Από Ελλάδα, Ιρλανδία! Η πατρινή νοσηλεύτρια Δήμητρα Χολή μας μιλάει για την απόφασή της να δουλέψει σε ξένη χώρα εν μέσω πανδημίας

10.06.2021 / 1:20
collage

Της Βίκυς Μαυρομάτη

Η χρονιά που πέρασε ήταν παγκοσμίως κάτω από την ομπρέλα απειλής του COVID. Αρκετοί θάνατοι και ακόμα περισσότεροι ασθενείς δημιουργούσαν μια χαοτική κατάσταση ειδικά στα νοσοκομεία. Ωστόσο, σε αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τους ήρωες «της πρώτης γραμμής». Όχι μόνο εκείνους στην Ελλάδα που τους ξέρουμε και τους εκτιμάμε, αλλα και εκείνους που δουλεύουν στο εξωτερικό, χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειές τους και που αντιμετωπίζουν αυτό τον πανικό μόνοι τους. Η Δήμητρα Χολή είναι μία από εκείνους τους ανθρώπους που ως νοσηλεύτρια στην Ιρλανδία όχι μόνο έχει αντιμετωπίσει απίστευτες καταστάσεις στη δουλειά, αλλά έχει και ένα χρόνο να αντικρύσει τους γονείς και τους φίλους της.

Πόσο διαφέρει το σύστημα υγείας στην Ιρλανδία από την Ελλάδα;

Το σύστημα υγείας μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ διαφορετικό, που δεν χωράει μέτρο σύγκρισης. Βασική διαφορά είναι πως στην Ελλάδα η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι δωρεάν προς όλους τους πολίτες. Εν αντιθέσει, στην Ιρλανδία πληρώνεις για τις ανάλογες παροχές και λαμβάνεις την αντίστοιχη φροντίδα. Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι σε αρκετά καλό επίπεδο, αν και με κάποια μειονεκτήματα. Η νοσηλεία ενός ασθενή στην Ιρλανδία είναι ποιοτικά καλύτερη σε σχέση με αυτή της Ελλάδας. Παρόλο που δεν είχα μεγάλη εμπειρία από κλινικές στη χώρα μας, εδώ (Ιρλανδία) σε αντιμετωπίζουν ως επαγγελματία πάνω στον τομέα της υγείας και θεωρούν υποχρέωση, όταν κάποιος ασθενής είναι άρρωστος, να τον περιθάλψουν.

Ενα βασικό μειονέκτημα του συστήματος υγείας της Ιρλανδίας, που δεν αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα,  είναι η καθυστέρηση ελέγχου ενός ασθενή, σε περίπτωση που το περιστατικό δεν θεωρείται επείγον. Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό θα ήταν να έχεις μια ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της Ιρλανδίας είναι η μεγαλύτερη κατάρτιση και εκπαίδευση, η παροχή περισσότερων υπηρεσιών, η καλύτερη οργάνωση και η παρουσία πολυάριθμου προσωπικού υγείας. Οι χρηματικές απολαβές είναι ένα από τα κίνητρα για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών. Αντιθέτως, στην Ελλάδα λόγω των χαμηλών μισθών (400-600€), ο νοσηλευτής δεν θα αποδώσει σημαντικά.

Πως θα περιέγραφες τη κατάσταση τώρα μέσα στα νοσοκομεία;

Η κατάσταση στο νοσοκομείο πλέον είναι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, σε σχέση με δύο μήνες πριν όπου ήταν χαοτική, όπως φαντάζομαι ήταν και στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε κάποιον ασθενή με COVID. Η εμπειρία μου από τον τελευταίο χρόνο ήταν τρομακτική. Δεν είχαμε χρόνο και χώρο στις διαμορφωμένες κλινικές για τους ασθενείς, είχαμε τρόλεϊ ακόμη και στους διαδρόμους, κάτι που δεν βλέπεις συχνά στην Ελλάδα. Όλο το εξειδικευμένο προσωπικό είχε ταλαιπωρηθεί ψυχικά και σωματικά, αλλά με την κατάλληλα εξάσκηση και εκπαίδευση καταφέραμε να εργαστούμε μεθοδικά. Παρά την δυσάρεστη κατάσταση που επικρατούσε, καταφέραμε να παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα σε βαριά ασθενείς με COVID. Στην πορεία της καριέρας μου, πρώτη φορά είδα τόσους θανάτους. Σε μια 13ωρη βάρδια, είχαμε 3 θανάτους, κάτι που δεν έχεις γίνει στο παρελθόν. Ευελπιστώ πως δεν θα βρεθούμε σε παρόμοια περίσταση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Για ποιο λόγο αποφάσισες αρχικά να δουλέψεις στο εξωτερικό;

 Στη Ιρλανδία η δουλειά μου είναι αναγνωρισμένη και τιμητική, κάτι που δεν ένιωθα στην Ελλάδα. Η σημαντικότητα του επαγγέλματος μου μού δίνει την ώθηση για επαγγελματική εξέλιξη. Έφυγα στο εξωτερικό στα 25 για βιοποριστικούς λόγους. Η απόφαση του να φύγω ήταν δύσκολη. Οι χαμηλοί μισθοί, όμως, που επικρατούν στην Ελλάδα με έβαλαν στην διαδικασία να ψάχνω μια καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό. Επέλεξα την Ιρλανδία σαν χώρα λόγω των ομιλουμένης γλώσσας όπου είναι τα αγγλικά. Δεν γνώριζα την νοοτροπία του εξωτερικού και της Ιρλανδίας, όμως πήρα το δίσκο αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το νόημα είναι να ζει κάποιος με αξιοπρέπεια και η Ιρλανδία δεν με απογοήτευσε. Ακόμη και σήμερα θεωρώ πως ήταν η καλύτερη επιλογή που έκανα ως τώρα.

Ως νοσηλεύτρια, ποιο περιστατικό κορωνοϊού θα μπορούσες να πεις πως έμεινε χαραγμένο στη μνήμη σου;

Πολλά περιστατικά που είχαμε ήταν πρωτόγνωρα, εφόσον δουλεύαμε με δοκιμές και δεν υπήρχαν κανόνες για την αντιμετώπιση του COVID. Πλέον έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως για ενδεχόμενο νέο κύμα. Ένα περιστατικό που έχει χαραχθεί στη μνήμη μου είναι μιας νεαρής εγκύου, η οποία για θρησκευτικούς λόγους δεν επιθυμούσε να υποβληθεί σε καισαρική επέμβαση και ήταν βαριά άρρωστη. Ακόμη και η πρόσβαση στο δωμάτιο της ήταν δύσκολη για τους ίδιους λόγους. Έβγαζε τη μάσκα οξυγόνου ώστε να προσευχηθεί και σταδιακά αρρώσταινε. Σεβόμενοι τη θρησκεία και τα θέλω της, κάναμε το καλύτερο δυνατό. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Ύστερα από αυτή την εμπειρία κατάλαβα πως η προσβολή του ιού δεν έχει ηλικία.

Ελλάδα ή Ιρλανδία;

Κάθε χώρα έχει τα υπέρ και τα κατά της. Η Ιρλανδία μου ταίριαζε περισσότερο, αν και λατρεύω την Ελλάδα, την οποία επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι λόγω της οικογένειας μου. Η Ιρλανδία, λοιπόν, μου προσφέρει ψυχική ηρεμία, σιγουριά καλύτερη ποιότητα ζωής και επαγγελματική αποκατάσταση με υψηλότερο μισθό. Ο λαός είναι απίστευτα φιλόξενος και υποστηρικτικός, το άγχος είναι λιγότερο, οι δημόσιες υπηρεσίες και η γραφειοκρατία της χώρας είναι σε καλύτερα επίπεδα, καθώς και οι επαγγελματικές συνεργασίες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα