Διακυβέρνηση Τζο Μπαϊντεν: Τα «γεράκια» επιστρέφουν και ο Ερντογάν σκιάζεται…

19.01.2021 / 7:27
ezgif-7-7e3604ddc63c

Του Δήμου Βερύκιου

Διακυβέρνηση Τζο Μπαϊντεν: Τα «γεράκια» επιστρέφουν και ο Ερντογάν σκιάζεται... 2

Τα «φίδια» ζώνουν τον Ερντογάν καθώς μέρα με την μέρα βλέπει τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει σε θέσεις «κλειδιά» πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει με συνέπεια το βαθύ αμερικανικό κράτος με το οποίο η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο.

Από τις επιλογές Μπάιντεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Αμερική επιστρέφει στον παραδοσιακό τρόπο άσκησης της εξουσίας συνεχίζοντας την πορεία της από εκεί που την παρέδωσε η διοίκηση του Μπαρά Ομπάμα.

Πρόκειται για στελέχη της Διοίκησης που υπηρέτησαν και δοκιμάστηκαν κατά την Προεδρία Ομπάμα με εκφρασμένες απόψεις και συγκεκριμένο έργο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που είτε πάγωσαν, είτε ανατράπηκαν επί προεδρίας Τράμπ.

Για παράδειγμα η τοποθέτηση  του:

• Αντόνι Μπλίκεν ως υπουργού Εξωτερικών.

• Λόιντ Όστιν ως υπουργού Άμυνας.

• Αλεχάνδρο Μαγκόρκα ως υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας.

•  Γουίλιαμ Μπερνς  ως διοικητή της CIA.

•  Βικτόρια Νούλαντ ως υφυπουργού Εξωτερικών υπεύθυνη για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

• Μπρετ ΜακΓέρκ ως συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής, Κουρδικού ζητήματος και καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. 

Οι παραπάνω επιλογές προμηνύουν ότι η νέα Διοίκηση των ΗΠΑ έχει σαφή προσανατολισμό κατά της Ρωσίας αλλά και κατά του καθεστώτος Ερντογάν.

Είναι τα ίδια «γεράκια» του βαθέως αμερικανικού κράτους που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Ερντογάν βρίσκονταν πίσω από την ανατροπή του με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Όλοι οι προαναφερθέντες ως στενή ομάδα του Τζο Μπάιντεν έχουν εκφρασμένες απόψεις υπέρ μιας πιο επιθετικής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Ρωσία, όπως και εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν που ερωτοτροπεί με όσους έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινο πανί» από τις ΗΠΑ ( πχ Ρωσία – Ιράν).

Ωστόσο οι συγκεκριμένες επιλογές Μπάιντεν έχουν άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι «Ατλαντιστές», δηλαδή υπέρ της διατήρησης και της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τον Τραμπ που επιχείρησε να υποτιμήσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η διοίκηση Μπάιντεν όχι μόνο θα αγωνιστεί η Τουρκία να μην αποκοπεί από την Δύση αλλά και να παραμείνει το βασικό υπομόχλιο των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο τα συγκεκριμένα «γεράκια» της νέας αμερικανικής διοίκησης δεν προτίθενται ούτε να ανεχτούν τα γνώριμα «καουμποηλίκια» και τους ανατολίτικους εκβιασμούς του Ερντογάν , ούτε να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το επιχείρησαν οι Αμερικανοί το καλοκαίρι του 2016.

Παρ΄ ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν πλούσια προϋπηρεσία σε ανατροπές καθεστώτων από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού μέχρι την Αραβική Άνοιξη και τις δολοφονίες του Σανταμ Χουσειν και Μουαμάρ Κανταφι, στην παρούσα φάση φαίνεται ότι καταστρώνουν ένα εναλλακτικό «οδικό χάρτη» για την Τουρκία καθώς ο στρατηγικός στόχος είναι να μην αποκοπεί από την Δύση και να αποτελεί «προγεφύρωμα» για τις τρεις βασικές απειλές στην Ασιατική Ήπειρο (Ρωσία – Κίνα – Ιράν)

1ον: Η οποιαδήποτε επανεκκίνηση συζητήσεων για αποκατάσταση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων προϋποθέτει την απομάκρυνση των S-400 από το τουρκικό έδαφος !

2ον: Η μη συμμόρφωση με την παραπάνω αμερικανική αξίωση συνεχίζεται κανονικά η εφαρμογή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος CAATSA και ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία από την Πρωτοχρονιά . Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Τουρκία και στις 31 Ιανουαρίου 2021 ο Πρόεδρος της Αμερικής είναι υποχρεωμένος να επιβάλει τις πρώτες 5 από τις 14 κυρώσεις  που προβλέπει ο νόμος CAATSA. Οι κυρωσεις αυτές όσο ήπιες και εάν είναι θα επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην ήδη βαριά ασθενούσα τουρκική οικονομία.

3ον: Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης για την Halk bank που κατηγορείται ότι ως προστατευόμενη την οικογένειας Ερντογάν έσπασε το εμπάργκο με το Ιράν. Το πρόστιμο που αναμένεται να επιβληθεί μπορεί και να αγγίξει τα 17 δις δολάρια, γεγονός που εάν συμβεί θα είναι η χαριστική βολή για την τουρκική οικονομία.

4ον: Η νέα αμερικανική διοίκηση φαίνεται ότι  ποντάρει πλέον στην οικονομική εξουθένωση της Τουρκίας η οποία και εκ των έσω θα προκαλέσει την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν. Η φτώχεια του λαού από την μια και οι αποκαλύψεις των οικονομικών σκανδάλων της πολιτικής νομενκλατούρας από την άλλη, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν το κατάλληλο μίγμα για πολιτικές αλλαγές που θα επαναφέρουν την Τουρκία στον ορθό δρόμο της Δύσης.

5ον: Η Ουάσιγκτον ξεκίνησε ήδη επαφές με στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και ενθαρρύνονται ώστε να ξεκινήσουν να διατυπώνουν πιο δυναμικό αντιπολιτευτικό λόγο και να ενημερώνουν τους πολίτες για τα οικονομικά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται και που είναι η αιτία για την δίκη τους ανέχεια. Χαρακτηριστική περίπτωση το σκάνδαλο της εταιρίας τηλεπικοινωνιών που ένα μεγάλο τμήμα  της αγοράστηκε μέσω δανεισμού με χρήματα τουρκικών τραπεζών από τον Όμιλο Χαρίρι του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου και ο οποίος έβγαλε μεγάλα κέρδη χωρίς να αποπληρώσει τα δάνεια των τουρκικών τραπεζών. Προχθές το συγκεκριμένο σκάνδαλο επανέφερε στο τουρκικό κοινοβούλιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την απροκάλυπτη συνάντηση Ερντογάν – Χαρίρι στην Κωνσταντινούπολη.

Το ζητούμενο είναι εν μέσω αυτών των ριψοκίνδυνων εξελίξεων πως θα πρέπει να κινείται η Ελλάδα που αφενός μεν δεν επιθυμεί την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τσουνάμι και θα επηρεάσει όλες τις όμορες χώρες με κύματα οικονομικών μεταναστών προερχόμενα από την Τουρκία.

Ωστόσο με μια Τουρκία οικονομικά εξουθενωμένη ίσως είναι και η κατάλληλη στιγμή η Ελλάδα να επιδιώξει προσφυγή  στην Χάγη με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών.

6ον: Υπάρχει και το σενάριο ο Ερντογάν μπροστά στον κίνδυνο ανατροπής του να υποκύψει στις αμερικανικές κινήσεις και να στείλει στην Μόσχα «πακέτο» τους S-400. Αυτό θα ενεργοποιήσει αντίμετρα από την Ρωσία με επικρατέστερο την αυτόματη διακοπή φυσικού αερίου προς την Τουρκία , όπως και πετρελαίου από το Ιράν.  Μια τέτοια ακραία εξέλιξη που ωστόσο θα πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν μας καθώς τελευταία όλο και περισσότερα ακραία φαινόμενα προκύπτουν στον πλανήτη θα υποχρεώσει την Δύση να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την ενεργειακή στήριξη της Τουρκίας η οποία σημειωτέον θέτει θέμα επανασχεδίασης του East Med ώστε να περνάει από την Τουρκία και όχι από την Ελλάδα!

Δύσκολη εξίσωση για δυνατούς παίχτες.

Μπρετ Μακ Γκούρκ: Κόκκινο πανί για την Τουρκία

• Η επαναφορά του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προκαλεί την οργή της Άγκυρας

Η επανατοποθέτηση του Μπρετ Μακ Γκούρκ, ως ανώτερου διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, προκαλεί αναστάτωση στην Τουρκία.

Ο McGurk διορίστηκε στην ίδια θέση το 2015 από τον τότε Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και παραιτήθηκε όταν αιφνιδίως ο Τ. Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2018 ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία τον Δεκέμβριο.

Η επανατοποθέτηση του Μπρετ Μακ Γκούρκ, στο ίδιο πόστο αποτελεί και ένα αποφασιστικό μήνυμα της νέας αμερικανικής διοίκησης προς την Τουρκία.

Ο Μακ Γκούρκ αποτελεί «κόκκινο πανί» στην Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Γιουσούφ Ερίμ, πολιτικού αναλυτή στην Άγκυρα. «Αυτό είναι μεγάλη πρόκληση θα  είναι ένα κακό ξεκίνημα για την εποχή του Μπάιντεν στο μέτωπο σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, εάν τελικώς πραγματοποιηθεί ».

Ο McGurk κατηγορείται συχνά από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ως ο εγκέφαλος πίσω από την Ουάσιγκτον που οπλίζει τις Συριακές Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG).  Ο McGurk πήρε επίσης μια σκληρή στάση για τις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον του YPG και επέκρινε την Άγκυρα για τη μη αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων της με τη Συρία όταν ξένοι μαχητές ταξίδευαν για να ενταχθούν στο Τζιχαντιστές.

Πάντως στην Τουρκία τα ΜΜΕ που ελέγχονται από το καθεστώς Ερντογάν έχουν ήδη ξεκινήσει τις σκληρές κριτικές τους για το ενδεχόμενο διορισμό του McGurk.

Η κόντρα της Τουρκίας με τον McGurk κρατάει χρόνια. Την 1η Αυγούστου 2017, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σε πρωτοσέλιδο άρθρο αποκαλούσε τον ΜcGurk «δολοφόνο» 46.000 πολιτών στο Ιράκ και «αποικιακό κυβερνήτη».

Στο τιμόνι της CIA: Βετεράνος «Πράκτορας»  με Ρωσικά και Αραβικά…

• Με ειδίκευση στα θέματα εγγύς Ανατολής και στο παρασκήνιο των μεγάλων ανατροπών που συγκλόνησαν τον πλανήτη στο τέλος του 20ου Αιώνα (κατάρρευση υπαρκτού σοσιαλισμού – Αραβική Άνοιξη – πόλεμο στο Ιράκ) ο Γουίλιαμς Μπερνς.

Τον βετεράνο διπλωμάτη Γουίλιαμς Μπερνς που από την Μόσχα μέχρι το Αμάν και την εγγύς Ανατολή κυριαρχούσε στο παρασκήνιο όλων των μεγάλων γεγονότων της τελευταίας τριακονταετίας ( πτώση υπαρκτού σοσιαλισμού , συνένωση Γερμανίας , Αραβική Άνοιξης , Συμφωνίας Πυρηνικών με Ιράν) επέλεξε να τοποθετήσει ως διευθυντή της CIA ο Τζο Μπάιντεν.

Είναι δε τόσο σίγουρος ο Μπάιντεν για τον νέο ηγέτη της CIA  που δηλώνει με εμφαντικό τρόπο ότι: «Ο αμερικανικός λαός μπορεί να κοιμάται ήσυχα με τον επόμενο διευθυντή της CIA». Ζητούμενο είναι ποιοι δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι με τον Μπερνς;

Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Τουρκία;

Ο Μπάιντεν προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η αποστολή του Μπερνς είναι η άμεση και με δυναμικό τρόπο αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων  είτε πρόκειται για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που προέρχονται από τη Μόσχα, είτε για τις προκλήσεις που προέρχονται από την Κίνα, είτε για την απειλή που αντιμετωπίζουμε από τρομοκράτες και άλλους μη κρατικούς φορείς. Τρομοκρατική οργάνωση θεωρούν οι ΗΠΑ και την Χαμάς  και τους Χεζμπολάχ και τους Τζιχαντιστες που περιθάλπει και υποστηρίζει απροκάλυπτα το καθεστώς Ερντογάν.

Ο Μπερνς σύμφωνα με τον Μπάιντεν έχει την εμπειρία και την ικανότητα να καταβάλει προσπάθειες ώστε να διασφαλίσει ότι η CIA είναι σε θέση να προστατεύσει  τον αμερικανικό λαό.

Ας δούμε ποιος είναι ο έμπειρος διπλωμάτης Γουίλιαμ Μπερνς που αναλαμβάνει νέος διευθυντής της CIA για να καταλάβουμε ποιον έβαλε ο Μπάιντεν στο τιμόνι της κορυφαίας υπηρεσίας πληροφοριών της Αμερικής.

Ο Πρέσβης Μπερνς κατέχει την υψηλότερη θέση στην Υπηρεσία Εξωτερικών, πρεσβευτής σταδιοδρομίας.  Έγινε Αναπληρωτής Υφυπουργός τον Ιούλιο του 2011, ήταν ο δεύτερος διπλωμάτης σταδιοδρομίας στην ιστορία των ΗΠΑ που κατείχε αυτή την θέση .

 Έχει διατελέσει:

• Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ιορδανία από το 1998-200.

• Βοηθός υφυπουργός για τις υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής από το 2001-2005.

• Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία από το 2005-2008 επι Προεδρίας Τζορτζ Μπους.

• Υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων από το 2008-2011

• Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από το 2011-2014.

Νωρίτερα είχε υπηρετήσει σε βοηθητικές θέσεις του ίδιου αντικειμένου και των ίδιων περιοχών:  Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα· ειδικός βοηθός του προέδρου και ανώτερου διευθυντή για θέματα Εγγύς Ανατολής και Νοτίου Ασίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας…

Ο Μπερνς απόφοιτος της Οξφόρδης είναι και ο συγγραφέας της Οικονομικής Βοήθειας και της Αμερικανικής Πολιτικής προς την Αίγυπτο, 1955-1981. Μιλά Ρωσικά, Αραβικά και Γαλλικά. Το 1994, μπήκε το όνομά του στη λίστα του περιοδικού Time με τους «50 πιο υποσχόμενους Αμερικανούς ηγέτες κάτω των 40 ετών».

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει έχω ζήσει και έχω εργαστεί για το τέλος του  Ψυχρού Πολέμου,  τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, την  Καταιγίδα της Ερήμου (πόλεμος στο Ιράκ), την Ειρηνευτική Διάσκεψη της Μαδρίτης και την επανένωση της Γερμανίας.

 Για τις πιο συναρπαστικές στιγμές της καριέρας μου, για τις οποίες όπως ο ίδιος λέει «έμαθε πολλά» έχει αποκαλύψει:

 • Για την θητεία του στην Ρωσία: « Έχω αγαπήσει τις στιγμές που εργάστηκα

στη Ρωσία, παρά τις σοβαρές επιπλοκές μεταξύ των κυβερνήσεών μας. Είναι μια μεγάλη, συναρπαστική κοινωνία και χώρα».

 • Για το παρασκήνιο της συμφωνίας των πυρηνικών με το Ιράν έχει αποκαλύψει ότι: «Με τις μυστικές διμερείς διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήσαμε με τους Ιρανούς για το πυρηνικό ζήτημα καταφέραμε να το κάνουμε κρυφά, κάτι που δεν είναι εύκολο στις μέρες μας και ειδικά σε αυτή την εποχή. Επίσης σημειώσαμε αρκετή πρόοδο για να βοηθήσουμε στην επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας για το πυρηνικά, η οποία άνοιξε την πόρτα σε ορισμένες μεγαλύτερες δυνατότητες».

Ως πρότυπα στην σταδιοδρομία ο Μπερνς αναφέρει τους:

• Tom Pickering, αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα την περίοδο της πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού: «Έχω μάθει πολλά από αυτόν, όχι μόνο όσον αφορά τη διπλωματική ικανότητα, αλλά και από άποψη ευπρέπειας και ακεραιότητας, και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόταν πάντα ως επαγγελματίας».

• Jonathan Schwartz τέως αναπληρωτή νομικό σύμβουλο του  Στειτ Ντηπάρτμεντ: «Ο Τζόναθαν και εγώ συνεργαστήκαμε σε θέματα ειρήνης στη Μέση Ανατολή καθώς και για τις τότε μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Λιβύους», εννοώντας την ανατροπή Καντάφι.

• Jim Timbie, σύμβουλο για θέματα πυρηνικής ενέργειας και ελέγχου όπλων.

Ο Μπερνς τον αποκαλεί «θεσμικό θησαυρό» διότι συνεργάστηκε μαζί του την περίοδο των διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την Συμφωνία των πυρηνικών. 

Ο Μπερνς θεωρεί ότι η διπλωματία είναι ένα περίπλοκο κουβάρι που δεν αποτελείται μόνο από τις επίσημες θεσμικές κλωστές αλλά και από μη κυβερνητικούς παίκτες. Δηλαδή από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικά ιδρύματα, καθώς και από δυνάμεις της αναταραχής, είτε πρόκειται για εξτρεμιστές είτε για αντάρτες του ενός είδους ή του άλλου.

Και πάνω από όλα αυτά, οι πληροφορίες ρέουν γρηγορότερα μέσω των σοσιαλ μίντια και σε μεγαλύτερο όγκο από ό, τι πριν. 

Έτσι, οι προκλήσεις για τους επαγγελματίες διπλωμάτες και τους πράκτορες θεωρεί ο Μπερνς ότι είναι τόσο μεγάλες όσο ποτέ άλλοτε….

Ο Γουίλιαμς Μπερνς είναι ο δεύτερος στην ιστορία του αμερικανικού διπλωματικού σώματος που ως εν ενέργεια διπλωμάτης στις 8 Σεπτεμβρίου του 2011 καταλαμβάνει την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών! Στην ορκωμοσία του παρίσταται η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η οικογένεια του, η σύζυγος του και οι δυο κόρες του Σάρα και Ελισάβετ.

Βικτόρια Νουλαντ: Η σταθμάρχης επανέρχεται…

Στο Στειτ Ντηπάρτμεντ ο Μπάιντεν επαναφέρει ως υφυπουργό για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις την Βικτόρια Νουλαντ που είχε υπηρετήσει στο ίδιο πόστο επί Προεδρίας Ομπάμα.

Γνώριμη στην Ελλάδα από τα δίσεκτα χρόνια των μνημονίων, η Νούλαντ στην περιοχή. Τις κρίσιμες ώρες έβαλε πλάτη για να κρατήσει στην ευρωζώνη την Ελλάδα όταν ο Σόιμπλε της έδειχνε τον δρόμο της εξόδου.

Η Νούλαντ και ο Καμμενος ήταν οι σύνδεσμοι των δυο χωρών που είχαν ανοιχτή γραμμή όταν οι ευρωπαίοι είχαν στο δωμάτιο των Βρυξελλών τον Αλέξη Τσίπρα και τον απειλούσαν με έξοδο εάν δεν υποκρύψει στις αξιώσεις των δανειστών.

«Κολλητάρια» η Νούλαντ με τον Καμμένο ήταν εκείνη που του άνοιξε την πόρτα της στην Ουάσιγκτον όταν του την έκλεισαν στο πεντάγωνο επειδή λίγες μέρες πριν είχε σπάσει το εμπάργκο και είχε μεταβεί στην Μόσχα για να παραστεί στην Σύνοδο υπουργών Άμυνας που συγκαλούσε το Ρωσικό υπουργείο.

Η Νούλαντ είχε άριστες σχέσεις και με τον Νίκο Κοτζιά όπως και τον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν οι τρεις αρχιτέκτονες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Νούλαντ γνωρίζει πολύ καλά και τα αγκάθια που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως επίσης κατέχει με απόλυτη ακρίβεια το παρασκήνιο για την ανορθόδοξη

δράση του καθεστώτος Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ευρασίας, της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής.

Σκληρό καρύδι η Βικτόρια Νούλαντ, διπλωμάτης καριέρας επί 35 χρόνια, υπηρέτησε ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2017.

Ήταν υπεύθυνη για την πολιτική των ΗΠΑ και τις διπλωματικές σχέσεις με 50 χώρες στην Ευρώπη και την Ευρασία, με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που διαχειρίζεται ένα προσωπικό εννέα χιλιάδων Αμερικανών και Ευρωπαίων, και έναν προϋπολογισμό 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Βικτόρια Νούλαντ, που γνωρίζει Ρωσικά στην αργκό, ήταν η βασική αρχιτέκτονας της απάντησης του Προέδρου Ομπάμα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κυρώσεων και κύριος διαπραγματευτής των ΗΠΑ με τον κορυφαίο σύμβουλο του Πούτιν για την Ουκρανία.

Ηγήθηκε επίσης των αμερικανικών ομάδων που υποστηρίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο. Το Κυπριακό το παίζει στα δάκτυλά της.

Ενεπλάκη σε συζητήσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο της πολυεθνικής εκστρατείας κατά του ISIS και τη Συρία. Γνωρίζει πολύ καλά τον πραγματικό ρόλο του καθεστώτος Ερντογάν ως προς την αντιμετώπιση του ISIS . 

Νωρίτερα στην καριέρα της, υπηρέτησε στην Κίνα, τη Μογγολία και τη Ρωσία. Σε κάποια περίοδο ήταν στην ίδια ομάδα με τον Γουίλιαμς Μπερνς (νέο διοικητή της CIA) που παρακολουθούσε την στρατηγική της ρωσικής πολιτικής από την Πρεσβεία της Μόσχας καθώς διαλύονταν η Σοβιετική Ένωση. 

Έκανε επίσης δύο ερευνητικά καθήκοντα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και συνέταξε έκθεση με τον γερουσιαστή Λούγκαρ το 1997 για τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ. 

Πριν από την ανάληψη κυβερνητικού πόστου πέρασε έξι μήνες σε μια σοβιετική μηχανότρατα και ένα χρόνο ως νομοθετικός βοηθός στο Κογκρέσο.

Η αφροαμερικανή «αλεπού» της Μέσης Ανατολής

• Ο Μπάιντεν βάζει υπουργό Άμυνας τον στρατηγό που συμμάχησε με τους Κούρδους για να εξολοθρεύσει τους Τζιχαντιστές που στήριζε η Τουρκία.

• Πυρ και μανία ο στρατηγός Ώστιν με τους Τούρκους στην Μέση Ανατολή. Ξέρει όλα τα άπλυτα τους με το λαθρεμπόριο πετρελαίου και καυσίμων που έκαναν με το ISI.

• Σε “ανάμενα κάρβουνα” το καθεστώς Ερντογάν με την τοποθέτηση Ώστιν καθώς τον παρομοιάζουν με τον Πομπέο…

Τον τετράστερο στρατηγό Λόιντ Όστιν, την «αλεπού της Μέσης Ανατολής» που ως ανώτατος διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ συμμάχησε με τους Κούρδους και επέφερε καίριο πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος που στήριζε η Τουρκία από την πίσω πόρτα , επιλέγει ο Μπάιντεν για νέο υπουργό Άμυνας.

 Η επιλογή Ώστιν ως πολιτικό προϊστάμενο του Πενταγώνου προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα καθώς είναι γνωστές οι θέσεις του για τους Κούρδους και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θέσεις οι οποίες είναι σχεδόν ταυτόσημες με εκείνες του Μάικ Πομπέο απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών.

Η τοποθέτηση του Λόιντ Τζ. Ώστιν στρατηγού τεσσάρων αστέρων στην θέση του υπουργού Άμυνας θα είναι στην ιστορία ως ο πρώτος Αφροαμερικανός που θα ηγηθεί του Πενταγώνου με 1,3 εκατομμύρια εν ενέργεια στρατιωτικούς.

Μετά τον στρατηγό Πάουελ ο 67χρονος Ώστιν αποτελεί εδώ και χρόνια την ισχυρότερη προσωπικότητα ,την φοβερή φιγούρα στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 Ως τέως ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ο  Lloyd Austin γνωρίζει άριστα τα θέματα Μέσης Ανατολής. Συρία – Ισλαμικό Κράτος – Κούρδους. Το 2010 επισκέφτηκε την Τουρκία για θέματα ασφαλείας.

• Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Ώστιν οδήγησε μια ανώτερη στρατιωτική και διπλωματική αντιπροσωπεία στο Ιρμπιλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), Μασούντ Μπαρζάνι. Περίπου δύο μήνες αργότερα, ο Ώστιν επέστρεψε στο Ερμπίλ για άλλη συνάντηση με τον Μπαρζάνι για να συζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Πεσμέργα για να καταστεί δυνατή η μάχη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ώστιν χαρακτηρίζεται ως «ο αρχιτέκτονας της αντι-ισλαμικής κρατικής εκστρατείας στο Ιράκ και τη Συρία».

 Σε συνέντευξη του ως απόστρατος ο Ώστιν εξυμνεί τον ρόλο των Κούρδων για την εξολόθρευση των Τζιχαντιστών εξηγώντας ότι ένα βασικό μάθημα από την εμπειρία του ήταν «η αναγκαιότητα των συνασπισμών» που περιλαμβάνουν «πρόθυμους και ικανούς συνεργάτες, που χτίστηκαν και συντηρήθηκαν μέσω δραστηριοτήτων βοήθειας δυνάμεων ασφαλείας».

Υπό την ηγεσία του Ώστιν, ο αμερικανικός στρατός άρχισε να παρέχει όπλα και πυρομαχικά απευθείας στο SDF.

 Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει και ένα συναισθηματικό δέσιμο με τον Ώστιν.  Ο γιος του Μπάιντεν, Beau, που πέθανε το 2015 από καρκίνο του εγκεφάλου στα 46 χρόνια του, ήταν δικηγόρος και αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς του Στρατού του Ντέλαγουερ.  Υπηρέτησε ως στρατιωτικός δικηγόρος στο Ιράκ υπό τη διοίκηση του Ώστιν. Και όπως έχει γράψει ο Μπάιντεν : «Στα τέλη Αυγούστου του 2010, ταξίδεψα στο Ιράκ για πέμπτη φορά ως αντιπρόεδρος και συμμετείχα  στην τελετή αλλαγής-διοίκησης για τις δυνάμεις των ΗΠΑ– Ιράκ καθώς ανέλαβε ο Ώστιν. Έχω περάσει αμέτρητες ώρες μαζί του, στο ράντζο και στο White House Situation Room. Αναζήτησα τη συμβουλή του, έβλεπα την εντολή του και θαύμαζα την ηρεμία και τον χαρακτήρα του».

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα