Παρασκευή, 19.08.2022, 8:49 μμ

Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές της Βρετανίας

24.12.2020 / 21:08
γκο 84

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που θα φέρει το Brexit στους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές της Βρετανίας. Οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη (24/12) και από το νέο έτος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα δεδομένα.

Στις 31 Δεκεμβρίου η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί οριστικά από την ΕΕ και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι και η Ελλάδα θα επηρεαστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Brexit αναμένεται να επηρεάσει τον τομέα των εξαγωγών και του τουρισμού, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και γενικά τις επενδύσεις.

Η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας θα καθιστά τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα πιο ακριβά και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά. Σε μεγάλο βαθμό όμως επηρεάζει Έλληνες εργαζόμενους, αλλά και χιλιάδες ελληνικές οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας.

Τι αλλάζει για τους φοιτητές

Μία από τις επιπτώσεις του Brexit θα φανεί στα δίδακτρα όσων επιλέξουν την Αγγλία για σπουδές. Όσοι Έλληνες φοιτητές εγγραφούν τώρα θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο.

Όσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα βρετανικά πανεπιστήμια, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, και αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους.

Ακόμα ένα πλήγμα που θα υποστούν οι Έλληνες φοιτητές είναι ότι χάνουν τα βρετανικά κρατικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων τους. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Θέμα όμως αναμένεται να έχουν και με την φοιτητική τους βίζα καθώς θα πρέπει να ενταχθούν σε έναν νέο μηχανισμό που ονομάζεται Student Route. Τον μηχανισμό αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ που θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Τι αλλάζει για τους Έλληνες εργαζόμενους

Όσον αφορά τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιθυμούν να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους, αν δηλαδή θέλουν να τους ακολουθήσουν στη χώρα.

Για όσους επιχειρήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση.

Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα