Διαφοροποείται η Εκκλησία της Κρήτης για το Άγιον Πάσχα: Ανάσταση τα μεσάνυχτα, απαγόρευση κυκλοφορίας στις 02:00

21.04.2021 / 15:15
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
pasxa-ekklisies

Η Εκκλησίας της Κρήτης διαφοροποιείται από την πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς το πώς θα εορταστεί το Άγιον Πάσχα. Με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητάει, μάλιστα, την τροποποίηση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου να μπορέσουν οι πιστοί να παρακολουθήσουν την Ανάσταση τα μεσάνυχτα και όχι στις 21:00, όπως φαίνεται ότι προκρίνεται, μετά και την ανακοίνωσαη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Επίσης, η Εκκλησία της Κρήτης, ούσα αυτοκέφαλη, ζητεί αλλαγή του ωραρίου και για τη Μεγάλη Πέμπτη και για τη Μεγάλη Παρασκευή. Κάνει, πάντως, λόγο για ιερές ακολουθίες εντός των Ιερών Ναών – με τήρηση όμως όλων των προβλεπόμενων μέτρων – και με αναλογία ενός ατόμου ανά 20 τ.μ. Όλα αυτά, ενώ αναμένεται και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πάσχα και το τι θα ισχύσει, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Οι ιεράρχες του νησιού για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα καθώς και για την Διακαινησίμου εβδομάδα προτείνουν τα εξής:

  1. Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομο ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς) με ανώτατο όριο τα 100 πρόσωπα.
  2. Παρουσία των πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών με τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραίτητων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κτλ).
  3. Τέλεση δύο ή περισσότερων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαιθρίων Ιερών Ακολουθίων σε ανοιχτούς χώρους.
  4. Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής – λιτανείας δια των οδών των Ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.
  5. Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ, τουλάχιστον για τις ημέρες Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν την δυνατότητα οι πιστοί να μετάσχουν απρόσκοποτα στις Ιερές Ακολουθίες.
  6. Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Πηγή: cretapost.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα