Ανυπότακτη Πολιτεία: Συμμετέχουμε στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα

13.11.2020 / 13:23
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
703157

H ανακοίνωση της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ αναφέρει:

Η 17η Νοέμβρη του 1973 ήταν μια στιγμή που άλλαξε καθοριστικά το μέλλον της χώρας, για τη σημερινή ελευθερία μας, την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία της έκφρασης και της πολιτικής άποψης. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές συντέλεσε καταλυτικά στην πτώση της χούντας, που ήδη είχε τραυματίσει οικονομικά, ιδεολογικά, κοινωνικά και πολιτικά τη χώρα. Η σημασία της εξέγερσης είναι να θυμόμαστε και να επικαιροποιούμε τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου και του Παραρτήματος στην Πάτρα, μέσω των σημερινών αγώνων.

«Ψωμί – παιδεία – ελευθερία»

Το κεντρικό αίτημα του πολυτεχνείου είναι επίκαιρο στην εποχή της πανδημίας του covid-19. Ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με κυβερνητικές ολιγωρίες που έχουν οδηγήσει στο δεύτερο lockdown το οποίο μπορούσαν και έπρεπε να έχουν αποφύγει και ο ίδιος καλείται να πληρώσει το τίμημα: υγειονομική κρίση, ανεργία, εργασιακή αβεβαιότητα, ανασφάλεια και σκληρότερες συνθήκες εργασίας, επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, γενικότερη οικονομική ύφεση. Παράλληλα, επίκαιρο είναι το συγκεκριμένο σύνθημα όσο ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με κυβερνήσεις που αμφισβητούν κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό, η υγεία και η παιδεία, επιθυμώντας να τα ιδιωτικοποιήσουν. Η κυβέρνηση, ενώ δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για την προστασία από την εξάπλωση του ιού, έχοντας εγκληματικές ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας και για την αδυναμία προστασίας της υγείας του λαού, προωθεί την πιο αντιδραστική πολιτική σε όλους τους τομείς. Επιχειρεί μέσω του πτωχευτικού νόμου να διευρύνει τους πλειστηριασμούς, με τη διαφορά ότι ο νέος νόμος δεν αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας. Το ακατάσχετο του μισθού και σύνταξης καταργείται και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο αφού οι τράπεζες θα έχουν πλήρη έλεγχο σε όλα τα επίπεδα. Με τον νέο νόμο για τα εργασιακά, επιχειρεί να ισοπεδώσει το ωράριο, την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Παράλληλα για την παιδεία, οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης την οδήγησαν στην αντικατάσταση της ζωντανής εκπαίδευσης από την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Αρνήθηκε μέτρα μείωσης μαθητών ανά τμήμα, πρόσληψης εκπαιδευτικών και ανοίγματος αιθουσών. Σε ότι αφορά τις δημοκρατικές ελευθερίες, αμφισβητούνται συνεχώς από νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τη δημιουργική έκφραση και τη συλλογική διεκδίκηση. Οι τελευταίες κατασταλτικές επιλογές της ΝΔ απέναντι στο μαζικό λαϊκό – μαθητικό – φοιτητικό – εργατικό – αντιφασιστικό κίνημα είναι ενδεικτικές: από την απαγόρευση των διαδηλώσεων, στην καταστολή της μεγαλειώδους αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο, στην επίθεση σε μαθητικές διαμαρτυρίες και φοιτητικές κινητοποιήσεις, κ.α. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Να μη γίνει η πανδημία αφορμή για να προχωρήσουν αυταρχικές τομές σε εργασία, παιδεία, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες.

«ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ»

Το αντιιμπεριαλιστικό σύνθημα ήταν γραμμένο σε κεντρική θέση στο Πολυτεχνείο δείχνοντας την αντίθεση του κινήματος στην επεμβατικότητα των ξένων δυνάμεων και τη σχέση που είχε η χούντα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Σήμερα η ίδια πολιτική, συνεχίζεται καθώς τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια που σπέρνουν το θάνατο στη γειτονιά μας είναι υπεύθυνα για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα μας για την εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπών, ενώ ταυτόχρονα ευνοούν τον τούρκικο επεκτατισμό. Απαιτούμε να απεμπλακούμε οριστικά από το ΝΑΤΟ και να αποχωρήσουν οι βάσεις από τη χώρα μας.

Το πολυτεχνείο σήμερα

Όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος αυτές τις μέρες τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Μας εμπνέει και μας οδηγεί η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα, ενός ανθρώπου που έδειξε ότι οι αγώνες του λαού και της νεολαίας σήμερα μπορούν να είναι νικηφόροι. Είναι χρέος μας να διαδηλώσουμε απέναντι στην κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από τον ιό. Η Ανυπότακτη Πολιτεία θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης στο Παράρτημα, στο οποίο θα καταθέσει στεφάνι την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 11.00. Συμμετέχουμε στην επέτειο της 17η Νοέμβρη λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας. Δε δεχόμαστε καμία απαγόρευση των λαϊκών διεκδικήσεων από μια κυβέρνηση που στέκεται απέναντι στο λαό, που είναι υπεύθυνη για τα δεινά του. Ούτε να το σκεφτούν να ενεργοποιήσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και να χτυπήσουν το λαϊκό παράγοντα. Καλούμε τους φίλους μας και το λαό της Πάτρας σε μια πορεία για την εκκίνηση νέων αγώνων, ελπίδας και διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, στις 17.00, από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα