Αποκαλυπτική έρευνα στον “Νεολόγο”: Σε έξαρση τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα – Το 37% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό τους τελευταίους 6 μήνες

21.05.2022 / 12:17
SEX 3

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την εξάπλωση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στην Ελλάδα και στην περιοχή μας, αφού τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες κάτι που επηρεάζει σημαντικά πέρα από την παθολογία και την γονιμότητα των νέων ανθρώπων. Ο «Ν» μίλησε με ειδικούς και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε.

Σοφία Γεωργίου: «Οι νέοι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό»

Στο «Ν» μίλησε η Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας Σοφία Γεωργίου η οποία μας επιβεβαιώνει πως τα τελευταία χρόνια είναι σε έξαρση τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν) στην χώρα μας αλλά και τοπικά αφού περισσότεροι πολίτες συρρέουν στο Νοσοκομείο για να ζητήσουν θεραπεία.

Στην περίοδο της πανδημίας, όπως μας επισημαίνει η κ. Γεωργίου πέρα από τον πρώτο χρόνο (2020-2021) όπου κανένας πολίτες δεν αισθανόταν ασφαλής να επισκεφτεί κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, και άρα δεν υπάρχουν δεδομένα για αυτή την περίοδο, από το 2021 και μέχρι και σήμερα τα δεδομένα δείχνουν αύξηση και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εμφάνιση της σύφιλης.

Η σύφιλη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλλει άνδρες και γυναίκες και προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum ή ωχρά σπειροχαίτη. Η βασική οδός μετάδοσης είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής. Επίσης ανησυχητικό στοιχείο είναι πως μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό, που έχει ως αποτέλεσμα τη συγγενή σύφιλη. Άλλες ανθρώπινες νόσοι που προκαλούνται από την συγγενική ωχρά σπειροχαίτη περιλαμβάνουν το τροπικό θήλωμα, την πίντα και την ενδημική σύφιλη.

Σύμφωνα με την Καθηγήτριας Αφροδισιολογίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια μοναδική θεραπεία για την νόσο αποτελεί το πρώτο φάρμακο που δημιουργήθηκε, η πρώτη αντιβίωση, η πενικιλίνη η οποία φέρνει και τα μεγαλύτερα αποτελέσματα ίασης εφόσον όμως το πρόβλημα αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Αν η σύφιλη περάσει στο 2ο στάδιο τότε είναι μεταδοτική και αρκετά σοβαρή ενώ αν προσβάλει το νευρικό σύστημα, μετατρέπεται στην μορφή που ονομάζεται βλεννόρροια  και τότε η θεραπεία είναι πιο δραστική και εναλλακτική.

Σε ότι αφορά τα ΣΜΝ όπως ξεκαθαρίζει η κ. Γεωργίου, αποκλειστικός τρόπος προφύλαξης αποτελεί η αδιάλειπτη χρήση προφυλακτικού, με τα στοιχεία όμως των τελευταίων ετών να δείχνουν πως οι νέοι δεν το χρησιμοποιούν πλέον όσο παλιότερα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Παρομοίως νοσήματα όπως τα κονδυλώματα συνεχίζουν να εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους όλων των φύλων αφού αποτελούν την πιο συχνή μορφή ΣΜΝ στην κοινότητα καθώς οι πολίτες δεν μπορούν πάντα να προστατευτούν από το προφυλακτικό αν η εστία βρίσκεται στον πρωκτό ή στο εφηβαίο και για αυτό μεταδίδονται πολύ εύκολα. Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα στις γυναίκες υπάρχει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, που τις προστατεύει βασικά από την εμφάνιση του καρκίνου της τραχήλου ο οποίος προκαλείται από τα κονδυλώματα και λιγότερο από την εμφάνιση του θηλωμάτων εν γένει.

Ρωτήσαμε την κ. Γεωργίου γιατί παρατηρείται αμέλεια χρήσης του προφυλακτικού, με την ίδια να μας απαντά: «Όλοι οι άνθρωποι λένε ότι πάντα χρησιμοποιούν προφυλακτικό αλλά στην πράξη αυτό δεν φαίνεται. Πιθανόν και να χρησιμοποιούν αλλά όχι πάντα και όχι με τον σωστό τρόπο». Σε κάθε περίπτωση η Καθηγήτριας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας υπογραμμίζει πως όλα τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα πέρα από την νοσηρότητα και την θνησιμότητα που έχουν σε κάποιες περιπτώσεις, το πιο σύνηθες είναι η πρόκληση προβλημάτων στην γονιμότητα κυρίως στις γυναίκες κάτι που ουσιαστικά οδηγεί και σε λιγότερες γεννήσεις και αφορά και την Πάτρα και ολόκληρη την χώρα.

Αποκαλυπτική έρευνα στον "Νεολόγο": Σε έξαρση τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα - Το 37% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό τους τελευταίους 6 μήνες 4

Παναγιώτης Καρτσακλής: «Από 15- 24 ετών τα περισσότερα θύματα των Σ.Μ.Ν.»

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μιλήσαμε και με τον Ουρολόγο – Ανδρολόγο και Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σεξουαλικής Ιατρικής Παναγιώτη Καρτσακλή.

Σύμφωνα με τον κ. Καρτσακλή περισσότερα από τριάντα (30) διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα μεταδίδονται σεξουαλικώς. Οκτώ από αυτά ενέχονται για των μεγαλύτερο αριθμό λοιμώξεων. Τα χλαμύδια, η γονόρροια, η σύφιλη και οι τριχομονάδες είναι ιάσιμα, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα,  η ηπατίτιδα Β, ο έρπης, ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και o ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), είναι ιογενείς λοιμώξεις όπου τα συμπτώματα και η βαρύτητα τους υφίονται ή μεταβάλλονται ανάλογα με την θεραπεία.

Ακόμη πιο σοβαρό σύμφωνα με τον κ. Καρτακλή είναι το γεγονός ότι αρκετές από αυτές τις λοιμώξεις δεν εμφανίζουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα το άτομο να μένει αδιάγνωστο και κατά συνέπεια να μην λαμβάνει κάποια θεραπεία. Οι διαταραχές που προκαλούν οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε στάδιο της γονιμοποιητικής διαδικασίας του ατόμου ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι τα νοσήματα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τις παραμέτρους του σπέρματος λόγω των λοιμώξεων στον όρχι, τις επιδιδυμίδες και την ουρήθρα.

Ερωτηθείς ο κ. Καρτσακλής γιατί παρότι στην εποχή του διαδικτύου, και της εύκολης πρόσβασης στη γνώση, οι νέοι δεν γνωρίζουν τις συνέπειες των Σ.Μ.Ν. ο ίδιος μας επισημαίνει «πως η πληροφορία δεν αξιολογείται σωστά από τους νέους καθώς η πρόοδος της επιστήμης με τις νέες θεραπείες για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), τα εμβόλια για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κάνουν τους νέους να πιστεύουν ότι οι ασθένειες αυτές δεν είναι τόσο σοβαρές και άρα η χρήση του προφυλακτικού δεν είναι αναγκαία».

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Καρτσακλή: «Το διαδίκτυο με την εύκολη πρόσβαση στο πορνό μεταφέρει στους νέους λάθος πρότυπα. Ο άνθρωπος σαν ον μιμητικό προσπαθεί να αντιγράψει πρακτικές, όπως την μη χρήση προφυλακτικού, πιστεύοντας ότι αυτό οδηγεί στην μεγίστη ευχαρίστηση, αλλά στην ουσία αυτό οδηγεί στο μη ασφαλές σεξ. Επίσης κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες επηρεάζουν την μη χρήση προφυλακτικού. Αρκετοί νέοι συνδυάζουν την χρήση προφυλακτικού με την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο σύντροφο τους. Άλλοι δε πιστεύουν ότι η χρήση του μπορεί να υπονοεί σεξουαλική εμπειρία που για τους νέους άνδρες προσμετράτε θετικά όχι όμως και από τα νέα κορίτσια».

Ο κ. Καρτσακλής τέλος επισημαίνει και τις αρνητικές επιπτώσεις των σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων στην γονιμότητα του άνδρα. Βέβαια υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτήματα που η επιστήμη θα έρθει να απαντήσει. Γνωρίζοντας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία είναι ύψιστης σημασίας η γρήγορη διάγνωση των νοσημάτων αυτών και η αποφυγή της διασποράς τους. Η έγκυρη δε διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων στα συστήματα υγείας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων καταγράφονται παγκοσμίως σε νέα άτομα, ηλικίας 15 έως 24 ετών, άρα η σωστή ενημέρωση, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η ευρεία χρήση προφυλακτικού μπορεί να αποτρέψουν την διασπορά των νοσημάτων αυτών.

Αποκαλυπτική έρευνα στον "Νεολόγο": Σε έξαρση τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα - Το 37% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό τους τελευταίους 6 μήνες 5

Θάνος Ασκητής: «Το προφυλακτικό δεν στερεί κάτι από την απόλαυση»

Στον «Ν» μίλησε και ο Διδάκτορας Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (E.U.C) στον τομέα Κοινωνικής Ψυχιατρικής,  Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας από το 1994 έως και σήμερα, ασκώντας ενεργά την κλινική Ψυχιατρική Θάνος Ασκητής ο οποίος μέσω μιας έρευνας αποδίδει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η χρήση προφυλακτικού δεν ευθύνεται για καμία σεξουαλική δυσλειτουργία ενώ η μη χρήση του αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Τα προφυλακτικά δεν είναι υπεύθυνα για την αδυναμία της διατήρησης της στύσης, παρά τα όσα πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι σύμφωνα με τον κ. Ασκητή.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine έδειξε ότι όσοι από τους άνδρες είχαν αποτυχία στη διατήρηση της στύσης τους με το προφυλακτικό άλλο τόσο είχαν και χωρίς αυτό. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας δεν οφείλονται στη χρήση ή στον σχεδιασμό του προφυλακτικού, αλλά στη φτωχή εκπαίδευση των νεαρών ανδρών και στην απειρία τους γύρω από τη χρήση του.

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Σεξολόγος σημειώνει πως όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να επηρεαστεί η στυτική λειτουργία από το κατά πόσο τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται σωστά ή από την αρχή μέχρι το τέλος της σεξουαλικής πράξης.  Επίσης, άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που αποφεύγουν τη χρήση του είναι σύμφωνα με τον Καθηγητή είναι:
«Όταν την πρώτη φορά προσπαθήσουν να βάλουν προφυλακτικό και βλέπουν ότι παρουσιάζουν απώλεια στύσης, το συνδέουν αυτό στο μυαλό τους με το προφυλακτικό, και έτσι προτιμούν να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη, παρά να ρεζιλευτούν στα μάτια της συντρόφου τους! Δεν αφήνουν τον εαυτό τους να εξετάσει αν το έβαλαν σωστά, αν γενικότερα παρουσιάζουν αποτυχίες στο σεξ ή αν είναι απλά… αγχωμένοι! Άλλωστε, είναι πιο εύκολο για έναν άνδρα να πιστέψει πως φταίει το προφυλακτικό που εκείνος δεν μπορεί να διατηρήσει τη στύση του, παρά το ίδιο το άγχος και ο φόβος απόδοσης και αποτυχίας, που του φαίνεται ως κάτι πολύ ρευστό και χωρίς σχήμα!».

Αποκαλυπτική έρευνα στον "Νεολόγο": Σε έξαρση τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα - Το 37% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό τους τελευταίους 6 μήνες 6

Παράλληλα ο κ. Ασκητής υπογραμμίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως η σύσταση των ερευνητών στους θεραπευτές σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι να παίρνουν ένα καλό ιστορικό και να εκπαιδεύουν τους ενδιαφερόμενους για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Επίσης, όταν πρόκειται για ουρολόγους-ανδρολόγους, να παραπέμπουν τους ασθενείς για ψυχοθεραπεία σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους που είναι βέβαια εκπαιδευμένοι στα θέματα αυτά προς την αντιμετώπιση του ψυχολογικού παράγοντα, o οποίος είναι και η κύρια αιτιολογία εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στις ηλικίες αυτές.

Καταλήγοντας ο διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών  σημειώνει πως: «Το σεξ είναι επίσης στον ίδιο βαθμό ικανοποιητικό όταν είναι ασφαλές, όταν γίνεται δηλαδή με τη χρήση προφυλακτικού όσο και το σεξ χωρίς προφυλακτικό. Το προφυλακτικό δεν στερεί κάτι από την απόλαυση και δεν προκαλεί προβλήματα στους σεξουαλικούς συντρόφους, καθώς και οι δύο μπορούν να απολαμβάνουν το σεξ με προφυλακτικό στον ίδιο βαθμό, όπως θα το απολάμβαναν και αν δεν χρησιμοποιούσαν!».

ΓΙΑ ΤΟΝ «ΝΕΟΛΟΓΟ» ΠΑΤΡΑΣ

Αποκαλυπτική έρευνα του Ι.Ψ.Σ.Υ.

Το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας παράλληλα πραγματοποίησε και μια Διαδικτυακή έρευνα για την χρήση του προφυλακτικού μετά την πανδημία και τα ευρήματα είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης αφού το 37% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποίησαν ποτέ προφυλακτικό τους τελευταίους 6 μήνες.

Τι λέει ο Π.Ο.Υ.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) Παραμένουν ένα πρόβλημα της δημόσιας υγείας , τα οποία, εκτός από σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, έχουν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και υψηλό κοινωνικό- οικονομικό κόστος. Μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Kάποια από τα νοσήματα αυτά μπορεί να μεταδοθούν από την έγκυο μητέρα στο παιδί. Σήμερα, είναι γνωστά πάνω από 30 διαφορετικά νοσήματα, βακτηριακά, ιογενή ή παρασιτικά, τα οποία μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.

Όσα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα