Αναμένεται σύγκρουση στο Δημοτικό Συμβούλιο- Ο ΚΟΔΗΠ ξέμεινε από χρήμα λόγω covid και ζητά επιχορήγηση- Αμφισβητεί η αντιπολίτευση

11.11.2020 / 13:28
τουλγαΡΙΔΗΣ

Του Φάνη Βγενόπουλου

Στις ζοφερές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που χτυπά και την Ελλάδα, αποδίδει ο  Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου της Πάτρας, το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση από τον Δήμο Πατρέων προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Το θέμα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στη σημερινή, εξ’ αποστάσεως, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει εγκριθεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού

Το αίτημα χορήγησης από το Δήμο Πατρέων στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων  έκτακτης επιχορήγησης αφορά την καταβολή 839.967,32 ευρώ.

Τουλγαρίδης: Γιατί ζητάμε επιχορήγηση

Όπως λέει στις «7Μ» ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θεόδωρος Τουλγαρίδης, οι έκτακτες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από το κύμα της πανδημίας στον Οργανισμό ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο ΚΟΔΗΠ ήταν ο πρώτος Οργανισμός στην Ελλάδα,  που κατέβαλλε στους εργαζόμενούς τους τα δώρα Χριστουγέννων κτλ., που τα κέρδισαν μετά από προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη.

Αυτοί οι δύο παράγοντες, όπως εξηγεί ο κ. Τουλγαρίδης, μείωσαν τα αποθεματικά του ταμείου του Κοινωνικού Οργανισμού, αφού τα παραπάνω έξοδα καλύφθηκαν όλα από τον προϋπολογισμό του χωρίς να λάβει καμία επιχορήγηση από το δήμο.

Το αίτημα της έκτακτης επιχορήγησης του Κοινωνικού Οργανισμού έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία ψήφισε «λευκό» στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού. Ωστόσο, ο κ. Τουλγαρίδης δηλώνει ότι οι ενστάσεις που θέτουν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δεν ευσταθούν και τονίζει ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει το έργο του προς όφελος των κοινωνικά αδύναμων. Μάλιστα, δεν αποκλείει να απαιτηθεί και νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού, εάν συνεχιστεί η καραντίνα.

Που θα πάνε τα λεφτά

Στην απόφαση του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού ζητείται από τον Δήμο Πατρέων η έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να καλυφθούν:

 Η μισθοδοσία μηνός Ιανουαρίου (440.000 ευρώ),δαπάνες για την αντιμετώπιση του covid-19 (399.967,32 ευρώ),  covid-19 δαπάνες που έχουν ήδη πληρωθεί (187.705,22 ευρώ), μείωση εσόδων από τροφεία (123.162,10 ευρώ), συσσίτιο που θα συνεχιστεί (55.000 ευρώ),υαλοπίνακες/ διαχωριστικά που πρέπει να αγοραστούν (6.600 ευρώ), υγειονομικό υλικό που πρέπει να αγοραστεί (14.000 ευρώ), φαγητοδοχεία που πρέπει να αγοραστούν (13.500 ευρώ).

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Τουγλαρίδη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Κοινωνικός Οργανισμός προχώρησε στη σύσταση ομάδας με σκοπό την ενίσχυση της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» πραγματοποιώντας κατ΄οίκον επισκέψεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εκτελώντας συνταγές, παραδίδοντας φάρμακα, τρόφιμα και έτοιμα γεύματα.

Επίσης, έκανε πρόσληψη προσωπικού ΙΔΟΧ 4μηνης διάρκειας ειδικοτήτων νοσηλευτών, φυλάκων, νυχτοφυλάκων και κοινωνικού λειτουργού. Το μισθολογικό κόστος ανήλθε σε 50.584,67 ευρώ.

Παράλληλα, αγόρασε είδη πρώτης ανάγκης: Υγειονομικού/φαρμακευτικού υλικού (12.356,14 ευρώ), είδη καθαριότητας (16.764,41 ευρώ), είδη εστίασης μιας χρήσης, φαγητοδοχεία και είδη πρώτης ανάγκης (18.0000 ευρώ), τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής που παραδόθηκαν στους Καταυλισμούς ΡΟΜΑ σε Ριγανόκαμπο και Βραχναίϊκα (15.000 ευρώ), προετοιμασία και διανομή έτοιμων γευμάτων 100 μερίδων ημερησίως πέραν του καθιερωμένου συσσιτίου: (75.000 ευρώ).

Το συνολικό κόστος των δαπανών λόγω covid-19 που πραγματοποίησε ο ΚΟΔΗΠ

ανήλθε σε 187.705,22 ευρώ και καλύφθηκαν όλα από τον προϋπολογισμό του χωρίς

να λάβει καμία επιχορήγηση από το δήμο.

Μείωση τροφείων

Tα τροφεία βρεφών και νηπίων

Για την φιλοξενία των βρεφών και νηπίων ο ΚΟΔΗΠ εισπράττει τροφεία το ετήσιο ύψος

των οποίων κυμαίνεται τα τελευταία 5 έτη από 125.500 ευρώ έως 166.500 ευρώ.

Το 2020 λόγω αναστολής λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ο ΚΟΔΗΠ έχει εισπράξει μόνο 31.302 ευρώ εκ των οποίων, ποσό 10.364,10 ευρώ επιστράφηκε στους γονείς διότι είχαν προπληρώσει τους μήνες που ήταν κλειστοί οι σταθμοί.

Ως εκ τούτου το πραγματικό έσοδο από τροφεία έως τώρα για το 2020 είναι 20.937,90 ευρώ.

Η μείωση εσόδων από τροφεία λόγω covid που θα υποστεί ο ΚΟΔΗΠ για όλο το έτος είναι 123.162,10 ευρώ.

Άδεια τα ταμεία

Ο ΚΟΔΗΠ διέθετε ένα σημαντικό ταμειακό υπόλοιπο το οποίο του προσέφερε ετήσιο

έσοδο από τόκους καταθέσεων 25.000-40.000 ευρώ. Το τρέχον έτος οι τόκοι του α΄

εξαμήνου ανήλθαν σε μόλις 1.545 ευρώ διότι το ταμειακό υπόλοιπο έχει αναλωθεί.

Ο ΚΟΔΗΠ διέθετε ένα σημαντικό ταμειακό υπόλοιπο το οποίο τα τελευταία δύο έτη

έχει μειωθεί πάρα πολύ. Το 2017 είχε ταμειακό υπόλοιπο έναρξης 3.511.309 ευρώ, το 2018

είχε ταμειακό υπόλοιπο έναρξης 2.616.173 ευρώ, το 2019 είχε ταμειακό υπόλοιπο έναρξης

1.521.081 ευρώ και το 2020 είχε ταμειακό υπόλοιπο έναρξης μόλις 735.605 ευρώ.

Ο ΚΟΔΗΠ πλήρωσε τα έτη 2018-2019 για συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις

συνολικό ποσό 825.947,07 ευρώ, για την πληρωμή δώρων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στο προσωπικό ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ.

Το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας που ανέρχεται σε 440.000 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους του ΚΟΔΗΠ.

Το πραγματικό ταμειακό υπόλοιπο που διαθέτει σήμερα ο ΚΟΔΗΠ ανέρχεται σε 825.980,00 ευρώ.

Το κόστος μισθοδοσίας και δαπανών μέχρι 31/12/2020 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1.600.00,00. Προκύπτει σοβαρό πρόβλημα με την μισθοδοσία μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 η καταβάλλεται 10, 13, 27 και 30 Ιανουαρίου & 10, 13, 27 και 28 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Νίκος Νικολόπουλος: Γιατί ψεύδονται αφού είναι γνωστόν πως δεν έχουν νέες δράσεις;

Το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση του Κοινωνικού Οργανισμού προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ», ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Γιατί με κοροϊδία, με ψέματα και με μεγάλη απάτη την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο μας ζητάει ο Κοινωνικός Τομέας να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του με πρόσθετη επιχορήγηση;

Γιατί ψεύδονται αφού είναι γνωστόν πως δεν έχουν νέες δράσεις;

Είναι ψέματα η αλήθεια πως έχουν τις παλιές και απλά πληρώνουν και εκλεκτούς με μπλοκάκι που επιλεκτικά κράτησαν και δεν τους έδιωξαν πέρυσι τον Οκτώβριο;

Γιατί ζητάνε με πονηρό τρόπο την κάλυψη των πληρωμών των 8;

Γιατί δεν προτείνουν να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο κονδύλι επαυξημένο με την επαναπρόσληψη με μπλοκάκι και των 3 εργαζόμενων; (των 2 γυναικών  που πήγαν στα δικαστήρια και του Άρη Χρυσανθακόπουλου που δούλευε επί 9 χρόνια αδιαλείπτως  με μπλοκάκι και αυτός  και δυστυχώς δεν προσέφυγε  στα δικαστήρια).»

Γρηγόρης Μαρκέτος: Ο Κοινωνικός Οργανισμός είναι το «βασίλειο της ανάθεσης»

Λευκό ψήφισαν οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων Αθανάσιος  Αθανασόπουλος «Πρωτεύουσα ξανά» (Γρ. Αλεξόπουλος), Κωνσταντίνος Σβόλης «Πάτρα Ενωμένη» (Ν. Παπαδημάτος), Γρηγόριος Μαρκέτος «Ώρα Πατρών» (Γ. Ρώρος) και Παναγιώτης Ηλιόπουλος «Πάτρα: Η δική μας πόλη» (Ν. Τζανάκος).

Μιλώντας στις «7Μ» ο Γρηγόρης Μαρκέτος, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για μια σειρά θεμάτων, που αφορούν στη διαχείριση των οικονομικών του Οργανισμού.

«Ο Κοινωνικός Οργανισμός είναι ένας πολυέξοδος οργανισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παράγει κοινωνικό έργο. Είναι το βασίλειο της ανάθεσης, κάτι που το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα συνεχίζεται αυτή η αδιαφανής νοοτροπία», αναφέρει ο κ. Μαρκέτος και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αγορά των φαγητοδοχείων τα οποία αγόρασε ο Κοινωνικός Οργανισμός, με απευθείας ανάθεση.

Όπως μάλιστα προσθέτει ο εκπρόσωπος της παράταξης Ρώρου στον Κοινωνικό Οργανισμό, τα πλαστικά δοχεία μιας χρήσης, που κόστισαν 18.000 ευρώ, για τη σίτιση των οφελουμένων του ΚΟΔΗΠ, ως λύση είναι απαράδεκτη από οικολογικής άποψης και πως θα μπορούσε να επιλεγούν δοχεία επαναχρησιμοποιούμενα.

Ένταση υπάρχει από την αντιπολίτευση για το επιχείρημα της δημοτικής Αρχής ότι υπάρχει μείωση εσόδων του Οργανισμού από τα τροφεία που δεν θα καταβληθούν από τις οικογένειες την φιλοξενία των βρεφών και νηπίων, καθώς είναι κλειστές οι δομές του Κοινωνικού Οργανισμού και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν λειτουργικά έξοδα.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει ότι ο Κοινωνικός Οργανισμός πληρώνει μεγάλα ποσά, περίπου 40 χιλιάδες ευρώ το μήνα, για κινητή τηλεφωνία, αλλά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια μέχρι σήμερα για να μειωθεί το ποσό αυτό» καταλήγει ο Γρηγόρης Μαρκέτος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα