Ανάλυση «Νεολόγου» για Αχαΐα: Τα σενάρια για Παπανδρέου-Κατσιφάρα

04.12.2022 / 10:30
1500

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σε όλη τη χώρα, έχει ξεκινήσει, αφού η σχετική διαδικασία και επιλογή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μετά από πολλές αναβολές, ήρθε η ώρα, οι υποψήφιοι –και επισήμως- βουλευτές να επικοινωνήσουν θεσμικά με την κοινωνία, νε μεταδώσουν τις θέσεις του κόμματος και να καταγράψουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών.

Στο ΠΑΣΟΚ Αχαΐας είναι διάχυτη η αισιοδοξία, που απορρέει και από την πανελλαδική συνθήκη, για αύξηση των ποσοστών του κόμματος σε σχέση με τις εκλογές του 2019, ενώ το αισιόδοξο σενάριο της εκλογής δύο εδρών ναι μεν είναι εξαιρετικά δύσκολο, «όχι όμως ακατόρθωτο» για τη Χαριλάου Τρικούπη. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει έμφαση στην Αχαΐα, ένα νομό που θεωρείται προνομιακός για την κεντροαριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να διατηρεί δυναμική, αφού στις εκλογές του 2019 είχε ξεπεράσει το 40%. Τοπικά στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι η αύξηση στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα έχει ως επίπτωση τη σημαντική μείωση αυτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργώντας –όπως και στην Κρήτη- ένα «τριγωνοποιημένο» σκηνικό, «στο οποίο θα μπορούσαμε να φτάσουμε πιο σίγουρα εάν η μοναδική έδρα που εκλέγει το ΠΑΣΟΚ δεν οδηγούνταν ξανά στον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό, αφού ο ανταγωνισμός και άρα η προσέλκυση ψήφων θα ήταν σαφώς εντονότερη».

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Στο πλαίσιο αυτό, το ρεπορτάζ καταγράφει αρκετά σενάρια, τα οποία διακινούνται στην τοπική πολιτική σκακιέρα και στα δημοσιογραφικά γραφεία, τόσο σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου, όσο και με αυτή του πρώην Περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα. Κατ’ αρχήν, συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού αναφέρουν στο «Νεολόγο» ότι δεν μπαίνουν σε σενάρια και διαδικασίες που εμπλέκουν τον κ. Παπανδρέου σε πολιτικά παιχνίδια κάποιων που τους ενδιαφέρει μόνο το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον, αποκρούοντας πληροφορίες για αλλαγή στάσης από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας και πιέσεις του προς την ηγεσία για υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όχι στον τόπο καταγωγής του. Τα ίδια στελέχη απαντούν αρνητικά στο ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του πολιτικού βίου του κ. Παπανδρέου, «αφού η ενασχόλησή του τόσο με τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, όσο και με την Αχαΐα, δεν σταματούν, είναι συνεχείς και θεσμικές». Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ακόμη και τα σενάρια «μισής θητείας» του πρώην Πρωθυπουργού, αφού διακινήθηκαν πληροφορίες περί συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο Αχαϊας, αλλά με συγκεκριμένο χρόνο –διετίας- στη νέα βουλή και παραχώρηση της έδρας στον πρώτο επιλαχόντα βουλευτή.

Τα σενάρια για Κατσιφάρα

Από εκεί και πέρα, τα σενάρια για τον Απόστολο Κατσιφάρα είναι αρκετά, ενώ κάποια από αυτά συνδέονται με τον άμεσο συνομιλητή του, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ως εκ τούτου, οι προοπτικές του κ. Κατσιφάρα σχετικά με το πολιτικό του μέλλον είναι οι εξής, σύμφωνα με γνώστες της πολιτικής σκακιέρας:

1. Να είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας και ο Γιώργος Παπανδρέου στο Επικρατείας.

2. Να είναι υποψήφιος βουλευτής, ακόμη κι αν ο Γιώργος Παπανδρέου κατέλθει στην Αχαΐα.

2. Να είναι υποψήφιος βουλευτής με προσυμφωνημένη τη διετία Παπανδρέου, αφού στο ενδεχόμενο που θα ήταν πρώτος επιλαχών θα γινόταν μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Προφανώς, η πρωτιά Κατσιφάρα στις βουλευτικές εκλογές δεν είναι κάτι δεδομένο, πολύ περισσότερο με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, στο εσωκομματικό και αυτοδιοικητικό τοπίο.

3. Να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», η υποψηφιότητα Αϊβαλή «παγώνει» ή αποδυναμώνει σχετικές σκέψεις, που όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να υλοποιήσει. Δημοσκοπικά στοιχεία που έχει, δε, στα χέρια του ο κ. Κατσιφάρας, εμφανίζουν δημοτικότητά του, η οποία όμως δεν αντιστοιχίζεται με νίκη έναντι στον κ. Πελετίδη και με… κύμα θετικών απόψεων για το πρόσωπό του.

4. Να είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, πράγμα ιδιαιτέρως «τραβηγμένο πολιτικά», δεδομένης της προγενέστερης σημαντικής του σταδιοδρομίας στο ΠΑΣΟΚ.

5. Να αποκλειστεί από την Αθήνα στο πλαίσιο της πολιτικής ανανέωσης του κόμματος (ΠΑΣΟΚ).

6. Να ολοκληρώσει οικειοθελώς την πολιτική του διαδρομή, έχοντας καταγράψει σειρά νικών και επιτυχιών, όπως και αστοχίες σε κάποιες των περιπτώσεων.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, διερευνώντας όλες τις περιπτώσεις και τις προοπτικές. Αναφέρει σε συνεργάτες του πως είναι «χορτασμένος πολιτικά, αλλά δυνατός για τη συνέχεια» και πορεύεται με το κεφάλι ψηλά, λόγω του έργου που έχει παράξει τοπικά από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε» και πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αποκρυσταλλώσει τις σκέψεις του «με τον προσήκοντα σεβασμό στη θεσμική του πορεία».

Τα ονόματα του ψηφοδελτίου

Τέλος, για να συνδεθούμε με την αρχή του ρεπορτάζ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», τα ονόματα που «κλειδώνουν» για το ψηφοδέλτιο είναι τα εξής: Ο Πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, η καθηγήτρια Ιατρικής, Κατερίνα Σολωμού, ο δικηγόρος, Μαρίνος Σκανδάμης, ο πρώην Νομάρχης, Δημήτρης Κατσικόπουλος, η Ολυμπία Λόη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος, η γιατρός Παρασκευή Λουκοπούλου, ο Γιάννης Ταπεινός από τη Δυτική Αχαΐα και ο δημοσιογράφος, Γιώργος Καρβουνιάρης. Επίσης, ψηλά βρίσκεται το όνομα του Θεόδωρου Νασιώτη από τα Καλάβρυτα, ενώ υποψήφια –εάν δεν υπάρξει αλλαγή της τελευταίας στιγμής- φαίνεται πως θα είναι ξανά και η δημοσιογράφος, Δήμητρα Αναργύρου, από το Αίγιο. Η Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα φαίνεται πως κοιτά ξανά προς την αυτοδιοίκηση, άρα αναζητείται ακόμη μια γυναικεία υποψηφιότητα. Οι θέσεις του ψηφοδελτίου Αχαΐας θα είναι 12, εκ των οποίων οι 5 θα αφορούν σε γυναίκες και οι 7 σε άνδρες. Αν ο κ. Κατιαφάρας είναι υποψήφιος δεν θα κατέλθει κάποιος από τους παραπάνω άνδρες.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα