O Έλληνας έχει ανάγκη από διακοπές – Γέμισαν από επισκέπτες τα μέρη της Δυτικής Ελλάδος

21.08.2021 / 12:52
TOYRISMOS

Έχοντας φτάσει στην κορύφωση της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, το συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς μέσα από τις κρατήσεις, είναι ότι και αυτό το καλοκαίρι οι Έλληνες επισκέπτες αποτέλεσαν την κύρια δυναμική του τουρισμού στην Δυτική Ελλάδα.

Τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου η πληρότητα στα περισσότερα από τα παραθεριστικά μέρη της περιφέρειας, άγγιξε το 90% με 95%, με το μεγαλύτερο ποσοστό από τις κρατήσεις αυτές να προέρχονται από την ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, στα ξενοδοχεία της Αιγιάλειας, αλλά και στα καταλύματα της Ναυπακτίας το 70% με 75% των κρατήσεων ήταν από Έλληνες επισκέπτες, κυρίως από την Αθήνα και από την Βόρεια Ελλάδα που κατέβηκαν προς την Πελοπόννησο για ολιγοήμερες διακοπές.

Όμως και στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας που παραδοσιακά στηρίζονται κυρίως στον εξωτερικό τουρισμό λόγω της κοντινής απόστασης με το αεροδρόμιο του Αράξου, η παρουσία των Ελλήνων επισκεπτών ήταν και φέτος έντονη, σε ποσοστό 60% με 40%.

Ωστόσο, αρκετούς Έλληνες είχαν και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της παράκτιας γραμμής της πιο τουριστικής Ηλείας.  Μέρη όπως η Κουρούτα, το Κάστρο, οι Θίνες, η Σκαφιδιά, η Αγία Άννα, βούλιαξαν τον Δεκαπενταύγουστο από τους Έλληνες επισκέπτες που κατέβηκαν στα περιοχή για να απολαύσουν τις όμορφες παραλίες του γειτονικού νομού.

Ανέβηκε ο εσωτερικός τουρισμός

Η πρόβλεψη που είχαν κάνει έμπειροι παράγοντες του τουριστικού κλάδου της περιοχής  για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης την φετινή καλοκαιρινή σεζόν, στο δεύτερο καλοκαίρι του κορωνοϊού, αποδεικνύεται σωστή.

Οι Έλληνες, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δεν θα μπορούσαν να μην κάνουν έστω και για λίγες ημέρες ένα ταξίδι αναψυχής σ’ έναν κοντινό προορισμό, έτσι για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και την κατάσταση που ζουν εδώ και 1,5 χρόνο με την εμφάνιση της πανδημίας.

Κυρίως για λόγους ψυχολογικούς, έχοντας περάσει ακόμα έναν χειμώνα καραντίνας και έχοντας μπροστά τους άλλο έναν, εξίσου αβέβαιο, παρά την εμφάνιση του εμβολίου, πήγαν τις διακοπές τους επιλέγοντας σε αρκετές περιπτώσεις την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, μέρη που φαίνεται ότι έχουν καθιερώσει στη συνείδηση τους ως ιδανικά.

Ψηλά σε κρατήσεις από Έλληνες και η Airbnb

Το γεγονός αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν, πέρα από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία, η πληρότητα που είχαν για τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου τα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με το ποσοστό να φτάνει το 95% και τις περισσότερες από αυτές να είναι από Έλληνες επισκέπτες.

Μάλιστα, μαζί με την Μεσσηνία και την Ηλεία που πρωταγωνιστούν στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, φέτος σημαντικό ρόλο είχε και η Αχαΐα (κυρίως η Αιγιάλεια), με τον νομό να κάνει και αυτός μια δυναμική εμφάνιση στον χώρο της τουριστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης.

H άνοδος των ξένων τουριστών, χωρίς τους Ρώσους

Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά από πέρυσι. Ο εξωτερικός τουρισμός που ουσιαστικά για την περιοχή μας σημαίνει η επιβατική κίνηση στο αεροδρομίου του Αράξου, δεν είναι αμελητέος ή μηδενικός την φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Το αντίθετο, από τα τέλη Ιουλίου και μετά η προσέλευση των ξένων επισκεπτών έχει μία συνεχώς αυξητική τάση, με τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου να ελπίζουν η τάση αυτή να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

Το μεγάλο βέβαια πλήγμα για τον εξωτερικό τουρισμό της περιοχής ήταν και απουσία των Ρώσων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Παρά τα όσα λέγονταν για την άφιξη τους στην περιοχή από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και μετά, οι πτήσεις που ήρθαν από την Ρωσία στον Άραξο ήταν μόλις δυο.

Στη συνέχεια ακυρώθηκαν όλες αφού είχαν προγραμματιστεί την τελευταία στιγμή και το ενδιαφέρον ήταν μικρό, με τα περιοριστικά μέτρα και τους αυστηρούς ελέγχους κατά της πανδημίας να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Τα περιοριστικά μέτρα φρέναραν την ανάκαμψη

Από την άλλη αυξημένη είναι φέτος η προσέλευση των Πολωνών, των Ουκρανών, των Λιθουανών, των Λετονών, των Τσέχων και των Αυστριακών που μαζί με τους πάντα πιστούς Γερμανούς αποτελούν μέχρι ώρας το πάνθεον των πελατών του αεροδρομίου του Αράξου.

Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν σε κάθε χώρα, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις καραντίνα κατά την επιστροφή τους στους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, είναι σίγουρα ένας ανασταλτικός παράγοντας που φρενάρει σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη του εξωτερικού τουρισμού.

Επιτυχία να πιάσουμε το 50% του 2019

Άλλωστε, σύμφωνα με παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου, αναφερόμενοι στους ξένους τουρίστες και τον εξωτερικό τουρισμό «θα είναι σημαντική επιτυχία για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, με βάση τις καταστάσεις που υπάρχουν, το να φτάσουμε φέτος το 50% του 2019».

Εξάλλου, η τελική διαμόρφωση της φετινής τουριστικής καλοκαιρινής σεζόν, δεν έχει ακόμα κριθεί. Το κλειδί για αυτή είναι το αν επιτευχθεί η επέκταση της προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και αν είναι δυνατόν αρχές Οκτωβρίου, αποφεύγοντας αυτό που έγινε την περασμένη χρονιά, όπου με το τέλος του Αυγούστου είχαν ήδη κλείσει τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής. «Ζητούμενο για μας δεν είναι τόσο το τι έγινε τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, αλλά το τι θα γίνει από τις 20 με 25 Αυγούστου και μετά» μας έλεγε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Και έτσι είναι.

ΚΑΠ

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα