«Ανοίξτε μας…»- Η αγορά της Πάτρας ζητάει ένα μερικό τοπικό lockout για να μπορέσει να επιβιώσει

09.01.2021 / 11:53
ÊëåéóôÜ åìðïñéêÜ êáé åðé÷åéñÞóåéò óôçí ÁèÞíá ôçí ÔåôÜñôç 18 Ìáñôßïõ 2020. ÊïéíÞ ÕðïõñãéêÞ Áðüöáóç ðñïâëÝðåé ôï êëåßóéìï ôùí êáôáóôçìÜôùí Ëéáíéêïý Åìðïñßïõ, ùò ìÝóï ãéá ôçí áðïöõãÞ åîÜðëùóçò ôïõ êïñïíïúïý.
(EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Σε απόγνωση βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας, αλλά και γενικότερα η αγορά της πόλης με την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην τακτική του ακορντεόν, ανακοινώνοντας κάθε εβδομάδα καινούργια περιοριστικά μέτρα και κάνοντας σε άρση σε άλλα, ανάλογα με την υγειονομική πορεία της χώρας.

Η Πάτρα όμως και η αγορά της δεν αντέχει άλλο την κατάσταση αυτή. Τα εμπορικά μαγαζιά, έχοντας περάσει μία εορταστική περίοδο χωρίς ουσιαστικά να είναι ανοικτά, χάνοντας το 90% του τζίρου που έκαναν άλλες χρονιές σε αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, αν μείνουν κλειστά κι στις εκπτώσεις, ένα μεγάλο μέρος από αυτά, τότε δεν θα έχουν αύριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένα ποσοστό της τάξεως του 40% των καταστημάτων θα προχωρήσει σε οριστικό λουκέτο, κάτι που θα φανεί από την επόμενη μέρα όταν θα ανοίξει η αγορά αφού για αυτό το διάστημα το ενοίκιο το πληρώνει το κράτος. Όμως ακόμα και αυτό το μέτρο μπροστά στη ζημιά που έχει γίνει, δεν είναι αρκετό.

Με ακόμα μεγαλύτερη αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην εστίαση. Τα μαγαζιά τους είναι κλειστά εδώ και δύο μήνες πλέον, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, η ανοσία αργεί και το ξεπέρασμα της πανδημίας και κανείς δεν τους λέει πότε θα ανοίξουν.

Το σίγουρο είναι ότι ο χειμώνας μάλλον χάνεται για την εστίαση αφού αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των ειδικών για το τρίτο κύμα, ο κλάδος αυτός θα ανοίξει τελευταίος. Αβέβαια όμως είναι τα πράγματα και για μία σειρά καταστημάτων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε διάφορους κλάδους.

Τα κομμωτήρια και τα κουρεία είναι κλειστά, έχοντας φτάσει στο χείλος του γκρεμού, ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τα γυμναστήρια που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν υποστεί μία ανεπανόρθωτη ζημιά που θα οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά στο οριστικό κλείσιμο.

Τι ζητάει η αγορά της Πάτρας; Από τη στιγμή που η πορεία της περιοχής είναι σε ένα καλό επίπεδο και εφόσον όλα τα στοιχεία δείχνουν μία ύφεση, να δώσει η πολιτεία το πράσινο φως για το άνοιγμα μερικών κλάδων, πάντα με μέτρα και περιοριστικούς όρους.

Ένα μερικό τοπικό lockout δηλαδή που θα βοηθήσει εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα