Χρυσοχοΐδης: Σε τρεις μήνες οι πρώτες ειδικές μονάδες για τα εγκεφαλικά

03.10.2023 / 7:17
xrisoxoidis_-1

Μονάδες εξειδικευμένες στο τραύμα, όπως επίσης και δομές ειδικές για την ολιστική φροντίδα του Αλτσχάιμερ σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας, μετά τις 17 μονάδες για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που προωθούνται και για τις οποίες ετοιμάζεται νομοσχέδιο. Τα παραπάνω προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι 100,3.

«Όταν ήμουν στην αστυνομία, διάβαζα κάθε πρωί το δελτίο με τις δολοφονίες. Εδώ, στο υπουργείο Υγείας διαβάζω κάθε πρωί για θανάτους νέων παιδιών στην άσφαλτο. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι εκατοντάδες οι τραυματίες, οι ανάπηροι που απομένουν και δεν έχουμε κέντρα αναφοράς για το τραύμα. Αυτό λοιπόν αποτελεί τον επόμενο στόχο μου», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Θα φτιάξουμε παρόμοιες μονάδες, εξειδικευμένες στο τραύμα, σε διάφορα σημεία της χώρας».

Η πολιτική της Αριστοτέλους θα προχωρήσει σε ένα ακόμη μείζον ζήτημα, μια σύγχρονη… πανδημία, που δεν είναι άλλη από την άνοια και ειδικά το Αλτσχάιμερ. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 250.000 ανοϊκούς με διάγνωση και άλλους 150.000 που πλησιάζουν προς τα εκεί. Σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται έναν έως δύο ανθρώπους δίπλα τους κάθε μέρα. Και ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για όλα αυτά. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει λοιπόν τέτοιου είδους δομές ούτως ώστε να καλύψουμε τις χρόνιες παθήσεις. Έχουμε 1.200.000 διαβητικούς στη χώρα και αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν μια ολιστική αντιμετώπιση που αφορά στην όρασή τους, τα αγγειακά τους προβλήματα, τα ψυχολογικά τους προβλήματα», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σε τρεις μήνες οι πρώτες ειδικές μονάδες για τα εγκεφαλικά

Οι παρεμβάσεις για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση συχνών προβλημάτων υγείας ξεκίνησαν με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Σκοπός της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι εκτός από το κρίσιμο στάδιο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να αντιμετωπίζονται οι αναπηρίες που αφήνουν τα εγκεφαλικά, ακόμη και σε νέους ανθρώπους. «Το εγκεφαλικό αν ξεπεράσει τις τρεις ώρες, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται δύσκολα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δημιουργηθούν 17 μονάδες αυξημένης φροντίδας που θα είναι εξειδικευμένες στα εγκεφαλικά επεισόδια. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τέσσερις μονάδες που σήμερα λειτουργούν υποτυπωδώς στην Αττική και ακόμη μία στη Θεσσαλονίκη θα είναι σε πλήρη λειτουργία σε τρεις μήνες. Οι υπόλοιπες θα είναι σε περιφερειακά νοσοκομεία και σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη θα είναι έτοιμες σε 12 μήνες. «Όσοι μας ακούν και έχουν αυτή τη στιγμή ανθρώπους, τους συγγενείς τους, γονείς, αδέρφια, συζύγους με εγκεφαλικά, οι άνθρωποι αυτοί δυστυχώς υποφέρουν και όλοι μαζί. Ήδη, έχουμε 4 μονάδες που λειτουργούν υποτυπωδώς», σημείωσε.

Όχι στις απευθείας αναθέσεις στα νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Το πρώτο είναι να διοικηθεί το σύστημα. «Νέες διοικήσεις, οι οποίες θα επιλέγονται με κριτήρια αντικειμενικά. Κριτήρια ικανότητας, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους με βάση τη γενική πολιτική. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση. Θέλουμε να επιβάλλουμε αξιολόγηση. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας διοικητής και να μην αξιολογείται.

Δεν μπορεί να υπάρχει μία κλινική μέσα στο νοσοκομείο και να μην αξιολογείται. Ήδη σχεδόν είναι έτοιμοι αυτοί οι μηχανισμοί για να μπουν στα νοσοκομεία μας», είπε. Τρίτο βήμα είναι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων. Σκοπός είναι να υπάρχει ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός, κλειστός και με ευθύνη του Διοικητή θα υλοποιείται με βάση διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι απευθείας αναθέσεις χωρίς διαφάνεια, ό, τι δηλαδή συμβαίνει για δεκαετίες τώρα.

«Τέταρτον, το σύστημά μας είναι ακίνητο. Σκεφθείτε, ακίνητο και στην καλύτερη περίπτωση δυσκίνητο. Τι εννοώ; Ότι προσλαμβάνεται ένας επιμελητής Β΄, ένα νέο παιδί δηλαδή, στα 10-15 χρόνια θα γίνει επιμελητής Α΄και σε άλλα τόσα θα γίνει Διευθυντής και ούτω καθεξής. Το σύστημα χρειάζεται νέο αίμα, χρειάζεται νέους ανθρώπους.

Προγραμματίζω κάποιες συναντήσεις με ευθύνη και πρωτοβουλία γνωστών επιστημόνων στο εξωτερικό, όπως είναι ο Ηλίας ο Μόσιαλος, οι Πρεσβείες μας, να προσκαλέσουμε να ενταχθούν στο σύστημα Έλληνες του εξωτερικού, κορυφαίοι γιατροί, οι οποίοι δε θα έρθουν βέβαια μόνο για τα χρήματα, θα έρθουν γιατί πολλοί από αυτούς θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμε επιστημονικούς συνεργάτες για παράδειγμα, οι οποίοι μπορούν να έρχονται, να καθίσει κάποιος ένα χρόνο να δουλέψει στο εθνικό σύστημα και να φύγει μετά, αν θέλει. Αν θέλει να μείνει θα ακολουθούμε διαδικασίες ώστε να μπορεί να παραμείνει και ούτω καθεξής. Να γίνει δηλαδή ελκυστικό το σύστημα», τόνισε Υπουργός Υγείας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον υγειονομικό χάρτη της χώρας που θα αναδιαμορφωθεί προς όφελος των πολιτών, χωρίς να υπάρχουν παράδοξα. Ένα τέτοιο είναι ο νομός Λασιθίου με 70.000 κατοίκους όπου υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία, ενώ στο Ηράκλειο με 300.000 κατοίκους υπάρχουν δύο νοσοκομεία. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου χημειοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού που θα λειτουργεί με μεγάλες χορηγίες. Όπως είπε θα δημιουργηθεί στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» που είναι μεν παλιό αλλά έχει χώρους που μπορεί να φιλοξενήσει ένα πρότυπο κέντρο ογκολογικής θεραπείας πρωτίστως που αφορά στον καρκίνο του μαστού.

Εκσυγχρονισμός Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

Της αναδιαμόρφωσης του ΕΣΥ θα προηγηθεί μια πρωτοβουλία για να σταματήσουν οι αναμονές στα Επείγοντα όταν τα νοσοκομεία εφημερεύουν. «Στον Ευαγγελισμό κάθε φορά που έχει εφημερία πηγαίνουν περίπου 1.000 άτομα. Περίπου 250 από αυτούς, δηλαδή 25% πηγαίνουν με ασθενοφόρο, που σημαίνει έκτακτα περιστατικά, εγκεφαλικά, καρδιολογικά, τραύματα και ούτω καθεξής. Τα υπόλοιπα είναι περιπατητικά περιστατικά. Δηλαδή, κάποιος ξέρει ότι αύριο ο Ευαγγελισμός εφημερεύει. Θέλει να εισαχθεί. Δεν είναι κάτι κατεπείγον, αλλά θέλει να εισαχθεί για να κάνει μία επέμβαση, για να εξεταστεί, για οτιδήποτε. Αυτό λοιπόν δημιουργεί, όπως αντιλαμβάνεστε, μία διαχείριση εξαιρετικά δύσκολη.

Ο στόχος μας είναι ο εξής. Αυτή τη στιγμή πιστεύω μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σε 10 μέρες περίπου, θα έχουμε όλα τα δεδομένα τα στατιστικά και θα προχωρήσουμε σε μια ανάλυση, προκειμένου να κάνουμε κάτι βιώσιμο. Τι σημαίνει βιώσιμο; Να μπορεί να δουλεύει καλά ο μηχανισμός: δηλαδή την ώρα που μπαίνει μέσα να δούμε πού θα πάει ο ασθενής.

Δεύτερον, να έχουμε πολλά μηχανήματα ακτινολογικά, αξονικούς, έτσι ώστε τα διαγωνιστικά μηχανήματα πολύ γρήγορα να διαπιστώνουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον κάθε ασθενή και τρίτον, να στελεχώσουμε τα ΤΕΠ με γιατρούς, έτσι ώστε πολύ γρήγορα όσοι είναι να εισαχθούν, να εισάγονται και όσοι είναι να φύγουν να φεύγουν και όσοι είναι για μια μικρή νοσηλεία, να παραμένουν. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν αντίθετες απόψεις, υπάρχουν εδραιωμένες αντιλήψεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι περίπου τέλος του χρόνου θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης σχετικά με το σχέδιο για τα Επείγοντα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα