Απομένουν οι τελευταίες “πινελιές”: Τι ετοιμάζει ο Δήμος για το κέντρο και τις γειτονιές – Θα “μυρίσει” Χριστούγεννα

28.11.2021 / 22:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
XORIO1

Σημείο αναφοράς και φέτος η Χριστουγεννιάτικο φάτνη και το χωριό στην πλατεία Γεωργίου, εν αναμονή του φωτεινού διακόσμου που θα ανάψει, παραμονή του Αγ. Ανδρέα

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα πλησιάζει και ήδη στον δήμο βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών για να φορέσει και πάλι η πόλη με τα γιορτινά της, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο πιο χαρούμενο από αυτόν της σκληρής καθημερινότητας.

Ένα γιορτινό χρώμα που όλοι μας έχουμε ανάγκη στις δύσκολες εποχές που ζούμε, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω με την πανδημία και τον κορωνοϊό. Κέντρο βάρους του εορταστικού διακόσμου που θα στηθεί στην Πάτρα θα είναι και αυτή τη χρονιά το Χριστουγεννιάτικο χωριό της πλατείας Γεωργίου.

Η αγαπημένη σε όλους τους πατρινούς Χριστουγεννιάτικη φάτνη, με τις υπέροχες φιγούρες και την τόσο ρεαλιστική απεικόνιση της Θείας Γέννησης, θα είναι το σημείο αναφοράς του Χριστουγεννιάτικου χωριού.

Ήδη το Καρναβαλικό Συνεργείο έχει προχωρήσει στην επιδιόρθωση κάποιων φθορών που έχουν σημειωθεί στην φάτνη από βανδαλισμούς των προηγούμενων ετών και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη.

Στην καρδιά της πόλης

Πέρα από την φάτνη, το χωριό θα συνθέτουν τα ξύλινα σπιτάκια, οι χριστουγεννιάτικες φιγούρες με τους καλικαντζάρους, με τον Αϊ Βασίλη και όλες οι υπόλοιπες κατασκευές που έχουν δημιουργηθεί τα περασμένα έτη από τους τεχνίτες  του συνεργείου.

Επίσης μέρος του Χριστουγεννιάτικου χωριού θα στολιστεί με αλεξανδρινά λουλούδια και έλατα, ενώ είναι πιθανό χωρίς ακόμα αυτό να έχει διευκρινιστεί να υπάρχει και ένα μεγάλο ψηλό δέντρο στολισμένο.

Όμως θα υπάρξουν και εκπλήξεις στο στήσιμο του Χριστουγεννιάτικου χωριού τις οποίες η αρχιτεκτονική υπηρεσία που έχει αναλάβει το όλο θέμα της μελέτης για τον σχεδιασμό, δεν θέλει να αποκαλύψει από τώρα για να μην χαλάσει την μαγεία του κλίματος.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο χωριό θα έχει στηθεί και θα είναι έτοιμοι να αγκαλιάσει τους μικρούς του φίλους και τους επισκέπτες του.

Τα εγκαίνια θα γίνουν όπως κάθε χρόνο με μία ξεχωριστή εκδήλωση με μουσική και τη δημοτική μπάντα και δράσεις για παιδιά, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Στολισμός σε πλατείες και συνοικίες

Εκτός όμως του Χριστουγεννιάτικου χωριού, βάρος, στον στολισμό και στον διάκοσμο θα δοθεί σε τέσσερις ακόμα πλατείες του ιστορικού κέντρο της Πάτρας. Στην πλατεία Όλγας όπου φέτος επιστρέφει στον όλο σχεδιασμό, στην πλατεία Τριών Συμμάχων που και αυτή θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς στο πνεύμα των γιορτών, αλλά και στα Υψηλά Αλώνια.  

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και για τον στολισμό στις σκάλες της Αγίου Νικολάου όπου την περασμένη χρονιά άρεσε σε αρκετούς πατρινούς και είχε κλέψει τις εντυπώσεις.  Όμως φέτος θα υπάρξουν και κάποιες αλλαγές που οι αρμόδιοι θα τις αφήσουν για το τέλος, θέλοντας να βάλουν το κερασάκι στην τούρτα στον όλο σχεδιασμό.

Πέρα από τις πλατείες του κέντρου της Πάτρας χρώμα και λάμψη  θα πάρουν και άλλες πλατείες σε συνοικίες της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου θα μπουν και σε αυτές εορταστικά στοιχεία. Πλατείες όπως στα Προσφυγικά, στα Ζαρουχλείκα, στην Οβρυά, αλλά και στο Ρίο.

Ο φωτεινός διάκοσμος στους δρόμους

Σε ότι αφορά τον φωτεινό διάκοσμο της Πάτρας στους δρόμους και στις πλατείες, ήδη τα συνεργεία της υπηρεσίας του ηλεκτροφωτισμού του δήμου, έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση των χριστουγεννιάτικων φώτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι εργασίες αυτές θα συνεχιστούν και έξω από το κέντρο σε συνοικίες της Πάτρας και ο στόχος του δήμου είναι να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερα φώτα σε κάθε περιοχή της πόλης.

Από την Ροδινή και τον Ψαθόπυργο, έως στα Τσουκαλέικα και στα Καμίνια και από το Σούλι έως στην Παραλία.

Γιορτινό φως στο ιστορικό κέντρο

Το βάρος και σε αυτό το κομμάτι θα πέσει στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, αλλά είναι σίγουρο ότι κάθε περιοχή θα έχει γιορτινό φως που θα θυμίζει στους κατοίκους το ξεχωριστό των ημερών.

Τα άναμμα του εορταστικού διακόσμου θα πραγματοποιηθεί ως είθισται τα τελευταία χρόνια, παραμονή της εορτής του Πολιούχου της πόλης, συνδυάζοντας έτσι το ξεχωριστό της ημέρας για την Πάτρα και σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για τον ερχομό των Χριστουγέννων και της εορταστικής περιόδου.

Η επίσημη όμως εκδήλωση για το άναμμα των φώτων θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στη πλατεία Τριών Συμμάχων με τη συνοδεία της μπάντας του δήμου και χορωδιών της πόλης. 

Το κλίμα στην αγορά

Το γιορτινό φως το περιμένουν πως και πως και τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας, ξέροντας ότι θα βοηθήσει στην αλλαγή του κλίματος στην αγορά  και κυρίως στην αλλαγή της ψυχολογίας του κόσμου.

Τα φώτα που θα τοποθετηθούν στο ιστορικό κέντρο θα  έχουν διαφορετικές αποχρώσεις, ποικίλα σχήματα και θα δένουν αρμονικά μεταξύ τους για ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Μπλε άγγελοι, πράσινα έλατα, ασημένια και χρυσά αστεράκια και πολλά ακόμα. Ξεχωριστός και εντυπωσιακός φωτισμός αναμένεται να έχουν και αυτή τη χρονιά οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, όπως και ο μώλος.

ΚΑΠ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα