Ανδρέας Κατσανιώτης: “Να αυξηθεί ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης”

16.02.2021 / 12:07
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
katsaniotis

Με αφορμή τις καταγγελίες για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, κατατέθηκε, χθες, (15/2), κοινοβουλευτική ερώτηση, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα «Ανάγκη αλλαγής νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης», την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Ανδρέας Κατσανιώτης βουλευτής Αχαΐας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Πλεύρης βουλευτής Α΄ Αθηνών,  Δημήτρης Μαρκόπουλος βουλευτής Β΄ Πειραιώς, Ανδρέας Νικολακόπουλος βουλευτής Ηλείας, Χριστόφορος Μπουτσικάκης βουλευτής Α΄ Πειραιώς  με πρωτοβουλία της βουλευτού Α΄ Αθηνών, Όλγας Κεφαλογιάννη.


Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θέτουν στον αρμόδιο Υπουργό το καίριο ζήτημα της ανάγκης επιμήκυνσης του χρονικού ορίου παραγραφής όλων των αδικημάτων της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Προτείνουν, επίσης, να εξεταστεί η ανάγκη επιμήκυνσης της παραγραφής όλων των κακουργηματικών πράξεων του φάσματος αυτού, κατά ανηλίκων και ενηλίκων, στην εικοσαετία.

Επισημαίνουν ότι, από τα περιστατικά που δημοσιοποιούνται, παρατηρείται η αδυναμία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να αντιδράσουν άμεσα μετά το περιστατικό. Κάτι που έχει, συχνά, ως αποτέλεσμα, οι παθόντες να χρειάζονται μέχρι και δεκαετίες, ώστε να είναι σε θέση να καταγγείλουν ή να γνωστοποιήσουν ότι υπήρξαν θύματα κακοποιητικών πράξεων.

Οι βουλευτές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις των ανηλίκων θυμάτων, που ακόμα και η αναγνώριση της κακοποιητικής πράξης που έχουν υποστεί, γίνεται συχνά σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο. Γεγονός που αναδεικνύει τις αδυναμίες του νέου Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με αυτόν, στις περιπτώσεις ανηλίκων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, μειώνεται, σε σχέση με τον παλαιό Π.Κ., η αναστολή παραγραφής των κακουργημάτων για τρία χρόνια και των πλημμελημάτων για έναν. Κάτι που, μεταξύ άλλων, αφήνει και τα περιθώρια παραγραφής των πλημμελημάτων μέχρι τα θύματα να ενηλικιωθούν.

Μετά την κατάθεση της κοινοβουλευτικής Ερώτησης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Κατσανιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα που ως Κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσουμε . Σήμερα, που η κοινωνία παρακολουθεί τις σοκαριστικές αποκαλύψεις είναι η ώρα των θεσμικών απαντήσεων.

Είναι επιτακτική η ανάγκη τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης να νιώσουν ότι ο νόμος είναι σύμμαχος στη σκληρή και διαρκή δοκιμασία τους και να αισθανθούν ότι σε ένα κράτος δικαίου, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν υποχωρεί έναντι οποιαδήποτε θέσης, καταξίωσης ή αξιώματος».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα