Πάτρα: “Φουντώνει” ο vegan ακτιβισμός – Αίσθηση από την διαμαρτυρία κατά της σφαγής των αρνιών

08.05.2022 / 10:00
vegan

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Ολοένα και περισσότερα άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο αποφασίσουν να αλλάξουν την διατροφή τους και μαζί με αυτόν τον τρόπο ζωής τους.

Το κίνημα της χορτοφαγίας ή καλύτερα των vegetarians και των vegans εξαπλώνεται συνεχώς και το κύριο χαρακτηριστικό της εξάπλωσης αυτής είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων μελών του κινήματος είναι άτομα νεαρά σε ηλικία.

Στην Πάτρα η βασική ομάδα που εκπροσωπεί αυτό το κίνημα είναι οι LiberAnimal Patras, τα μέλη της οποίας έκαναν αίσθηση κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με την ακτιβιστική δράση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Γεωργίου, κατά της σφαγής των αρνιών, με αφορμή το έθιμο του σουβλίσματος του οβελία την Κυριακή του Πάσχα.

Το κίνημα της χορτοφαγίας έχει για τους ακτιβιστές που συμμετέχουν σε αυτό μία βαρύνουσα ηθική φιλοσοφία που ξεφεύγει κατά πολύ από τα ζητήματα διατροφής και έχει να κάνει, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της με τον σεβασμό κάθε μορφής ζωής.

Ζητήσαμε από τη γνωστή φιλόζωη και σύμβουλο του δημάρχου Πατρέων Αλεξάνδρα Δημοπούλου να μας εισάγει στην φιλοσοφία του ευρύτερου ακτιβιστικού κινήματος, το οποίο, για τους περισσότερους από εμάς είναι κάπως παράταιρο.

Η ίδια είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, εθελόντρια για την προστασία τους, μέλος των τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και στέλεχος της Πανελλαδικής   Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Με λίγα λόγια έχει αφιερώσει τη ζωή της πάνω στα ζώα.

Πάτρα: "Φουντώνει" ο vegan ακτιβισμός - Αίσθηση από την διαμαρτυρία κατά της σφαγής των αρνιών 6

Αλεξάνδρα Δημοπούλου: «Μια υπέρβαση από τα στερεότυπα»

«Είναι μια στάση ζωής ο ακτιβισμός, μια υπέρβαση που μας καλεί να βγούμε από τα στερεότυπα και την εδραιωμένη νοοτροπία με τα οποία μας έχουν μεγαλώσει» τονίζει αρχικά μιλώντας στον «Ν».

Για την Αλεξάνδρα Δημοπούλου και τα μέλη της ομάδας LiberAnimal Patras είναι τουλάχιστον αντιφατικό, να είναι κάποιος φιλόζωος, να τρέχει όλη μέρα για να βοηθήσει αδέσποτα σκυλιά και γενικότερα για τα προβλήματα που αφορούν τα ζητήματα των ζώων και την διαχείριση τους και την ίδια στιγμή να τρώει κρέας που προέρχεται από τις σφαγές έμψυχων όντων.

«Οι βασικοί λόγοι που μας έχουν οδηγήσει στο να αναλάβουμε δράση και να προχωρήσουμε σε διάφορες πρωτοβουλίες που εναντιώνονται σε όλη αυτή την βιομηχανία που έχει στηθεί για την εκμετάλλευση των ζώων, είναι ηθικοί. Αρνούμαστε κάθε μορφής εκμετάλλευσης, κάθε προϊόν που προέρχεται από την ταλαιπωρία των έμψυχων όντων.

Οι ηθικοί αυτοί λόγοι που μας οδηγούν κάνουν και τις δράσεις μας ειρηνικές, εστιάζοντας κυρίως στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση του κόσμου για το τι πραγματικά συμβαίνει. Κάθε ζωή έχει μία μοναδικότητα, μια αξία και αυτό το σκεπτικό είναι που μας οδηγεί».

Tέσσερις ακτιβιστές απαντούν

Ο «Ν» ήρθε σε επικοινωνία και με τέσσερα ακόμα μέλη της ομάδας του LiberAnimal Patras, θέτοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις, προσπαθώντας να μπει στην φιλοσοφία, αυτού που με μία λέξη ονομάζουμε βεγκανισμού.

Από την ακτιβιστική ομάδα απαντούν στον «Ν» οι: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος (Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, εθελοντής για την προστασία τους), Τάκης Σταματελάτος (ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, εθελοντής για την προστασία τους), Μαρία Αγγελική Ανδριοπούλου (ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, εθελόντρια για την προστασία τους) και Ορέστης Μαρουλάκης (ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, εθελοντής για την προστασία τους).

Πάτρα: "Φουντώνει" ο vegan ακτιβισμός - Αίσθηση από την διαμαρτυρία κατά της σφαγής των αρνιών 7

Είναι κίνημα τη σύγχρονη εποχή η χορτοφαγία και γιατί; 

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ναι είναι ένα δυνατό κίνημα για πολλούς λόγους. Λόγοι ηθικοί, περιβαλλοντικοί, υγείας, κ.α. Στην εποχή μας υπάρχει πλέον ενημέρωση – πληροφόρηση αφενός για το τι συμβαίνει πίσω από τους τοίχους των σφαγείων, αφετέρου για τις άφθονες εναλλακτικές ζωής  που προσφέρονται και δεν προϋποθέτουν την δεινοπάθεια και θανάτωση εκατομμυρίων ζώων.

Το να αποδέχεσαι τα άλλα ζώα ως συναισθανόμενα πλάσματα, αναγνωρίζοντας τους το -αυτονόητο για τους ανθρώπους- δικαίωμα στη ζωή αποτελεί μία άκρως δημοκρατική και ηθική στάση ζωής, την οποία διαπιστώνουμε ότι ασπάζεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συνανθρώπων μας.

Η τεράστια βιομηχανοποίηση  όλων των δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης ζώων, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον και συμβάλλουν στην παγκόσμια φτώχεια. Σύμφωνα με αποτελέσματα επιστημονικών μελετών όπως π.χ. η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), την Αμερικανική Ένωση για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και την Παγκόσμια Τράπεζα, καταλήγει στο ότι η βιομηχανία του κρέατος ενεργεί άμεσα σε βάρος της γης, του νερού, του αέρα αλλά και της βιοποικιλότητας.

Επίσης μελέτες εξηγούν με λεπτομέρεια γιατί μια χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ πιο υγιεινή. Περισσότερες φυτικές ίνες και μείωση της χοληστερίνη και του σακχάρου στο αίμα, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αρθρίτιδας, καρκίνου και άλλων παθήσεων, ισοφλαβόνες, φυτοχημικά λιγότερα κορεσμένα, κ.α που συμβάλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και συμπιέζουν  τον αριθμό των ετών με ασθένεια, δηλαδή αυξάνει έως και 10 τα χρόνια που κάποιος δεν χρειάζεται να λαμβάνει φάρμακα για ασθένειες. Οι πρωτεΐνες και όλες οι βιταμίνες λαμβάνονται σε εξαιρετικές ποσότητες από μη ζωικά τρόφιμα.  Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και η δική μας ζωή.

Το γεγονός ότι δεν τρώτε κρέας εμπεριέχει και ένα στοιχείο ηθικής κατά την άποψη σας;

Κυρίως ηθικής. Δίχως να παραβλέπουμε και τις άλλες παραμέτρους  θεωρούμε την ηθική ως καθοριστική στην επιλογή μας να γίνουμε αυστηρά χορτοφάγοι. Η σκέψη ότι δισεκατομμύρια ζώα, παραγωγικά και μη, γεννιούνται βίαια, διαβιούν κυρίως κάτω από άθλιες συνθήκες, μεταφέρονται σε ακόμα πιο άθλιες συνθήκες στα σφαγεία, όπου και θανατώνονται τόσο πρόωρα είναι κάτι που αδυνατούμε να παραβλέψουμε.

Πάτρα: "Φουντώνει" ο vegan ακτιβισμός - Αίσθηση από την διαμαρτυρία κατά της σφαγής των αρνιών 8

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες που διαχωρίζουν τους vegetarian;

Ορέστης Μαρουλάκης: Είναι οι vegetarian και οι Vegan. Vegetarian είναι κάποιος όταν έχει αφαιρέσει από τη διατροφή του τα ζώα, και Vegan όταν έχει πλέον αφαιρέσει από τη ζωή του γενικότερα κάθε συνήθεια που συμβάλλει στο βασανισμό και εκμετάλλευση των ζώων.

Είναι ένα σύστημα ηθικής που κυμαίνεται από τη διατροφή έως και τις καθημερινές επιλογές που κάνουμε στην ζωή μας (ενδυμασία, προϊόντα υγιεινής και ψυχαγωγία). Σημειωτέον ότι η γαλακτοκομική βιομηχανία συμβάλλει τα μέγιστα στη βάρβαρη κακοποίηση των ζώων μέχρι και τη θανάτωση τους.

Τι θα πρέπει να κάνει αρχικά ένας άνθρωπος που θέλει να σταματήσει το κρέας. Τι θα τον συμβουλεύατε; 

Πρώτα απ’όλα  να νιώσει  ο ίδιος τον λόγο που θέλει να ακολουθήσει έναν vegan τρόπο ζωής. Πέρα από τους λόγους υγείας, να προσθέσει τους ηθικούς λόγους να ενημερωθεί και να μπορεί ο ίδιος να αποφασίσει. Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα  ντοκιμαντέρ.  Ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν αφιλτράριστα την αλήθεια, τον ασύλληπτα επώδυνο τρόπο με τον οποίο μη ανθρώπινα άτομα χρησιμοποιούνται ως ιδιοκτησίες και κακοποιούνται από τον άνθρωπο, για φαγητό, διασκέδαση, ρούχα ή επιστήμη. Τα πλάνα είναι από κρυμμένες και εναέριες κάμερες, αποκαλυπτικά, πολύ σκληρά και αποτρόπαια και ίσως να είναι αδύνατο για ορισμένους ανθρώπους να τα παρακολουθήσουν παρότι άνθρωποι είναι αυτοί που τα εκτελούν».

Πάτρα: "Φουντώνει" ο vegan ακτιβισμός - Αίσθηση από την διαμαρτυρία κατά της σφαγής των αρνιών 9

Ποια είναι η φιλοσοφία του ακτιβιστικού κινήματος; Που στηρίζεται;

Τάκης Σταματελάτος: Σεβόμαστε πως κάθε ον είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο, έχει την εγγενή δική του αξία και δεν είναι ένας αριθμός. Τα μη ανθρώπινα ζώα δεν ανήκουν σε κανέναν, δεν έχει κανείς δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και να ασκεί οποιαδήποτε μορφή εξουσίας και ακόμα περισσότερο βίας πάνω τους.

Είναι συναισθανόμενα όντα αντιστέκονται στη θανάτωσή τους, τρέμουν μπροστά στο μαρτύριο τους και τη βία.  Τερματισμός λοιπόν της καταπίεσης αποκατάσταση των θεμελιωδών αξιών, (σεβασμός της ζωής, ελευθερία, δικαιοσύνη,  μη βία, αειφορία) για όλους, ανεξαρτήτως είδους».

Ορισμένοι βλέπουν με καλό μάτι την χορτοφαγία, αλλά θεωρούν ότι υπάρχει ένα αυστηρό έως και υπερβολικό  πλαίσιο κανόνων για τους vegetarian. Τι απαντάτε; 

Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο το θέτεις εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου, είτε με μια απόφαση είτε σιγά σιγά. Όπως και να γίνει είναι κέρδος και είναι πρόοδος. Όχι δεν υπάρχουν υπερβολές, απεναντίας τα πάντα βασίζονται στη λογική και την αλήθεια. Είναι πορεία ζωής, είναι θέμα ενσυναίσθησης και αντιμετώπισης της αλήθειας. Σκοπός είναι να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε τη σκληρότητα, τη βία, το θάνατο, την εκμετάλλευση άλλων ατόμων. Να μην προκαλούμε με τις πράξεις και τη ζωή μας αυτό που δεν θέλουμε να συμβεί σε μας, αυτό που θα μας έκανε δυστυχισμένους, πονεμένους, τρομοκρατημένους.

Δεν τρώμε ζώα, δεν χρησιμοποιούμε καλλυντικά και προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα (το δυνατόν γιατί η φαρμακοβιομηχανία στηρίζεται στα πειράματα σε ζώα, κι αυτό όμως μπορεί και θα αλλάξει, καθώς υπάρχουν ήδη προτάσεις και εναλλακτικές), δεν βλέπουμε θεάματα που χρησιμοποιούνται ζώα για διασκέδαση, δε φοράμε ζώα (γούνα, δέρμα, πούπουλα, κ.λ.π), και γενικά δε δεχόμαστε την εκμετάλλευση των ζώων. Αυτό όλο είναι μια πορεία και όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για την τελειότητα.

Πάτρα: "Φουντώνει" ο vegan ακτιβισμός - Αίσθηση από την διαμαρτυρία κατά της σφαγής των αρνιών 10

Τι έχει προσφέρει σε εσάς η χορτοφαγία στην ψυχική σας διάθεση;  Την έχει επηρεάσει αρνητικά ή θετικά;

Μαρία – Αγγελική Ανδριοπούλου: Η χορτοφαγία στην ψυχική διάθεση προσφέρει κάτι θετικό και αλτρουιστικό διότι μέσα από αυτήν νιώθεις «καθαρός και ειλικρινής και δίκαιος» μέσα σου, το σώμα σου δεν έχει γίνει ένας «τάφος» από πτώματα ζώων, και οι πράξεις σου δεν είναι αιτία για βασανισμό και θανάτωση αθώων ατόμων.

Νιώθεις ότι έχεις σκοπό στην ζωή σου, έχεις κίνητρο να βοηθάς με τις πράξεις σου κυρίως τους αδύναμους, και παράλληλα να ευαισθητοποιείς τον κόσμο αλλά και νιώθεις πολύ πιο ανάλαφρος, διαυγής και υγιής. Αλήθεια, πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να αποδεχτεί ότι πλάσματα έρχονται στον κόσμο με γνωστή εξαρχής την ακριβή ημερομηνία θανάτου τους; Και ενώ έχουν ζήσει μια μαρτυρική ζωή;.

Περάσαμε πρόσφατα τις μέρες του Πάσχα. Πώς νιώσατε με το σούβλισμα του οβελία;

Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε απέχθεια,  λύπη για αυτό το πλάσμα και ταυτοχρόνως να θεωρούμε πως βλέπουμε μια αποκρουστική εικόνα, που προκύπτει από έθιμο βάρβαρο επί της ουσίας. Πόσα μωράκια τα πήραν βίαια από τις μανάδες τους για να πάνε στο σφαγείο έντρομα; Πόσες μάνες δεν έβγαλαν κραυγές στον αποχωρισμό των παιδιών τους;  Και να ρωτήσουμε και κάτι απλό: Ποιος θα ήθελε να βλέπει στη σούβλα ένα σκύλο και πάνω στο τραπέζι του την ώρα του φαγητού δύο πόδια ενός σκύλου που πέθανε για ένα βάρβαρο ανούσιο έθιμο; Αυτό που σουβλίστηκε το Πάσχα μπορεί  να μην ήταν σκύλος αλλά ήταν μια ζωή, ένα συναισθανόμενο πλάσμα».

H πρόκληση των 22 ημερών  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ακτιβιστική ομάδα έχει αυτή τη στιγμή 22 μέλη στον βασικό της πυρήνα. Όσοι ενδιαφέρονται για να αλλάξουν τρόπο διατροφής, κάτι που δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη αφού είναι αρκετά δύσκολο, μπορούν να έχουν και την υποστήριξη ατόμων που ήδη έχουν κάνει το βήμα, έχοντας την δική τους εμπειρία.

Η ομάδα στο facebook Vegan 22 δίνει χρήσιμες πληροφορίες μπαίνοντας σε μια πρόκληση 22 ημερών αποκλειστικά Vegan διατροφής για μια μετάβαση προς ένα Vegan τρόπο ζωής.

Όπως λένε τα μέλη της ομάδες αυτής όλες αυτές τις μέρες  «θα έχετε δίπλα σας το δικό σας μέντορα για να σας κάνει πιο εύκολη αυτή τη μετάβαση, με τις απαραίτητες συμβουλές, πληροφορίες, και να σας δείξει πως οι vegan έχουν απίστευτα πολλές επιλογές με απίστευτα καλύτερες γεύσεις και δεν τρώνε μόνο «χόρτα» όπως ίσως κάποιοι να πιστεύουν. Απλά δοκιμάστε».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα