Παρασκευή, 22.10.2021, 4:26 πμ

Αϊτή: Οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’αόριστον – Βαθαίνει η κρίση

28.09.2021 / 9:10
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ariel_henry28921

Αναβλήθηκαν επ’αόριστον οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, καθώς και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Αϊτή. Η αναβολή έρχεται ως αποτέλεσμα της αποπομπής τη Δευτέρα (27.9.2021) από την κυβέρνηση των μελών της εφορευτικής επιτροπής, εξέλιξη που βυθίζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην αβεβαιότητα.

Σημειώνεται πως μετά τον διορισμό τους το 2020 από τον τότε πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ της Αΐτής, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του την 7η Ιουλίου από ομάδα ενόπλων, τα εννέα μέλη του μεταβατικού συμβουλίου για τις εκλογές (conseil électoral provisoire, CEP) έγιναν επανειλημμένα στόχος σφοδρών επικρίσεων από την αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το CEP αφού ανακοίνωσε πολλά και διάφορα χρονοδιαγράμματα για τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κατέληξε στο ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα διεξαγόταν την 7η Νοεμβρίου και ο δεύτερος γύρος την 23η Ιανουαρίου 2022, ταυτόχρονα με τις δημοτικές και τοπικές εκλογές.

Όμως, αφού ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποπομπή των μελών CEP με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί ετοιμάζεται να διορίσει νέα κυβέρνηση, χωρίς να ξεκαθαρίζει το πότε.

Η δολοφονία του Μοΐζ
Η δολοφονία του αρχηγού του κράτους μέσα στην επίσημη κατοικία του τον Ιούλιο όξυνε ακόμη πιο πολύ τη θεσμική κρίση στην οποία παραμένει βυθισμένη η Αϊτή εδώ και χρόνια.

Πριν από τον φόνο του, ο Ζοβενέλ Μοΐζ αντιμετώπιζε έντονη αμφισβήτηση, κυρίως διότι δεν οργάνωσε εκλογές αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Φεβρουάριο του 2017.

Αφού δεν διεξήχθη ψηφοφορία έγκαιρα, η Βουλή της Αϊτής δεν έχει πλέον κανένα μέλος από τον Ιανουάριο του 2020 και μόνο δέκα από τους τριάντα γερουσιαστές παραμένουν στις θέσεις τους νόμιμα, αφού η θητεία τους ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2023.

Η απουσία εκλογικού χρονοδιαγράμματος κάνει ακόμη πιο ευάλωτη την πολιτική τάξη, κατακερματισμένη και διχασμένη την ώρα που η Αϊτή αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και κρίση δημόσιας ασφάλειας ολοένα πιο ευρείας κλίμακας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, κάπου 3.500 Αϊτινοί απελάθηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες στην πατρίδα τους από τις υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Οι μαζικές απελάσεις άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ στην Αϊτή καταγράφηκαν αφού δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Αϊτινοί, κατασκήνωσαν κάτω από γέφυρα στα σύνορα του Μεξικού με την αμερικανική πολιτεία Τέξας.

Εξασθενημένοι, ακόμα φτωχότεροι έπειτα από μήνες περιπλάνησης στην αμερικανική ήπειρο, οι πρόσφυγες βρέθηκαν, έπειτα από αρκετά χρόνια εξορίας για αρκετούς από αυτούς, σε μια χώρα όπου η ανασφάλεια λόγω της δράσης κακοποιών έχει μετατραπεί σε γάγγραινα.

Βαριά οπλισμένες συμμορίες, που ελέγχουν για χρόνια τις φτωχότερες συνοικίες της αϊτινής πρωτεύουσας, επεκτείνουν τη δράση τους στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου διέπραξαν τουλάχιστον είκοσι απαγωγές μέσα στις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα