Παρασκευή, 15.01.2021, 7:20 πμ

Αθηνά Λινού: Δεν υπάρχει επάρκεια στις δόσεις – Δεν πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί

04.01.2021 / 15:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
linou-a

Η Αθηνά Λινού μιλά στον Alpha 98,9 για τα εμβόλια

«Αυτό που φοβάμαι είναι ότι θα εκπλαγούμε άσχημα από κάποια περιοχή που δεν είχαμε υποψιαστεί και που δεν γίνονταν τεστ», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Σίγουρα δεν υπάρχει επάρκεια στις δόσεις, έχουμε πρόβλημα. Αυτό δεν οφείλεται στην κυβέρνηση, αλλά στον σχεδιασμό της ΕΕ, που δεν προέβλεψε σωστά και δεν έχουμε διαθεσιμότητα εμβολίων, δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Η κ. Λινού αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις χώρες, αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, εστιάζοντας στην περίπτωση του Ισραήλ που έχει καταφέρει να εμβολιάσει ήδη το 10% του πληθυσμού: «Το Ισράηλ διαπραγματεύτηκε μόνο του με τη Pfizer και μπόρεσε να πετύχει μια καλή συμφωνία».

«Αυτό που ξέραμε πριν εγκριθεί το εμβόλιο, πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε 2 εκατ. δόσεις τον μήνα. Αυτό είναι ανέφικτο. Δεν ξέρω ποιο μήνα θα μπορέσουμε να έχουμε τόσες. Μπορεί να είναι μέχρι τον Απρίλιο. Εκτός αν εγκριθούν εμβόλια κι άλλων εταιρειών», πρόσθεσε η κ. Λινού.

«Με 14 εκατ. δόσεις μέχρι να αποκτήσουμε την ανοσία της αγέλης, μιλάγαμε για επτά μήνες, από 1η ιανουαρίου. Σαφώς πάμε πίσω. Αν πάρει έρκιση το εμβόλιο της Τζόνσον, που θέλει μια δόση, τα πράγματα θα κυλήσουν πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Επισήμανε αναφορικά με τη διαχείριση των εμβολιασμών πως «Δεν έχουμε πλήρως κατανοήσει και τη διοίκηση αυτού του πράγμτος, που είναι τεράστια».

Η ίδια εξέφρασε τους φόβους της για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λόγω των εορτών, ενώ όπως είπε: «Αισθάνομαι ότι περπατάμε στα τυφλά. Από τα λίγα δείγματα, πολλά είναι rapid που δεν έχουν την ειδικότητα που απαιτείται, ο σχεδιασμός δεν είναι επαρκής. Μπορούσαμε να εχουμε 30.000 τεστ καθες μέρα και να γίνονται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού».

«Αυτό που φοβάμαι είναι ότι θα εκπλαγούμε άσχημα από κάποια περιοχή που δεν είχαμε υποψιαστεί και που δεν γίνονταν τεστ», πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα όλα τα σχολεία»

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Λινού τόνισε ότι «Θα ήθελα να δω μια στοχευμένη έρευνα πριν ανοίξουν όλα τα σχολεία. Δεν θα ήθελα να ανοίξουν ταυτόχρονα όλα τα σχολεία. Είναι άλλος ο κίνδυνος σε ένα νηπιαγωγείο με 12 παιδάκια κι άλλος σε ένα συγκρότημα σχολείων όπου που φοιτούν 6.000-7.000 παιδιά».

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟΛΟΓΟ