Αρ. Τζουβελάκης για lockdown: Να ανοίξουν σταδιακά οι αγορές και να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

12.03.2021 / 19:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ντα 7

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί έχουν ξεκινήσει να εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη λύση του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αργύρη Τζουβελάκη που αναφέρει:

«Είναι υποκριτικό να πιστεύουμε ότι ένα ακόμα λοκνταουν ή η παράταση του ήδη υπάρχοντος μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό μετάδοσης του ιου για τον απλούστατο λόγο ότι δεν εφαρμόζεται πλέον κανένα λοκνταουν. Πορείες διαδηλώσεις συγχρωτισμοί, μια κοινωνία κουρασμένη, μια κοινωνία που βράζει, που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της απέναντι στο κράτος , τους επιστήμονες, τους ιατρούς.

Αν και υπέρμαχος των πρώτων λοκνταουνς ανέκαθεν πίστευα ότι ένα λοκνταουν δεν θεραπεύει τον κορωνοιό απλά σου αγοράζει χρόνο, χρόνο να προετοιμαστείς , να ξεκουραστείς, να επιμερίσεις το υγειονομικό φορτίο. Τα λοκνταουνς δεν λειτουργούν έκτος και αν κατά τη διάρκεια αυτών δώσεις λύση στα προβλήματα που οδηγούν στη μετάδοση του ιου…

Το πρώτο λοκνταουν ήταν επιβεβλημένο γιατί είχαμε μπροστά μας το άγνωστο και ήμαστε παντελώς απροετοίμαστοι. Τώρα διαθέτουμε τα εμβόλια, το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά (αν και χρειάζεται περαιτερω ενίσχυση), γνωρίζουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ίου, τους τρόπους μετάδοσης του ίου (να θυμίσω εδώ ότι στο πρώτο κύμα ψεκάζαμε και τα ψώνια του σουπερμαρκετ ενώ άλλοι έπιναν καθαρό οινόπνευμα) και ότι η σωστή χρήση μάσκας αναστέλλει σημαντικά τους περισσότερους από αυτούς.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η βέλτιστη λύση που θα ικανοποιήσει τόσο την υγειονομική όσο και την οικονομική και την κοινωνική κρίση που τείνουν να συνδράμουν εξίσου σημαντικά με την υγειονομική, στην ανθρωπιστική κρίση, είναι να ανοίξουν σταδιακά οι αγορές, να επιταχυνθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί και να εφαρμοστούν τα μέτρα ατομικής προστασίας επαφιόμενοι στην ατομική και συλλογική ευθύνη και όχι στην κρατική επιβολή (altruism works better than compulsion)…

Και από ψυχολογικής πλευράς, ο Έλληνας είναι λαός αντιδραστικός- επέβαλλε του μια συμπεριφορά και ακόμα και αν συμφωνεί θα πράξει το αντίθετο- έτσι είδαμε ότι άνθρωποι που ούτως ή άλλως δεν έβγαιναν από το σπίτι για οικονομικούς ή άλλους συμπεριφορικους λόγους, ξαφνικά διακατέχονταν από μια ακαταμάχητη επιθυμία να βγουν και να συγχρωτιστούν για άσκοπους λόγους.

Έχουμε σύμμαχο τα εμβόλια, την φυσική ανοσία που είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο νομίζουμε, τον καιρό που θα επιτρέψει την κατανομή του φορτίου σε εξωτερικούς χώρους πλέον όπως ακριβώς έπραξε η Νορβηγία, με την μόνη διαφορά ότι οι φίλοι μας οι Σκανδιναβοί διακατέχονται από υψηλό αίσθημα εμπιστοσύνης και σεβασμού προς το κράτος.

Ήδη ο CDC επιτρέπει τον συγχρωτισμό εμβολιασθέντων ατόμων (Fully vaccinated people can: Visit with other fully vaccinated people indoors without wearing masks or physical distancing. Visit with unvaccinated people from a single household who are at low risk for severe COVID-19 disease indoors without wearing masks or physical distancing)

Μεγαλη μελετη στο Lancet έδειξε τα εξης: Increased mortality per million was significantly associated with higher obesity prevalence and per capita gross domestic product…. Rapid border closures, full lockdowns, and wide-spread testing were not associated with COVID-19 mortality per million people’…  

Η αλήθεια βέβαια είναι κάπου στη μέση και όχι στα άκρα…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε άλλο, δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε άλλο….».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα