τα δεδομένα αυτή την ώρα «διχάζουν» τους επιστήμονες. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μία μερική άρση και να ανοίξει την 1η Μαρτίου έστω ένα από τα δύο, το λιανεμπόριο ή τα σχολεία…

Κάποιοι άλλοι ωστόσο είναι της άποψης ότι είναι πιο ασφαλές να παραταθεί η καραντίνα για 1 εβδομάδα, δηλαδή ως τις 7 Μαρτίου. Το σκεπτικό είναι ότι η κατάσταση στην Αττική φαίνεται να είναι εύθραυστη και με ένα «στραβοπάτημα» υπάρχει ο κίνδυνος να εκτιναχθούν τα κρούσματα αλλά και οι ασθενείς που θα χρειάζονται κρεβάτι σε Μ.Ε.Θ..

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα