Παρασκευή, 19.08.2022, 10:50 μμ

Αλλάζει ο τρόπος που κάνουμε συναλλαγές στο Internet

10.12.2020 / 7:32
psd2

Η νέα αυτή υποχρέωση, που έρχεται σε μια στιγμή που λόγω των συνθηκών της πανδημίας σημειώνεται εκρηκτική αύξηση στις συναλλαγές μέσω internet, απορρέει από τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία Payment Services Directive (PSD2) για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Βάσει της Οδηγίας, όλες οι συναλλαγές με κάρτα σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), πρέπει να περιέχουν τη λεγόμενη Ισχυρή Ταυτοποίηση Πελάτη (Strong Customer Authentication – SCA). Με αυτό το τρόπο, η Ευρωπαϊκή Οδηγία επιβάλλει την ταυτοποίηση του χρήστη, τη στιγμή που πραγματοποιεί την αγορά. Όσοι είχαμε συνηθίσει, λοιπόν, να ψωνίζουμε πληκτρολογώντας μόνο τα στοιχεία της κάρτας μας, φαίνεται ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε πλέον ένα ασφαλέστερο τρόπο να πληρώνουμε, όπως γίνεται και στις αγορές στα φυσικά καταστήματα όπου πληκτρολογούμε το PIN της κάρτας.

Τί σημαίνει αυτό για τις online αγορές;

Καθώς οι τράπεζες είναι οι βασικοί διαμεσολαβητές για τις online συναλλαγές, έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα επιλέγοντας τους καταλληλότερους τρόπους για την ασφαλή ολοκλήρωση της συναλλαγής. Επικρατέστεροι τρόποι είναι είτε μέσω του mobile banking με το δακτυλικό αποτύπωμα ή την πληκτρολόγηση του 4ψήφιου κωδικού ή ακόμα και με τη χρήση κάποιας άλλη εφαρμογής στο κινητό όπου θα ταυτοποιείται ο πελάτης. Εναλλακτικά, η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί μέσω χρήσης των κωδικών εισαγωγής του internet banking ή κάποιο άλλο στοιχείο που γνωρίζει ο πελάτης συνδυαστικά με κωδικό μιας χρήσης, τα οποία αποστέλλονται αυτόματα από την τράπεζα στο κινητό του χρήστη.

Από την πλευρά τους και οι e-shoppers θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη αυξημένη ασφάλεια, να διευκολύνουν τις καθημερινές τους συναλλαγές και να μην αποκλειστούν από τον κόσμο των online αγορών στις οποίες δείχνουν όλο και μεγαλύτερη προτίμηση που σύμφωνα με τις έρευνες δεν θα υποχωρήσει αισθητά στην μετά καραντίνα εποχή.

Οι προσαρμογές που πρέπει να κάνουν είναι απλές και συγκεκριμένα θα πρέπει:

  • Να εγγραφούν στο internet banking των τραπεζών από τις οποίες έχουν κάρτα πληρωμών.
  • Να δηλώσουν το κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας τους στις τράπεζές τους.
  • Για μεγαλύτερη ευκολία να εγκαταστήσουν το mobile app ή όποιο άλλο app της τράπεζάς τους χρειάζεται για την ταυτοποίηση.
  • Να έχουν μαζί με την κάρτα τους και το κινητό τους τηλέφωνο όταν κάνουν online συναλλαγές.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα