Αυξήσεις – σοκ στα τιμολόγια του ρεύματος έως 30%

23.12.2022 / 7:46
reyma-lampa

Τα βλέμματα όλων των αναλυτών του πλανήτη είναι στραμμένα πάνω στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ρεύματος, αλλά το κλίμα είναι τόσο ευμετάβλητο που κανείς δεν μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις.Ενδεικτική είναι η χθεσινή ημέρα όπου πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα κινήθηκαν πτωτικά και όχι απαραίτητα με ξεκάθαρες αιτίες.

Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανακοινώνονται σήμερα το πρωί οι κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα τον Ιανουάριο από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά τις τιμές για τον τελικό καταναλωτή.Σύμφωνα πληροφορίες οι επιδοτήσεις του Ιανουαρίου που αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγη ώρα θα είναι οι εξής:

για τις πρώτες 500 KWh θα είναι 33 λεπτά/KWh τον Ιανουάριο έναντι 22 λεπτών/KWh τον Δεκέμβριο.

Για τις επόμενες 500 KWh θα είναι 28 λεπτά/KWh από 17 λεπτά/KWh τον Δεκέμβριο.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση του Ιανουαρίου θα είναι 40 λεπτά/KWh έναντι περίπου29 λεπτά/KWh τον Δεκέμβριο.Σημειώνεται ότι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιανουάριο.

Η αύξηση των τιμολογίων φθάνει το 29% και είναι αποτέλεσμα της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αντιστοίχως αυξημένες θα είναι και οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση καθώς στόχος είναι η τελική τιμή καταναλωτή να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 19 λεπτών/KWh.Ενδεικτικά, οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 50,01 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh. Η αύξηση είναι της τάξης του 29%. Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον Δεκέμβριο ήταν 38 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 39,2 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh.Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους ιδιώτες προμηθευτές κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh (σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται έκπτωση συνέπειας) μέχρι και περίπου 52 λεπτά/ KWh με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

Απώλειες για το πετρέλαιο, αέριο και ρεύμα

Χθες ήταν μία από τις λίγες περιπτώσεις που όλα τα προϊόντα κινήθηκαν πτωτικά. Το πετρέλαιο κατέγραψε πτώση παρά το γεγονός ότι σε όλη την διάρκεια της ημέρας ήταν σε ανοδική τροχιά. Συγκεκριμένα έκλεισε στα 81,72 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,58%, ενώ το αμερικάνικο αργό παρέμεινε σταθερό.Να σημειωθεί ότι αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα βιώσουν την πιο κρύα εβδομάδα Χριστουγέννων εδώ και δεκαετίες.Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις επιπτώσεις της χαλάρωσης των περιορισμών για την πανδημία στην Κίνα.Μετά από το χαμηλό ενός έτους που καταγράφηκε στις 9 Δεκεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου εισήλθαν σε κατάσταση ανάκαμψης με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η κατάσταση στην Κίνα ευνοεί την αγορά. Ωστόσο, σημειώνουν ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επανεκκινήσει πλήρως η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και να αναζωογονήσουν τη ζήτηση του αργού.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, συνέχισε την πτωτική του πορεία και βρέθηκε μία ανάσα από το να υποχωρήσει κάτω από τα 90 ευρώ η MWh. Έκλεισε στα 92,19 ευρώ σημειώνοντας πτώση 5,7%.

Τέλος η χονδρική τιμή του ρεύματος υποχώρησε στα 239,75 ευρώ με κάμψη 9,84%.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα