Ακίνητο – «φιλέτο» της Τριαντείου στο κέντρο της Αθήνας προορίζεται για ξενοδοχείο

13.12.2020 / 22:24
Athinaion

Του Διονύση Ζακυνθινού

Μια εμβληματική επένδυση, εν μέσω μάλιστα της δυσμενούς συγκυρίας που διανύουμε, βρίσκεται στα σκαριά, στο κέντρο της Αθήνας, με σημείο αναφοράς ένα σημαντικό ακίνητο της Τριαντείου Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Σχολής Πατρών.

Παράλληλα, όμως, αποτελεί και την έμπρακτη αξιοποίηση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του ιστορικού ιδρύματος της Πάτρας.

 Πρόκειται για το ακίνητο όπου στεγαζόταν το θερινό θέατρο «Αθήναιον», επί της οδού Πατησίων, στη θέση του οποίου η γαλλική εταιρεία«Boissée Finances» σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, «τρέχοντας» ένα επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αρχική μίσθωση για περίοδο 25+25 χρόνια από την Τριάντειο Σχολή, που αφορά το εν λόγω ακίνητο των 1.915 τ.μ., έγινε το 2016 με προοπτική τη δημιουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας 377 κλινών και προβλεπόμενη λειτουργία της το 2019.

 Ωστόσο, αυτή απορρίφθηκε από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Πολιτισμού, με το σκεπτικό ότι «διαταράσσει τη συνέχεια και το αρχιτεκτονικό ύφος του αστικού μετώπου της  οδού Πατησίων έναντι του Αρχαιολογικού Μουσείου, κηρυγμένου μνημείου».

Για το επενδυτικό σχέδιο και ειδικά σε σχέση με το μέγεθος και το ύψος της νέας μονάδας υπήρξαν αντιδράσεις και από φορείς της περιοχής, δεδομένου ότι το ακίνητο βρίσκεται ακριβώς  απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο και πολύ κοντά στο Πολυτεχνείο.

Όμως, οι Γάλλοι επενδυτές δεν κάμφθηκαν και επανήλθαν με μια νέα, τροποποιημένη, μελέτη, που έχουν υποβάλλει προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η οποία έχει εκπονηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πληροί τους όρους που θέτουν οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Εφόσον δώσουν τελικά το «πράσινο φως», το πλάνο των επενδυτών περιλαμβάνει συνεργασία με την Accor και ειδικά με το brand Ιbis, από τα πιο «οικονομικά»  σήματα του ομίλου, που προσφέρουν πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής.

Πάντως, παρά τα εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί, η γαλλική εταιρεία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επένδυση της, θεωρώντας ότι στη συγκεκριμένη κεντρική περιοχή της Αθήνας υπάρχει έλλειμμα σε καλά ξενοδοχεία μεσαίας κατηγορίας.

Χρήστος Μούλιας: «Δεν εκποιούμε την περιουσία μας»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας, νομικός σύμβουλος και ισόβιο μέλος της Τριαντείου Χρήστος Μούλιας ξεκαθαρίζει ότι αυτό το ακίνητο, όπως και τα υπόλοιπα που ανήκουν στη Σχολή, δεν πουλήθηκε και δεν πρόκειται να πουληθεί.

«Το ακίνητο πάντα θα ανήκει στην Τριάντειο. Οι Γάλλοι ποτέ δεν πρόκειται να το κάνουν δικό τους. Δεν το πουλήσαμε και ούτε θα το πουλήσουμε. Εμείς τούς το μισθώσαμε για 50 χρόνια. Θα φτιάξουν το ξενοδοχείο, θα το εκμεταλλευτούν δηλαδή για 50 χρόνια και μετά θα περάσει σε εμάς» διευκρινίζει, επισημαίνοντας: «Η Τριάντειος ποτέ δεν μεταβίβασε και δεν πρόκειται να μεταβιβάσει κανένα ακίνητο της. Δεν εκποιούμε την περιουσία μας, την αξιοποιούμε».          

Κι αυτή η περιουσία, σύμφωνα με τον κ. Μούλια, περιλαμβάνει πολλά ακίνητα, από την αξιοποίηση των οποίων εξασφαλίζονται και τα αναγκαία για την Τριάντειο έσοδα, που καλύπτουν μεταξύ άλλων και τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα