Αρσάκειο Λύκειο Πάτρας: Οι μαθητές επεξεργάζονται τους σεισμούς των τελευταίων ωρών σε πραγματικό χρόνο!

14.01.2021 / 11:30
tivbzgsbgb6000035e29d32

Όπως συνέβη και με τον πρόσφατο σεισμό των 4,8 Ρίχτερ

Ο καλύτερος τρόπος για να απομυθοποιήσει κανείς ένα φαινόμενο που προκαλεί φόβο, όπως ο σεισμός, είναι να το μελετήσει και να κατανοήσει τα αίτια που το προκαλούν.

Οι μαθητές των Αρσακείων Σχολείων, είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν σε πραγματικό χρόνο τους σεισμούς που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας το τελευταίο 24-ωρο, αξιοποιώντας τον Σεισμογράφο του Σχολείου τους και τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως πρόσβασης σε αυτόν. Μάλιστα, εντυπωσιάστηκαν όταν, κατά τη διάρκεια του μαθήματος έγινε ένας ακόμα σεισμός και μπόρεσαν να τον επεξεργαστούν την ίδια στιγμή!

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 και ώρα Ελλάδος 00:09 π.μ. έλαβε χώρα σεισμός ο οποίος έγινε έντονα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,8 βαθμοί της κλίμακας Richter, το εστιακό βάθος 5,1 χιλιόμετρα και το επίκεντρο εντοπίστηκε περίπου 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου στην Παραλία Σεργούλας. Τη σεισμική δόνηση ακολούθησε πλήθος μικρότερων σεισμών, οι οποίοι συνεχίζουν να εκδηλώνονται μέχρι αυτή τη στιγμή.

Οι μαθητές της Α’ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Πατρών με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Πληροφορικής – Δρ. Σεισμολογίας κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου, εφάρμοσαν στην ψηφιακή τους τάξη άσκηση εύρεσης επικέντρου με χρήση των καταγραφών από τον σειμογράφο του Σχολείου (Raspberry Shake 4D). Προσδιόρισαν το επίκεντρο του σεισμού περίπου 23 χλμ. βοριοανατολικά των Αρσακείων Σχολείων στο Πλατάνι, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Σημειώνουμε ότι, ο σεισμογράφος έχει καταχωριστεί στο παγκόσμιο δίκτυο σεισμογράφων RaspberryShake, και είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο σχολείων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος H2020-TURNkey, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Διευθυντή Ερευνών Δρ. Νικόλαο Μελή, Σεισμολόγο στο Γεωδυναμικό.

Οι μαθητές, κατάρτισαν πίνακα με τα στοιχεία των σεισμών που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες από τον σεισμογράφο του Σχολείου και επανέλαβαν την παραπάνω άσκηση για τους μεγαλύτερους σεισμούς (Μέγεθος > 4 Richter).

Στον Πίνακα, παρουσιάζονται τα στοιχεία των μεγαλύτερων σεισμών – μέχρι ώρας – και η εκτίμηση της απόστασης από τα Αρσάκεια Σχολεία όπως αυτή υπολογίστηκε από τους μαθητές.

Στις εικόνες 1 και 2, παρουσιάζεται η διαδικασία υπολογισμού της απόστασης του επικέντρου από τα Αρσάκεια Σχολεία, με χρήση της διαφοράς των χρόνων άφιξης των σεισμικών κυμάτων (P και S) στον σεισμολογικό σταθμό του Σχολείου.

Στην εικόνα 3, παρουσιάζεται η εντυπωσιακή σεισμικότητα των τελευταίων ωρών, όπως καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από τον σεισμογράφο των Αρσακείων Σχολείων Πατρών (https://accelnet.gein.noa.gr/palert_qplot/ARSK_EHZ.html).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα