Αρνητική πρωτιά στην ανεργία νέων η Ελλάδα

24.03.2023 / 7:20
ανεργία-νέων

Για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή στο ποσοστό ανεργίας νέων το 2022 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Άνεργοι θεωρούνται όσοι πληρούν και τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Είναι χωρίς εργασία την εβδομάδα αναφοράς.

2. Είναι διαθέσιμοι για έναρξη εργασίας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων

3. Αναζητούν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ή έχουν ήδη βρει δουλειά για να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Μακροχρόνια άνεργοι είναι όσοι πληρούν τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις και επιπλέον είναι άνεργοι για 12 ή περισσότερους μήνες.

Στο 31,4% η ανεργία νέων στην Ελλάδα το 2022

Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό (31.4%) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν για το ποσοστό ανεργίας νέων ηλικίας 15-24 ετών. Η Ισπανία ακολουθεί πολύ κοντά με 29.8% και τρίτη έρχεται η Ιταλία με 23,7%.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό (5.9%). Η Τσεχία, η Ολλανδία, η Μάλτα και για πρώτη χρονιά και η Αυστρία διατηρούν χαμηλά ποσοστά κάτω του 10%.

Από τις χώρες που εξετάστηκαν, μπορούμε να τις ομαδοποιήσουμε σε 4 ομάδες, σύμφωνα με το ποσοστό ανεργίας νέων το 2022.

1. Τις κορυφαίες δυο με ποσοστά κοντά στο 30% (Ελλάδα και Ισπανία).

2. Τις χώρες με σχετικά μεσαία επίπεδα ανεργίας, μεταξύ 14% και 24%.

3. Τις χώρες με σχετικά χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 10% και 12%.

4. Τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά κάτω του 10%.

Κορυφαία η Ελλάδα και στους μακροχρόνια άνεργους

Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό (7,7%) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν και για το ποσοστό μακροχρόνια ανέργων. Ακολουθεί ξανά η Ισπανία με 5% και η Ιταλία με 4,6%.

Στην αντίπερα όχθη η Πολωνία προστίθεται στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, με τη Δανία να καταγράφει το ελάχιστο (0,5%). Αμέσως μετά βρίσκεται η Τσεχία με 0,6%, ενώ η Γερμανία κατέχει την έκτη θέση από το τέλος με 1% ποσοστό μακροχρόνια ανέργων.

Εδώ παρατηρούμε ότι η Ελλάδα ηγείται των υπόλοιπων χωρών με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Σλοβακία είναι οι μόνες με ποσοστό άνω του 4%, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες κινούνται κάτω του 3%.

Συνολικά, η Ελλάδα παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά τόσο στην ανεργία νέων όσο και στη μακροχρόνια ανεργία, καθιστώντας τη χώρα πρωτοπόρο σε αυτά τα δύο στατιστικά. Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, και η Τσεχία παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά τόσο στην ανεργία νέων όσο και στη μακροχρόνια ανεργία. Ωστόσο, να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα εμφανίζει φθίνουσα τάση τα τελευταία έτη και στα δύο εν λόγω στατιστικά στοιχεία. Μάλιστα, το 2022 η ανεργία νέων ήταν 4,1% μικρότερη σε σχέση με το 2021, η μεγαλύτερη μείωση που κατέγραψε τα τελευταία 8 χρόνια. Όσον αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, η χώρα μας έχει μειώσει περισσότερο από το μισό το ποσοστό από το 2014 (17,5%) και κάθε χρόνο μειώνεται κατα μέσο όρο 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Pricefox στέκεται δίπλα στον καταναλωτή και προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρήματα συγκρίνοντας και αγοράζοντας ασφάλεια

αυτοκινήτου.Συγκρίνοντας και βρίσκοντας τις πιο φθηνές τιμές ασφάλεια αυτοκινήτου, οι καταναλωτές εξοικονομούν έως και 40% ετησίως.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα