Παρασκευή, 1.07.2022, 4:54 πμ

Άστραψε και βρόντηξε ο Τραμπ: Καθυστέρησαν σκοπίμως την ανακοίνωση του εμβολίου για να με σαμποτάρουν

10.11.2020 / 14:03
trump67

«Δεν ήθελαν να καρπωθώ τη νίκη του εμβολίου», γράφει o απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο αγαπημένο του Twitter, ξεσπαθώνοντας, αυτή τη φορά, κατά της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αλλά και του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer.

Ο ηττημένων των εκλογών κατηγορεί την υπηρεσία FDA ότι κράτησε το εμβόλιο της Pfizer μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών. Ότι, δηλαδή καθυστέρησε σκοπίμως την ανακοίνωση του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της Biontech για να μην καρπωθεί αυτός τη νίκη του εμβολίου. Eπιπλέον, κατηγόρησε και την Pfizer ότι ήθελε να τον βλάψει ψαλιδίζοντας τις ελπίδες για νίκη στις εκλογές.

Ο Τραμπ τα «έβαλε» με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων λίγες ώρες αφότου η FDA ενέκρινε την κυκλοφορία του φαρμάκου «bamlanivimab» της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, ένα μονοκλωνικό τεχνητό αντίσωμα το οποίο ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του κορωνοϊού.

Το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιδείνωση, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες λόγω χρόνιων παθήσεων. Είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για ασθενείς σε σχετικά πρώιμο στάδιο της Covid-19.

Για τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν ήθελε να ανακοινώσει την παρασκευή ενός εμβολίου πριν από τις εκλογές.
Όπως και ο γιος του Ντόναλντ Τζούνιορ, έτσι και ο Τραμπ, υποστήριξαν ότι η Pfizer είχε στόχο να βλάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του και καθυστέρησε το φάρμακο ως τιμωρία για τη μείωση των τιμών του.

Χθες, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Βiontech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο που παρασκεύασαν αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό σε κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης. Τώρα αναμένουν την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων προκειμένου να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού.

Στο μήνυμά του στο Twitter, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την υπηρεσία FDA ότι επεδίωξε να σαμποτάρει επίσης την εκστρατεία του επισημαίνοντας ότι .

«Το @USFDA και οι Δημοκρατικοί δεν ήθελαν να καρπωθώ τη νίκη του εμβολίου, πριν από τις εκλογές, οπότε βγήκε πέντε μέρες αργότερα – Όπως έχω πει όλα εδώ!» έγραψε στο Twitter.

«Το tweet» του Τραμπ, όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», αναρτήθηκε όταν η υπηρεσία FDA ενέκρινε την επείγουσα χρήση της πειραματικής θεραπείας αντισωμάτων COVID-19 των Eli Lilly και Co, την οποία ο Τραμπ επαίνεσε και ορκίστηκε να διαθέσει δωρεάν σε όλους τους Αμερικανούς.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Ιούλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να προαναγγείλλει μία συμφωνία, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να διασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις εμβολίου των εταιρειών Pfizer και Biontech.
Λίγα 24ωρα αργότερα, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός υπογράμμισε ότι δεν θα λάβει χρήματα από την αμερικανική κυβέρνηση αν δεν αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και δεν παρασκευαστεί με επιτυχία.

Η συμφωνία αυτή επέτρεπε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει επιπλέον 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ανακοίνωσαν το υπουργείο Υγείας & Ανθρωπίνων Πόρων (HHS) και το υπουργείο Άμυνας.

Χθες, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να χαιρετήσει την ανακοίνωση των δύο εταιρειών σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου ενώ η Pfizer έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις από την πρωτοβουλία του Τραμπ και το φιλόδοξο σχέδιό του : «Operation Warp Speed»-Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός»- του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα